Siwe włosy
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU w rodzinie
- województwo: łódzkie
Siwe włosy
Nie jest to akurat największy problem, ale chciałam Was zapytać, czy ktoś z Was spotkał się z podobnym? Pojawienie się siwych włosów na skroniach w wieku 22 lat, to chyba nie jest normalne?
Czy przyjmowane leki (sulfasalazyna) może mieć na to jakiś wpływ? Wiem, że w wielu przypadkach dużą rolę odgrywa tu genetyka, ale w naszym przypadku to się raczej nie sprawdza. Czy są jakieś sposoby aby zahamować siwienie w tak młodym wieku? Jak coś wiecie na ten temat, podzielcie się proszę radami. Pozdrawiam.

-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- Kontakt:
Re: Siwe włosy
Ja tez mam sporo siwych wlosow , ale wydaje mi sie ze leki nie maja na to wplywu chociaz ... rowiez zazywam sulfasalazyne (bedzie juz poltora roku jak nic)
Wydaje mi sie ze u mnie to genetyczne , moj ojciec w wieku ok 35 lat byl juz prawie caly siwy. Poza tym wiekszosc z nas "osiwiala" pewnie przez chorobe, sporo przez nia musimy przejsc
Co do porad jak to zahamowac to nie mam pojecia ... tez jestem ciekaw czy ktos ma jakis pomysl.
Pozdrawiam
Wydaje mi sie ze u mnie to genetyczne , moj ojciec w wieku ok 35 lat byl juz prawie caly siwy. Poza tym wiekszosc z nas "osiwiala" pewnie przez chorobe, sporo przez nia musimy przejsc

Co do porad jak to zahamowac to nie mam pojecia ... tez jestem ciekaw czy ktos ma jakis pomysl.
Pozdrawiam
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: -- poza Polską --
Hm.................a u mnie siwe wlosy pojawily sie jak mialam 18 lat
Moze cos w tym jest, chociaz podobno to dziedziczne

Moze cos w tym jest, chociaz podobno to dziedziczne

Zycie nie jest, ani gorsze, ani lepsze od naszych marzen, jest tylko zupelnie inne.
William Szekspir
William Szekspir
-
- Początkujący ✽✽
Tom-as, jak to pójdzie w szybkim tempie, to zamiast siwym możesz zostać łysym 

- kk20
- Debiutant ✽
- Choroba: osoba zainteresowana
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Hmm no coż mój chłopczyk od urodzenia ma siwy placek włosów i cierpiał na łysienie plackowate może coś w tym jest???????
Badz słonecznym promykiem dla innych, a polubia cie jak slonce.
Narzeczona chorego na CU:)06-09-2008 pobieramy się![cwaniak :]](./images/smilies/cwaniak.gif)
Narzeczona chorego na CU:)06-09-2008 pobieramy się
![cwaniak :]](./images/smilies/cwaniak.gif)
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
Ja zaczęłam siwieć gdzieś koło 20, a nie brałam wtedy żadnych leków. Nie wiem, czy genetyka, bo nikt jakoś tak wcześnie w rodzinie nie siwiał.
CU, j-pouch
-
- Początkujący ✽✽
Dziękuję Wam wszystkim za odzew (a szczególnie Misi - jak zwykle rzetelne informacje!). Tak jak pisałam, nie jest to największy problem w obliczu choroby jelit, ale w pewnym stopniu niepokoi młodego człowieka
Jeśli jeszcze ktoś ma w tym temacie coś do powiedzenia, lub własne doświadczenia, to piszcie, jak widać ten problem dotyczy wielu osób.

- funia
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
wg mnie siwienie jest zwiazane z choroba i niedozywieniem
po zeszlorocznej operacji wyciecia kawalka jelita, zaczely mi wypadac wlosy i pojawilo sie mnostwo siwych- wczesniej moze 2 czy 3 na srkoni
jak zahamowalo sie wypadanie- bralam tez mnostwo innych witamin- przestaly mi pojawiac sie siwe wlosy
po zeszlorocznej operacji wyciecia kawalka jelita, zaczely mi wypadac wlosy i pojawilo sie mnostwo siwych- wczesniej moze 2 czy 3 na srkoni
jak zahamowalo sie wypadanie- bralam tez mnostwo innych witamin- przestaly mi pojawiac sie siwe wlosy
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Wydaje mi się, że Funia może mieć rację. U mnie też siwe włosy pojawiły się dopiero przy chorobie, miałam też wtedy problem z wagą spowodowany nieumiejętnie dobraną dietą (zresztą przez szpitalnego dietetyka) 

CU: Lepiej być nie może 

-
- Debiutant ✽
- województwo: kujawsko-pomorskie
Coś mi się zdaje, że przebije Wasze wypowiedzi odnośne siwych włosów. U mnie pierwsze siwe włosy pojawiły sie jak miałam 13 lat
. Teraz leci mi juz 21 roczek a ja mam 80 % siwych włosów tragedia. Za każdym razem kiedy ide do fryzjera i mam juz odrosty wzbudzam ogromna sensacje
. A jeśli chodzi o wypadanie włosów to zaobserwowałam, że u mnie pojawia się to okresowo, ale znacznie lepiej jest jak mam krótkie włosy...
pozdrawiam wszystkim siwusków

pozdrawiam wszystkim siwusków