I oczywiście, w początkowym okresie istnienia firmy tak myślę zatrudnić co najmniej jedną osobę niepełnosprawną na stanowisko księgowej.
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
oczywiscie , ze w przypadku UP to nie tak.magdalene pisze:Aby starać się o dofinansowanie zarówno z PFRONu jak i z UP musisz być zarejestrowany jako osoba bezrobotna. A jak dobrze kojarzę - masz rentę z ZUSu. Mając rentę, nie możesz się zarejestrować jako bezrobotny. I tu kółko się zamyka - bez rejestracji nie dostaniesz dofinansowania.
Nie wiem jak to jest z osobami niepełnosprawnymi, ale pewnie podobnie jak z moją pełnosprawną bratową. Wyglądało to tak poszła do urzędu wypisała jakiś dokument (nic szczególnego tylko jej adres i telefon) żeby ją powiadomili, jak urząd będzie miał środki na rozpoczęcie działalności. Następnie dostała od nich list, że są środki i kiedy trzeba składać wniosek oraz, że jest spotkanie informacyjne dotyczące przyznawania osobą bezrobotnym środków na podjęcie działalności gospodarczej. W tym liście polecono jej także odbycie bezpłatnego szkolenia "Samozatrudnienie- krok po kroku" (i tutaj podano numer telofonu żeby się umówić i adres bo nie odbywa się to w PUP) podobno przyznają za to dodatkowe punkty. Kwota maksymalna wynosiła 18.400 i dlatego bratowa zrezygnowała bo było to dla niej za mało. No i żeby ubiegać się o dofinansowanie trzeba wypełnić stosowny wniosek (taki krótki uproszczony biznes plan) i na tym spotkaniu omawiano jak prawidłowo to wypełnić.Keymaker_2005 pisze:I jak wygląda procedura ? Czy trzeba przechodzić jakieś szkolenia ?
Też jestem zainteresowany bo czeka mnie podobna sytuacjaKeymaker_2005 pisze:Pojawiły się w końcu materiały, czyli regulaminy, rozporządzenie i wnioski dla osób chcących rozpocząć własną działalność gospodarczą.
http://www.up.warszawa.pl/index1.php?grup=bez&n=33
Potrzebuję jednak pomocy, bo jak dla mnie to dokumentnie zwalili sprawę. Trzeba być 3 miesiące zarejestrowanym w UP, żeby móc złożyć wniosek. Co więcej, jeżeli pracownik wypowiedział umowę o pracę, to okres ten wydłuża się do 12. A co, jeżeli musiałem wypowiedzieć szefowi umowę ze względów zdrowotnych i jasnego wskazania lekarza ?
Czy może mi ktoś pomóc i się wypowiedzieć w tej sprawie ?