Colitus chronicus?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Re: Colitus chronicus?
Ja miałam kolonoskopie wykonywana jak juz nie wiedzieli czemu mnie boli (bo teoretycznie nie powinno, leki dieta etc.)
Co do CU czy CD to u mnie było ak że Ligota obstawiała na CU a Warszawa na CD i tak już zostało że CD:roll:
Co do CU czy CD to u mnie było ak że Ligota obstawiała na CU a Warszawa na CD i tak już zostało że CD:roll:
- Patryśka
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
Ja tez lecze sie w klinice w Katowicach na Ligocie i jestem bardzo zadowolona...
Ja też nie mam do nich zastrzeżen oni pierwsi wykryli że to jest jakaś choroba przewlekła, ale mysleli nad tymi dwoma ale raczej skłaniali się ku CU oni również wysłali mnie do Warszawy bo nie wiedzieli co ze mną robić, nie mam pani doktor za złe, przeszedł mi żal, teraz jestem jej wiele rzeczy wdzięcznaPatryśka pisze:Ja tez lecze sie w klinice w Katowicach na Ligocie i jestem bardzo zadowolona...

-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: śląskie
dzieki wam za odpowiedz natemat pieniazka troche mało ale dobre i to .chcialam sie zorientowac bo na razie bylo dobrze ale nagle przyszlo pogorszenie a na miejsce w zabrzu kazał czekac ponad miesiac i to byl oilny termin.tak wiec zaczełam miec watpliwosci.
storczyk
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
odebrałam dziś badania z kolonki i mam-
colitis chronica magni gradus erosiva [M-43000]
nic nie moge znaleźć wpisując w google.. wiecie może co to jest???
z góry dziękuję za odpowiedź
colitis chronica magni gradus erosiva [M-43000]
nic nie moge znaleźć wpisując w google.. wiecie może co to jest???
z góry dziękuję za odpowiedź

- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU u rodzica
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
a u mojej Klaudii, najpierw Poznań nie obstawiał długo, długo nic ( a dziecko ginęło w oczach) a w Warszawie wyszło CUMikrusia pisze:Co do CU czy CD to u mnie było ak że Ligota obstawiała na CU a Warszawa na CD i tak już zostało że CD:roll:
a ostatnio Poznań na wyrost powiedział, że to CD, a W-wa nadal broni swego CU

Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły

Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji

Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
przewlekłe zapalenie jelita grubego dużego stopnia nadżerkoweHoradoopka pisze:colitis chronica magni gradus erosiva
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
-
- Początkujący ✽✽
Natalka pisze:przewlekłe zapalenie jelita grubego dużego stopnia nadżerkoweHoradoopka pisze:colitis chronica magni gradus erosiva

dzięki serdeczne za przetłumaczenie..
-
- Weteran ✿
- Kontakt:
Horadoopka, brzmi straszniej niż jest w rzeczywistości
da się żyć normalnie, trzeba zaleczyć i nie przerażać się, nie zamartwiać na zapas 

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
-
- Początkujący ✽✽
Dzięki Kochana...
za tydzień idę do lekarza to coś więcej się dowiem i zacznę leczenia..

-
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- Kontakt:
Witaj
Co powiedział ci lekarz na wizycie? Czym cię będzie leczył? Pozdrawiam
[ Dodano: 17-11-2009 ]
Czy przewlekłe zapalenie jelita zawsze prowadzi do CU lub CD? Czy colitis chronica to diagnoza, czy tylko opis stanu jelita. Czym to się właściwie leczy i skąd się bierze? Naprawdę trudno coś na ten temat znaleźć w internecie. Bardzo proszę o odpowiedź
Co powiedział ci lekarz na wizycie? Czym cię będzie leczył? Pozdrawiam
[ Dodano: 17-11-2009 ]
Czy przewlekłe zapalenie jelita zawsze prowadzi do CU lub CD? Czy colitis chronica to diagnoza, czy tylko opis stanu jelita. Czym to się właściwie leczy i skąd się bierze? Naprawdę trudno coś na ten temat znaleźć w internecie. Bardzo proszę o odpowiedź
-
- Weteran ✿
- Kontakt:
Melisa, dużo pytań na raz

CU i CD to przewlekłe zapalenie jelita, ale są choroby, które nie są ani CU ani CD, nie można ich określić jednoznacznie, jakie to zapalenia, czasem jest też tak że takie nieokreślone zapalenie po jakimś czasie się wyklaruje i wychodzi że to np. CU lub CD.Melisa pisze:Czy przewlekłe zapalenie jelita zawsze prowadzi do CU lub CD?
gdyby było wiadomo dokładnie jaka jest etiologia przewlekłych chorób zapalnych jelita to można by to było leczyć, a tak zostaje zaleczanie i utrzymywanie remisji.Melisa pisze:Czym to się właściwie leczy i skąd się bierze?
-
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- Kontakt:
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Biorę sulfasalazynę od prawie trzech tygodni 4X500mg. Na razie bez efektu
Po jakim czasie powinno być lepiej?

-
- Weteran ✿
- Kontakt:
Reakcja na leki nie jest taka sama u wszystkich, jednym pomaga szybciej, innym wolniej. Przejrzyj dział Niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz te tematy, może tam znajdziesz odpowiedź viewtopic.php?t=910&highlight=sulfasalazyna
viewtopic.php?t=1158&highlight=sulfasalazyna

viewtopic.php?t=1158&highlight=sulfasalazyna