a pytanie mam i 2

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
ja w Katowiach w SLAM, ciagle jestem na takiej diecieziomeczek90 pisze:a zaraz po 1 operacji ? ile bd musiał być na dieciezapewne lekkostrawnej ?
a pytanie mam i 2Gdzie byliście operowani
ja mam chore jelito cienkie, odlaczone grube (bo tez sie chyba z lekka zajechalo..) i teraz mam crohna bez umiejscowienia bo 40 cm wycielialeksandra12 pisze:Zalecono mi zdrową dietę. Nie za wiele tłuszczy i cukrów, dużo białka. Gluten zawsze tolerowałam, więc nie było problemów. Chore jelito mam odłączone, cienkie jest na razie zdrowe. Po wyłonieniu stomii miałam szybko odzyskiwać siły, więc dieta miała być pożywna.
Co innego bez stomii, po pierwszym rzucie choroby. Wtedy jadałam rzeczy gotowane, lekkostrawne, ale nadal glutenowe, z odpowiednią ilością zdrowego tłuszczu...
To co Ty masz chore, że masz po operacji tak cienko jeść?
Edit: doczytałam o co chodzi Adamowi, stąd moją odpowiedź można uznać za niebyłą, bo dotyczyła osoby ze zdrowym jelitem cienkim...
zalezy jaka metoda bedziesz mial. ale to tez zalezy od czlowieka;)ziomeczek90 pisze:a pytanie mam do kogos kto miał całe jelito grube wycięte... ile po operacji jest sie na diecie