Zupa pomidorowa inaczej
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u rodzica
Zupa pomidorowa inaczej
2 dorodne pomidory, kilka listków bazylii (lub szczypta suszonej) tarta bułka.
Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skórki.
następnie przekroić poprzecznie i łyżeczką wyjąć pestki. Umieścić je na sitku, zeby sok ściekał do naczynia.
Miązsz pomidotrów pokroic w kawałki i dokładnie zmiksować ( robię to w przedpotopowym malakserze), dodać odsączony sok z pestek ( można dodatkowo wycisnąć go łyżką), przelac do garnka i gotować z bazylią około 15 minut.Posolić, można dosmaczyć ziarenkami smaku.
Odstawić i dodać przesianą tartą bułkę, tak aby zupa była bardzo gęsta. Wymieszać i ponownie pogotować 2-3 minuty.
Podawać z małymi grzankami z bułki lub z dużą grzanką, umieszczoną na dnie talerza i posypaną żółtym serem ( lub z położonym na niej plastrem żółtego sera). Zalany gorącą zupą ser ładnie się roztapia.
Jesli ktos lubi może dodać grudkę masła podczas gotowania.
Ten przepis wydusiłam z kucharza w małej włoskiej restauracji.
Moje innowacje to: dadanie na wierzch łyżeczki jogurtu, która tworzy ładny biały kleks na gęstej zupie oraz używanie zimą bazylii mrożonej ( kupuje w sierpniu kilka pęków, obieram z listków, które siekam i zamrażam).
Zupa jest łagodna w smaku ale jesli ktos lubi ostrzejszą może ją doprawić papryką.
Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skórki.
następnie przekroić poprzecznie i łyżeczką wyjąć pestki. Umieścić je na sitku, zeby sok ściekał do naczynia.
Miązsz pomidotrów pokroic w kawałki i dokładnie zmiksować ( robię to w przedpotopowym malakserze), dodać odsączony sok z pestek ( można dodatkowo wycisnąć go łyżką), przelac do garnka i gotować z bazylią około 15 minut.Posolić, można dosmaczyć ziarenkami smaku.
Odstawić i dodać przesianą tartą bułkę, tak aby zupa była bardzo gęsta. Wymieszać i ponownie pogotować 2-3 minuty.
Podawać z małymi grzankami z bułki lub z dużą grzanką, umieszczoną na dnie talerza i posypaną żółtym serem ( lub z położonym na niej plastrem żółtego sera). Zalany gorącą zupą ser ładnie się roztapia.
Jesli ktos lubi może dodać grudkę masła podczas gotowania.
Ten przepis wydusiłam z kucharza w małej włoskiej restauracji.
Moje innowacje to: dadanie na wierzch łyżeczki jogurtu, która tworzy ładny biały kleks na gęstej zupie oraz używanie zimą bazylii mrożonej ( kupuje w sierpniu kilka pęków, obieram z listków, które siekam i zamrażam).
Zupa jest łagodna w smaku ale jesli ktos lubi ostrzejszą może ją doprawić papryką.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- Kontakt:
Re: Zupa pomidorowa inaczej
Wypróbowałam przepis w wersji z jogurtowym kleksem, rewelacja!!!
CU: Lepiej być nie może 

- kineczkaa
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: zachodniopomorskie
- Kontakt:
Tak bez zadnego bulionu ani wody....?
Ide do kuchni zobacze czy mam pomidory jak tak to zrobie.... =]
Ide do kuchni zobacze czy mam pomidory jak tak to zrobie.... =]
- Miki
- Początkujący ✽✽
- województwo: warmińsko-mazurskie
Uwielbiam pomidorową, wypróbuję
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Feniks
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: mazowieckie
Ja znam inny przepis. Bierzemy pieniądze idziemy do sklepu i kupujemy zupkę 
Wracamy do domu , wstawiamy wodę ,może być w czajniku jak ktoś nie ma, to w garnku bądź innnym naczyniu, ale zdecydowanie polecam czajnik , bo jak woda będzie już gotowa to poinformuje nas gwizdem ( taka to technika panie teraz).
Następnie wrzucamy zawartośc z torebki do naczynia, najlepiej w ksztalcie miski,zalewamy wodą z czajnika i przykrywamy na ok. 2min.
Zupa jest gotowa do spożycia
bon appetit

