masterdark pisze: ↑06 cze 2019, 17:04
A skąd mam wiedzieć, po co? Może gastrolog, u którego byłem myśli, że działa też na cienkie.
Nie wszyscy gastro znają się na NZJ, bo to bardzo szeroka specjalizacja.
Asamax działa tylko w jelicie grubym (tak samo jak sulfasalazyna), bo ma specjalną otoczkę, która uwalnia substancję czynną (mesalazynę) dopiero wtedy, gdy znajdzie się w odpowiednim pH - w tym przypadku w okrężnicy właśnie (każdy odcinek przewodu pokarmowego ma inne pH).
Wcześniej - czyli w jelicie krętym - uwalnia się Salofalk (bo ten preparat mesalazyny ma inną otoczkę) - więc działa m.in. na zmiany w ileum terminale (tj. w końcówce jelita krętego), które masz wg podpisu (rozrost grudek chłonnych to nieprawidłowość) - Asamax tam niestety nie zadziała.
Natomiast Pentasa działa już od żołądka/dwunastnicy, a następnie na całe jelito cienkie oraz grube (czyli mesalazyna uwalnia się stopniowo na niemal całej długości przewodu pokarmowego).
Jest o tym mowa w Kwartalnikach J-elity, w Poradnikach oraz wiele postów na forum, dużo pisała o tym np. Mamcia (specjalistka NZJ), Obyty, czy Tomy

cytaty:
Mamcia pisze: ↑05 paź 2014, 19:01
Co do pytania o formy mesalazyny, to z tego co piszesz to masz zmiany w jelicie krętym i tam asamax raczej nie działa, ale działa salofalk. Asamax działa w jelicie grubym.
obyty.z.cu pisze: ↑06 kwie 2018, 09:42
tak gwoli wyjaśnienia, Asamax działa TYLKO W JELICIE GRUBYM, bo tam się rozpuszcza otoczka ze wgl. na panujące tam Ph. Pentasa uwalnia się już w żołądku, czyli do j. grubego dochodzi mało.
Dlatego dla chorujących na CU przepisuje się Asamax lub Salofalk, który rozpuszcza się w jelicie cienkim i dalej. Salofalk przepisuje się przy CU zajmującym całe jelito grube.
Tomy pisze: ↑03 paź 2016, 16:45
Asamax dokładnym zamiennikiem Salofalku nie jest. Ma tę samą substancję czynną masalazynę ale działa już powyżej jelita grubego a Asamax tylko w jelicie grubym.
Ty masz CU więc zakładam, że zmiany masz tylko w jelicie grubym, więc Asamax jest jak najbardziej OK. Sam jestem na Asamaxie już wiele lat i w remisji.
To tak na szybko, jest tego o wiele więcej na forum, w publikacjach, prezentacjach na stronie J-elity itd.