leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- -Ania-
- Admin
- Posty: 4328
- Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Jaworzno
leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn
Ponizej w dzialach przedstawie produkty:
1. dozwolone w dowolnej ilossci,
2. dozwolone w skapej ilosci i wprowadzane w okresie okolo 3- 6 miesiecy od poczatku remisjii oraz
3. potrawy zabronione.
Pieczywo:
1. czerstwe bulki, chleb pszenny
2. ---(brak)
3. swieze oraz chleb zytni, miodowy, graham, sucharki, obwazanki, precle, maca
drób i dziczyzna:
1. kurczaki, indyk, gołąb- gotowane
2. ---
3. kura, kaczka, ges?, zajac, dzik, sarnina, bazant, konserwy
ryby i produkty rybne:
1. pstrag, lipien, szczupak, sandacz, lin, karp (chudy), dorsz, fladra- gotowane
2. ---
3. losos, wegorz, tunczyk, rak, sardynki, szproty, sledzie, kawior, konserwy
Jaja:
1. cale gotowane na miekko, jajecznica na parze, do potraw
2. ---
3. surowe, na twardo, sadzone, faszerowane, omlet
Maslo:
1. margaryna roslinna
2. surowe na stole do 20g
3. do gotowania, smazenia, deserowe, topione, solone
Inne tluszcze:
1. ---
2. do duszenia 10 g- olej slonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek
3. slonina, margaryna, smalec, olej rzepakowy
Warzywa i owoce:
1. konfitury, marmolady, dzemy, kisiele,
gotowane: ziemniaki, truskawki, maliny, jagody carne, poziomki, pietruszka, seler, szpinak,
pieczone i duszone: marchew, jablka,
na surowo: banany, salata, jagody,
2. soki
gotowane: kalafiory, buraki
gotowane i surowe: pomidory (bez skórki)
3. kwasne kiszone, kremy, budynie, smazone,
fasola szparagowa, groszek zielony, bób, soczewica, soja, kapusta, brukselka, szparagi, porzeczki, agrest, ogórki, rzodkiewka, gruszki, sliwki, brzoskwinie, morele, brusznice
Zupy:
1. chude, na rozcienczonym wywarze z jarzyn- barszcz zytni, zupa jarzynowa, pomidorowa, ziemniaczana, selerowa, rosó3 z cieleciny, krupnik z ryzu, zupa rybna, ryzowa, zupy owocowe
2. barszcz buraczany, zupa kalafiorowa, rosól z drobiu
3. zupy z zasmazką, ze smietaną, z miesa, oraz grochowa, kapusniak, ogórkowa, szczawiowa, szparagowa, kminkowa, grzybowa, bulion
Kasze:
1. grysik pszenny, kukurydziany, ryz,
2. kasza krakowska, perlówka, platki owsiane
3. sago, tapioka, pecak, kasza jaglana, tatarczana
Mąki:
1. pszenne, kukurydziana, ziemniaczana,
2. ---
3. zytnie, owsiane, tatarczana
Potrawy z maki i kasz:
1. paluszki ziemniaczane (kopytka), makaron, pierogi leniwe, lane ciasto, kleiki ryzowe
2. ---
3. kluski kladzione, francuskie, na parze, knedle, lazanki, pierogi: z serem, ruskie, z owocami, zacierka, nalesniki, kasze zapiekane
Mleko:
1. kefir, mleko zsiadle, jogurt
2. jogurty owocowe
3. krowie, kozie, surowe, gotowane, smietanka, maslanka, serwatka
Sery:
1. chude lub półtłuste- twaróg ( nie rozrobiony mlekiem)
2. ---
3. ser krowi, owczy, smietankowy, bryndza, ser zolty, topiony
Mieso:
1. chude, gotowane, pieczone w pergaminie, mieso w galarecie, cielecina, wolowina, królik, szynka: cieleca, wieprzowa, kielbasa wolowa, pasztet domowy, poledwice drobiowe,
2. duszone oraz wieprzowina, kielbasa wieprzowa, parówki
3. mielone, smazone, pieczone na tluszczu, wedzone marynowane, konserwy miesne, baranina, ozór, podroby, mózg cielecy, nózki cielece, kiszka kaszana, watrobiana, salceson, boczek
Sosy:
1. koperkowy, pomidorowy, jablkowy, waniliowy
2. ---
3. zasmazane mąką, na smietanie, cebulowy, ogórkowy, szczypiorkowy, grzybowy, chrzanowy, tatarski, wegierski, cumberland
Cukier i slodycze:
1. ograniczone- czekolada, albertki, biszkopty, andruty, ciasta drozdzowe,
2. cukier zwykly, miód,
3. cukierki, wafle, pierniki, ciasta francuskie, kruche, torty, pianki, kremy, budynie, lody, chalwa,
Uzywki:
1. maggi, vegeta, chrzan, koperek, seler, pietruszka, wanilia, majeranek, herbata mocna, kakao na wodzie, koperek, seler, pietruszka
2. ---
3. pieprz, papryka, musztarda, ocet, kminek, czosnek, cebula, grzyby, galka muszkatolowa, szafran, imbir, cynamon, anyzek, kawa,
Napoje akoholowe:
1. wino czerwone- wytrawne
2. ---
3. wódka, piwo, miód pitny
Uwagi:
Dobowa ilosc posilków 4-5 bardzo regularnie, malo a czesto. Nalezy ograniczyc spozycie blonnika, którego najwiecej jest w surowych warzywach i owocach, pieczywie razowym, kaszach i grubych makaronach. Wyeliminowac calkowicie slodkie mleko.
