Colitis erosiva cum ....
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: podkarpackie
Colitis erosiva cum ....
Witam. pod koniec grudnia bylem na badaniach kolonoskopowych, wykryto mi: Colitis erosiva cum eccumosibus (ale chyba lekarz sie pomylił i ma być erosionibus) (od 10 lat choruje na przewlekłe zapalenie j.g.)(zawsze miałem Colitis Chronica, a raz Colitis Ulcerosa ale w remisji) Mam 18 lat.
Mam pytanie czy ta choroba kiedyś ustąpi? Raz na zawsze?
Teraz biore Sulfasalazin EN Krka 500mg ostatnio na kolonoskopii byłem w sierpniu 2008 i wyszlo mi colitis chronica microscopica, nie brałem od tamtej pory żadnych leków aż do grudnia 2010. Myślalem ze w końcu bede mial spokój, a tutaj od nowa...
Mam pytanie czy ta choroba kiedyś ustąpi? Raz na zawsze?
Teraz biore Sulfasalazin EN Krka 500mg ostatnio na kolonoskopii byłem w sierpniu 2008 i wyszlo mi colitis chronica microscopica, nie brałem od tamtej pory żadnych leków aż do grudnia 2010. Myślalem ze w końcu bede mial spokój, a tutaj od nowa...
Ostatnio zmieniony 09 lut 2011, 20:55 przez NaiLer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: Colitis erosiva cum ....
Napisałeś post, z którego nic nie wynika. Ani opisu makroskopowego - tylko jedna histopatologia. Czy poprzednie wycinki opisywała ta sama osoba??? Może trzeba wysłać je do kogoś innego, ale bez względu na to czy jest to CU czy mikroskopowe to wyleczyć się nie da. Natomiast zaleczyć - tak.
500 mg sulfy to dla niemowlaka. Może np x 2 x 3.
500 mg sulfy to dla niemowlaka. Może np x 2 x 3.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Debiutant ✽
Badania 2004(wtedy co mialem UC) - http://www.bkbrand.pl/2004.jpg
Badania 2008- http://www.bkbrand.pl/2008.jpg
2010 - http://www.bkbrand.pl/2010.jpg
Ps. jeżeli trzeba moge pokazac pozostałe wyniki z roku 2001, 2002,2003,2004(dałem) ,2005, 2006
Mam pytanie, jakie jest ryzyko zachorowania na raka j.g w moim przypadku?
Wiek - 18
Wzrost - 170
Waga - 45 (wiem, mało)
Choruje od 2001, nie mialem nigdy (przynajmniej nie przypominam sobie) żebym miał przypadki jakichś niesamowitych bóli czy ciągłych biegunek, chyba ze byłem mały i mało pamietam.
Sulfasalazyne biorę od 2 tygodni w dawce 2 razy dziennie po 1 tabletce. i od czwartku mam papkowate stolce(nie są bardzo wodniste)
Badania 2008- http://www.bkbrand.pl/2008.jpg
2010 - http://www.bkbrand.pl/2010.jpg
Ps. jeżeli trzeba moge pokazac pozostałe wyniki z roku 2001, 2002,2003,2004(dałem) ,2005, 2006
Mam pytanie, jakie jest ryzyko zachorowania na raka j.g w moim przypadku?
Wiek - 18
Wzrost - 170
Waga - 45 (wiem, mało)
Choruje od 2001, nie mialem nigdy (przynajmniej nie przypominam sobie) żebym miał przypadki jakichś niesamowitych bóli czy ciągłych biegunek, chyba ze byłem mały i mało pamietam.
Sulfasalazyne biorę od 2 tygodni w dawce 2 razy dziennie po 1 tabletce. i od czwartku mam papkowate stolce(nie są bardzo wodniste)
Ostatnio zmieniony 09 lut 2011, 20:52 przez NaiLer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant ✽
już się otwiera 
Powie mi ktoś coś więcej o tych luźnych stolcach?
jeszcze czuje kłucie w lewym boku. Np. dziś nad ranem czułem jakby troszkę częściej i troszkę mocniej, bo przed badaniami też takie coś czułem.
dodam że byłem na badaniach w 29 grudnia 2010.

Powie mi ktoś coś więcej o tych luźnych stolcach?
jeszcze czuje kłucie w lewym boku. Np. dziś nad ranem czułem jakby troszkę częściej i troszkę mocniej, bo przed badaniami też takie coś czułem.
dodam że byłem na badaniach w 29 grudnia 2010.
-
- Kontakt:
Dwa pierwsze hist-paty opisane jako-tako. ostatnia kolonko - tak sobie, bo wygląda, że zajęte jest, choć w niewielkim stopniu cale jelito. Niedługo pójdziesz do dorosłych i może postarają się o precyzyjną diagnozę.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Debiutant ✽
Mam pytanie co do kolejnych badań kolonoskopowych bo pewnie bede je robił gdzieś za rok moze póltora, i badania do tej pory (do 18 roku życia) mialem robione w Szpitalu Powiatowym w Nowej Dębie w oddziale dziecięcym, i 2 ostatnie czyli 2008 i 2010 mialem robioną kolonoskopię z uśpieniem, w 2006 rektoskopię a w 2005 kolonoskopię również z uśpieiem. Czy jak przepisze się gdzie indziej to bede mogl zabiegać o robienie mi tych badań z uśpieniem? Ponieważ nie wyobrażam sobie robić tego "na żywca", bo mam zle wspomnienia z rektosopii a to w porównaniu do kolono jest "pikuś" bo rekto to ok. 20-30 cm, a kolono do nawet jak ostatnio mialem robione do 130 cm 
Prosze o odpowiedź, jeżeli ktoś się orientuje to może mi polecić dobry szpital w okolocach Mielca - Tarnobrzega (podkarpackie)

