Niunia – to, że od CU boli kręgosłup, to jest jak najbardziej możliwe. Częstą chorobą towarzyszącą CU są właśnie bóle stawów. Mogą to być bóle tzw. wędrujące małych stawów np. łokciowych i w nadgarstkach, lub właśnie bóle stawów dużych, najczęściej biodrowych. Może wystąpić też tzw. zesztywniające zapalenie stawów krzyżowo – lędżwiowych, czyli sytuacja kiedy trudno się zgiąć, żeby np. wsiąść do samochodu. Ja te wszystkie rodzaje przerobiłem na własnej skórze, a raczej na własnych stawach i byłem też na konsultacji u reumatologa. Pani ordynator nie miała żadnych wątpliwości, że powodem jest colitis. Jest tu jedna dobra wiadomość - nie trzeba łykać dodatkowej tony leków – po prostu leki które leczą jelita, leczą też bolące stawy. Niestety, tak jak z jelitami, na efekty trzeba trochę poczekać. Ale też po sobie wiem, że są to bóle przejściowe.
Feniks – z całym szacunkiem, ale nie strasz niepotrzebnie sterydami, bo bez sterydów, w wielu przypadkach byśmy cienko kwiczeli. To prawda, że długotrwała sterydoterapia może prowadzić do osteoporozy, ale osteoporoza przecież nie boli, a może prowadzić do zwiększonej łamliwości kości.. Sterydy mogą wywoływać wiele skutków ubocznych (wysoki cukier, niski potas, nadciśnienie, nadwaga, zmiany dermatologiczne), ale pierwsze słyszę, że po sterydach bolą stawy. Wręcz przeciwnie, po sterydach stawy raczej przestają boleć.
Manka – to wszystko co piszesz to prawda, ale jeżeli lekarz twierdzi, że głowa boli, bo za małe dawki leków, to chyba wręcz odwrotnie. W naszych chorobach właśnie wysokie dawki sulfy mogą powodować bóle głowy. No i z tym wchłanianiem, to już zupełne nieporozumienie. Wchłanianie odbywa się w jelicie cienkim. CU rozwija się w jelicie grubym i najczęściej w końcowej jego części i tam już nic, poza wodą, się nie wchłania. Często występują jednak biegunki, czyli odwodnienie organizmu, co w połączeniu z ostatnimi upałami może dawać efekt totalnego osłabienia.