Jeszcze trochę pociągnę ten temat bo mnie zaciekawił. Istnieje jakiś konkretny przepis mówiący, że o rentę mogą się ubiegać (otrzymać ją) tylko osoby uczące się? (szukam i znaleźć nie mogę

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
taloca pisze:chodziło mi tylko o to czy ten przepis zamyka drogę do starania się o rentę osobom aktualnie nieuczącym się.
nie zamyka, pod warunkiem udowodnienia tego o czym pisałam powyżej.
Możliwa jest też sytuacja, że ktoś w młodym wieku był na rencie socjalnej, potem ją utracił bądź sam zrezygnował.... taki ktoś mógł potem pracować nawet wiele lat, płacą oczywiście składki do ZUS... i np. po 20 lata choroba się zaostrza i taka osoba może wrócić, tzn ZUS na komisji może ponownie orzec przyznanie renty... niestety dalej socjalnej, bo wynika z choroby mającej początek w młodym wieku , chociaż uważam to za niesprawiedliwe, bo skoro przez lata całe płaci się składki do ZUS, to ta późniejsza renta powinna być o wiele wyższa niż te marne 540 zł
Dżordż pisze:Żabusia jeżeli taka osoba pobierając rentę socjalną w młodości będzie pracowała dalej i nie ma prawa do normalnej renty z tytułu niezdolności do pracy, takiej gdzie trzeba się wykazać okresami składkowymi i nieskładkowymi to jakiś absurd chyba??
Czyli nie warto zbyt pochopnie iść na rentę socjalną warto możę popracować jakiś czas a potem iść na normalną chorobowąDżordż pisze:dostałem rentę za pierwszym razem, może to przez ten zabieg operacyjny. Korzystałem ok 5 lat ze świadczenia. Potem pracowałem 1,5 roku, teraz jestem zarejestrowany w urzędzie pracy i mam takie pytanie: czy bedę mógł się starać o normalną rentę czy tylko o socjalną?
No właśnie Tobie napewno renta się należy, moja koleżanka z CU też brałam sterydy też była na rencie, ale jak miała remisję to jej zabrali.martita pisze:ropieńAlis pisze:a ty miałaś zabiegi operacyjnecałymi latamiAlis pisze:brałaś sterydy??
MatkoNatuśka pisze:Mimo, że we wszystkich papierach widnieje CD, on powiedział, że na podstawie histopatu nie można jednoznacznie określić, że to Crohn i że w jego mniemaniu to nie jest Crohn.