Wracamy do domu , wstawiamy wodę ,może być w czajniku jak ktoś nie ma, to w garnku bądź innnym naczyniu, ale zdecydowanie polecam czajnik , bo jak woda będzie już gotowa to poinformuje nas gwizdem ( taka to technika panie teraz).
Następnie wrzucamy zawartośc z torebki do naczynia, najlepiej w ksztalcie miski,zalewamy wodą z czajnika i przykrywamy na ok. 2min.
Zupa jest gotowa do spożycia

bon appetit

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Bardzo dobrze pamiętam statnią zupę z paczki zjedzoną 3 lata temu. Takiego wymiotowania nie zapomnę do końca życia. 
Pomidorówka to moja ulubiona zupa. Wykorzystam ten przepis. Dzęki

Pomidorówka to moja ulubiona zupa. Wykorzystam ten przepis. Dzęki

:::: The future is now...
- Feniks
- Aktywny ✽✽✽
Tak to jest, jak nie sprawdza się daty ważnościSpectro pisze:Bardzo dobrze pamiętam statnią zupę z paczki zjedzoną 3 lata temu. Takiego wymiotowania nie zapomnę do końca życia.

-
- Debiutant ✽
- województwo: łódzkie
hmmm moze byc ciekawe chyba se zrobie w poniedzialek XDD
-
- Debiutant ✽
- województwo: łódzkie
wlasnie ja jem mmmm pycha ;d
- OLINA
- Początkujący ✽✽
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
Ale apetytu dostałam... lece kupic pomidory.. mmmmmm-uwielbiam zupy,w których ,,łyzka staje"<o gestość chodzi oczywiście>
Do CU- To już koniec bejbe, skończyło się love story, jestem już zmęczona, wracam dziś do zdrowia...
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Ja jeszcze dodałam łyżkę młodego, posiekanego szczypiorku. Pychota ta zupa.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: -- poza Polską --
Pycha! Ja podobną potrawkę stosuję na chlebek, bardziej zwartą konsystencję można uzyskać gotując pomidory bez przykrycia, wtedy trochę odparują. Ale że jem chleb bezglutenowy który z natury jest trochę suchy, ten sok miło w niego wsiąka... Wypróbowałam wersję z bazylią, koperkiem, papryką, teraz czas na jogurt.
- Linda123
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
A ja mam pytanko...... Ile tych pomidorów dla 5 osobowej rodzinki, nie jestem świnia i im też ugotuje 

biore: pentasa 2x2, sulfasalazyna 1x2
IBS u dziecka
IBS u dziecka
- Grzyb333
- Doświadczony ❃
- województwo: zachodniopomorskie
- Kontakt:
Siemanko. Jestem fanatycznym wyznawcą zupy pomidorowej. Pożeram ją łapczywie wszędzie gdzie tylko mogę, w każdej postaci i w każdej ilości. Popieram i podpisuję się obiema rękami i nogami pod każdą inicjatywą związaną z moją ukochaną zupą pomidorową.
Na marginesie dodam, że najlepszą w tej części galaktyki zupę pomidorową gotuje moja żona. Wielbię ją za to bezgranicznie.

Na marginesie dodam, że najlepszą w tej części galaktyki zupę pomidorową gotuje moja żona. Wielbię ją za to bezgranicznie.

GrzybaBlog - http://graforoman.wordpress.com/ Darwin się mylił. Ja nie pochodzę od małpy. Ja pochodzę od Purchawki 

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
tylko mi ochoty narobiliście , jest 21.00 , pomidorów nie mam.....
Renata2
asamax / salofalk /pentasa / 500g 2-0-2
tardyferon fol
asamax / salofalk /pentasa / 500g 2-0-2
tardyferon fol