Jak często zmieniacie płytke
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- mauser84
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
Jak często zmieniacie płytke
No właśnie, ciekawy jestem jak często zmieniacie płytki. Ja muszę zmieniać co 2 dni bo płytka szybko rozpuszcza sie i odkleja. A jak jest u Was? Tylko raz wytrzymała u mnie prawie tydzień. Trochę jest to uciążliwe zmieniać co drugi dzień.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
Re: Jak często zmieniacie płytke
Ja też zmieniałam co drugi dzień, ale może spróbować innego rodzaju sprzętu lub innego producenta. Może się będzie trzymać dłużej. Ale rzecz zależy też od rodzaju stomii (przy kolo trzymają się dłużej).
CU, j-pouch
- mauser84
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Próbowałem rożnych sprzętów ale wszystkie nie wytrzymywały dłużej niż 2 dni. Mam urostomie.
- Izunia
- Początkujący ✽✽
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Zgadam się z Elą, popróbuj z innymi płytkami, może nie masz dobrze dobranego sprzętu. Czasem też trzeba trochę czasu żeby skóra się przyzwyczaiła, a może podcieka Ci pod płytkę, zobacz czy masz dobrze wycięty otwór. Zapytaj pielęgniarkę stomijną, na pewno ma jakieś inne płytki, może trafisz na taki sprzęt, który będzie się dobrze trzymał.
Ja przy ileostomi, na początku też często musiałam zmieniać płytki, właściwie to same mi odpadały, ale później, jak już skóra się przyzwyczaiła, to trzymała mi się przez cały tydzień, a nawet wtedy nie chciała się odkleić, ale stwierdziłam że tydzień to już chyba wystarczy, niech inne też sobie posiedzą na moim brzuchu
Życzę powodzenia. Iza
Ja przy ileostomi, na początku też często musiałam zmieniać płytki, właściwie to same mi odpadały, ale później, jak już skóra się przyzwyczaiła, to trzymała mi się przez cały tydzień, a nawet wtedy nie chciała się odkleić, ale stwierdziłam że tydzień to już chyba wystarczy, niech inne też sobie posiedzą na moim brzuchu

Życzę powodzenia. Iza
- mauser84
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Mam urostomie wiec moze w tym problem. Pewnie w ileostomii jest inaczej. OK, sprobuje jeszcze z tym wycinaniem wiekszego otworu, moze cos pomoze.
- Izunia
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Ja raczej myślałam o tym, że może masz za duży otwór i dlatego podcieka? Sprawdź to dokładnie. Możesz też wypróbować takie plastyczne płytki Convex, sam sobie ten otwór palcami modelujesz i dopasowujesz do stomii, zapytaj w sklepie medycznym, albo u pielęgniarki, może mają jakieś próbki. Powodzenia
- artur
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Kontakt:
ja mam ileostomie i tez zmieniam worek co 2-dni a co do sprzetu to zadzwon do firm i przysla ci probki ja tak zrobilem i wyprobowalem worki wszystkich firm
Murphy:
Jeśli świetnie się czujesz, nie przejmuj się. Przejdzie ci ...
Jeśli świetnie się czujesz, nie przejmuj się. Przejdzie ci ...
-
- Debiutant ✽
- Choroba: osoba zainteresowana
- Kontakt:
do 5 dni /urostomia metodą brickera/