Prosze o odpowiedź, jeżeli ktoś się orientuje to może mi polecić dobry szpital w okolocach Mielca - Tarnobrzega (podkarpackie)
-
- Weteran ✿
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
nie musi być od razu na żywca, istnieje jeszcze coś takiego jak znieczulenieNaiLer pisze:Czy jak przepisze się gdzie indziej to bede mogl zabiegać o robienie mi tych badań z uśpieniem? Ponieważ nie wyobrażam sobie robić tego "na żywca",

viewtopic.php?t=5698&highlight=kolonosk ... ieczulenie
viewtopic.php?t=4090&highlight=kolonosk ... ie+narkoza
przejrzyj dział lekarzy z Twojego województwa, tutajNaiLer pisze:dobry szpital w okolocach Mielca - Tarnobrzega (podkarpackie)
viewforum.php?f=93 i tam też możesz zadać swoje pytanie.

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
-
- Debiutant ✽
dzis rano zauważyłem, że mam powiększonego lewego węzła chłonnego w pachwinie. Z czego to może być? dodam że od wtorku mam gorączke, bóle stawów i osłabienie jakaś grypka pewnie.
- Aras
- Debiutant ✽
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Witam choruję na CU od 2007 r. miałem jedna kolonoskopię w 2007 a druga w 2008r. przerwaną po 20 cm a trzecią miałem teraz w 2010r. i wyniki wycinków histo. mówią że rozpoznanie to colitis erosiva , pomóżcie mi co to takiego dokładnie
znaczy colitis erosiva . Myślałem że mam colitis ulceroza - remisję mam od 2009 styczeń a czuje się cały czas mega dobrze ( nie dokońca dieta , kawka i nawet kiedyś piwko sobie wypiłem ) Przyjmuję salofalk 500 mg ( 2x4 ), kwas foliowy 15 mg ( 1 x1 ) , imuran 50 mg ( 2x 1 ) , bez metypredu
ortanol 20 mg ( 1x1 ) Mitrip 5 mg ( 1x1 na nadcisnienie ) witaminki i wapno ( wynik densytometri - niby osteopenia ) Tą ostatnią kolonoskopie zrobiłem sobie kontrolnie i tu taki wynik erosiva
z góry dzięki za pomoc i zdrówka życze 

Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 23:29 przez Aras, łącznie zmieniany 1 raz.
Aras
- Aras
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Da się to wyleczyc
czy tak jak colitis ulceroza
że nie a jak to możliwe że zmienia mi sie rodzaj choroby 

Aras
- Aras
- Debiutant ✽
- Kontakt:
aaa zaczynam już kumać
czyli colitis ulceroza cały czas siedzi u mnie
tylko san jelitka sie zmienił a powiedz mi czy to jest jakieś groźne
na zdjęciach moje jelitko jest ładne czerwonawe bez owrzodzeń i innych zmian ubytowych śluzówki , wstępnica,katnica z zastawką krętniczo-kątnicza i ujsciem wyrostka prawidłowe , jelito kręte w dystalnym odcinku prawidłowe ( badanie wykonano do kątnicy z oceną dystalnego odcinka jelita krętego ) Nie wspomniałem że mam całe jelito g. zajete 

Aras
-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
no to jakiś stan zapalny masz w organizmie,NaiLer pisze:dzis rano zauważyłem, że mam powiększonego lewego węzła chłonnego w pachwinie. Z czego to może być? dodam że od wtorku mam gorączke, bóle stawów i osłabienie jakaś grypka pewnie.
podczas zaostrzenia choroby węzły chłonne w pachwinach też są często powiększone

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
-
- Kontakt:
Aras jeśli w opisie kolonki nie masz zmian - to jest to remisja endoskopowa, ale ponieważ w hist-pacie je masz to nie jest ona mikroskopowa, a o taką nam chodzi.
-
- Debiutant ✽
robi sie jakieś badania zeby wykryć to zaostrzenie? 29 grudnia 2010 mialem robioną kolonoskopię nie wiem czy jest sens powtarzać.Natalka pisze: no to jakiś stan zapalny masz w organizmie,
podczas zaostrzenia choroby węzły chłonne w pachwinach też są często powiększonestan zapalny.
- Alutka86
- Doświadczony ❃
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
A gastro nie kazał Ci robić morfologi, Fe, Ast, Alt GGTP, CRP i OB...
To są podstawowe badania kontrolne.. Ja robię raz na 2 miesiące takowe..
To są podstawowe badania kontrolne.. Ja robię raz na 2 miesiące takowe..
Nie marnuj uśmiechu dla siebie samego!!!