Te sterydy to Depo-Medrol, na recepcie nie widzę dawki, jest napisane tylko 1x1, miała to być pojedyncza dawka o przedłużonym działaniu na miesiąc,a pierwsze efekty działania miałam widzieć po około 12 godzinach. Tylko tyle wiem. I chciałam wiedzieć jak to jest po podaniu takiej jednorazowej dawki. Przy tabletkach była taka opcja, że w razie dużych działań ubocznych lekarz zalecał stopniowo zmniejszać dawkę, a tutaj, kiedy ta jedna dawka działa miesiąc, to już nie ma możliwości jej zmniejszenia i dlatego mam takie wątpliwości.
Tak, bez diagnozy takie leczenie, bo oprócz zaostrzenia objawów jelitowych mam zaostrzenie zapalenia stawów, tęczówek i skóry (a to wszystko według reumatologa jest na tle choroby zapalnej jelit, której gastrolog z kolei nie potwierdza, tylko podejrzewa jako jedną z możliwych opcji, chociaż dotychczasowe wyniki badań to na to nie wskazują). Kolejna próba ze sterydami miałaby też pokazać, czy podczas ich działania zmniejszą się objawy jelitowe i wtedy ewentualnie zostałaby podjęta decyzja na temat dalszego postępowania i diagnostyki.