1. dozwolone w dowolnej ilossci,
2. dozwolone w skapej ilosci i wprowadzane w okresie okolo 3- 6 miesiecy od poczatku remisjii oraz
3. potrawy zabronione.
Pieczywo:
1. czerstwe bulki, chleb pszenny
2. ---(brak)
3. swieze oraz chleb zytni, miodowy, graham, sucharki, obwazanki, precle, maca
drób i dziczyzna:
1. kurczaki, indyk, gołąb- gotowane
2. ---
3. kura, kaczka, ges?, zajac, dzik, sarnina, bazant, konserwy
ryby i produkty rybne:
1. pstrag, lipien, szczupak, sandacz, lin, karp (chudy), dorsz, fladra- gotowane
2. ---
3. losos, wegorz, tunczyk, rak, sardynki, szproty, sledzie, kawior, konserwy
Jaja:
1. cale gotowane na miekko, jajecznica na parze, do potraw
2. ---
3. surowe, na twardo, sadzone, faszerowane, omlet
Maslo:
1. margaryna roslinna
2. surowe na stole do 20g
3. do gotowania, smazenia, deserowe, topione, solone
Inne tluszcze:
1. ---
2. do duszenia 10 g- olej slonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek
3. slonina, margaryna, smalec, olej rzepakowy
Warzywa i owoce:
1. konfitury, marmolady, dzemy, kisiele,
gotowane: ziemniaki, truskawki, maliny, jagody carne, poziomki, pietruszka, seler, szpinak,
pieczone i duszone: marchew, jablka,
na surowo: banany, salata, jagody,
2. soki
gotowane: kalafiory, buraki
gotowane i surowe: pomidory (bez skórki)
3. kwasne kiszone, kremy, budynie, smazone,
fasola szparagowa, groszek zielony, bób, soczewica, soja, kapusta, brukselka, szparagi, porzeczki, agrest, ogórki, rzodkiewka, gruszki, sliwki, brzoskwinie, morele, brusznice
Zupy:
1. chude, na rozcienczonym wywarze z jarzyn- barszcz zytni, zupa jarzynowa, pomidorowa, ziemniaczana, selerowa, rosó3 z cieleciny, krupnik z ryzu, zupa rybna, ryzowa, zupy owocowe
2. barszcz buraczany, zupa kalafiorowa, rosól z drobiu
3. zupy z zasmazką, ze smietaną, z miesa, oraz grochowa, kapusniak, ogórkowa, szczawiowa, szparagowa, kminkowa, grzybowa, bulion
Kasze:
1. grysik pszenny, kukurydziany, ryz,
2. kasza krakowska, perlówka, platki owsiane
3. sago, tapioka, pecak, kasza jaglana, tatarczana
Mąki:
1. pszenne, kukurydziana, ziemniaczana,
2. ---
3. zytnie, owsiane, tatarczana
Potrawy z maki i kasz:
1. paluszki ziemniaczane (kopytka), makaron, pierogi leniwe, lane ciasto, kleiki ryzowe
2. ---
3. kluski kladzione, francuskie, na parze, knedle, lazanki, pierogi: z serem, ruskie, z owocami, zacierka, nalesniki, kasze zapiekane
Mleko:
1. kefir, mleko zsiadle, jogurt
2. jogurty owocowe
3. krowie, kozie, surowe, gotowane, smietanka, maslanka, serwatka
Sery:
1. chude lub półtłuste- twaróg ( nie rozrobiony mlekiem)
2. ---
3. ser krowi, owczy, smietankowy, bryndza, ser zolty, topiony
Mieso:
1. chude, gotowane, pieczone w pergaminie, mieso w galarecie, cielecina, wolowina, królik, szynka: cieleca, wieprzowa, kielbasa wolowa, pasztet domowy, poledwice drobiowe,
2. duszone oraz wieprzowina, kielbasa wieprzowa, parówki
3. mielone, smazone, pieczone na tluszczu, wedzone marynowane, konserwy miesne, baranina, ozór, podroby, mózg cielecy, nózki cielece, kiszka kaszana, watrobiana, salceson, boczek
Sosy:
1. koperkowy, pomidorowy, jablkowy, waniliowy
2. ---
3. zasmazane mąką, na smietanie, cebulowy, ogórkowy, szczypiorkowy, grzybowy, chrzanowy, tatarski, wegierski, cumberland
Cukier i slodycze:
1. ograniczone- czekolada, albertki, biszkopty, andruty, ciasta drozdzowe,
2. cukier zwykly, miód,
3. cukierki, wafle, pierniki, ciasta francuskie, kruche, torty, pianki, kremy, budynie, lody, chalwa,
Uzywki:
1. maggi, vegeta, chrzan, koperek, seler, pietruszka, wanilia, majeranek, herbata mocna, kakao na wodzie, koperek, seler, pietruszka
2. ---
3. pieprz, papryka, musztarda, ocet, kminek, czosnek, cebula, grzyby, galka muszkatolowa, szafran, imbir, cynamon, anyzek, kawa,
Napoje akoholowe:
1. wino czerwone- wytrawne
2. ---
3. wódka, piwo, miód pitny
Uwagi:
Dobowa ilosc posilków 4-5 bardzo regularnie, malo a czesto. Nalezy ograniczyc spozycie blonnika, którego najwiecej jest w surowych warzywach i owocach, pieczywie razowym, kaszach i grubych makaronach. Wyeliminowac calkowicie slodkie mleko.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2007, 13:14 przez -Ania-, łącznie zmieniany 1 raz.
- -Ania-
- Admin
- Posty: 4328
- Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Jaworzno
inne przepisy
Na forum iponu sa przepisy na chleb bezglutenowy- oto link:
http://www.ipon.pl/forum/viewtopic.php?t=2063
Zapraszam równie? do kawiarenki bezglutenowej:
. http://www.kawiarenkabezglutenowa.republika.pl/
?ycze smacznego i pozdrawiam Ania
http://www.ipon.pl/forum/viewtopic.php?t=2063
Zapraszam równie? do kawiarenki bezglutenowej:
. http://www.kawiarenkabezglutenowa.republika.pl/
?ycze smacznego i pozdrawiam Ania

- -Ania-
- Admin
- Posty: 4328
- Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Jaworzno
w podró? i podczas zaostrzenia choroby
Podczas podró?y i w okresie zaostrzen choroby polecam ( i stosuje):
- kleik ry?owy na wodzie
- nutridrink
- ensure*
Podczas hospitalizacji- ?ywnienie pozajelitowe
Ensure jest to pe3nowarto?ciowa, zbilansowana dieta w proszku. Kompletna, polimeryczna, normokaloryczna, bezresztkowa- 1 ml diety dostarcza 1 kcal. Przeznaczona do podawania doustnego lub przez zg3ebnik. Nie zawiera laktozy i glutenu.
Wskazania:
Od?ywianie chorych z objawam niedo?ywienia, chorych wymagaj?cych diety ubogoresztkowej (np. przygotowywanych do operacji lub zabiegów diagnostycznych jelita grubego typu wlew kontrastowy, endoskopia). Ponadto, wskazania do stosowania preparatu obejmuj?: przeszkody w po3ykaniu pokarmów w wyniku operacji, urazów lub pochodzenia neurogennego, okres rekonwalescencji po przebytej chorobie, operacji lub urazie, ostre i przewlek3e choroby, w których brak 3aknienia uniemo?liwia w3a?ciwe od?ywianie, zaburzenia psychiczne, chemio- i rtg- terapia nowotworów.
Przeciwskazania:
Galaktozemia
Dawkowanie:
Zgodnie z zaleceniami lekarza. Dieta mo?e bya stosowana jako jedyne 1ród3o po?ywienia lub jako uzupe3nienie od?ywiania naturalnego.
Jedna puszka ensure (400g) starczy na siedem porcji po 250 ml. Dostepna jest bez recepty w aptece (czesto na zamówienie) za oko3o 30 pln.
Pozdrawiam Ania
- kleik ry?owy na wodzie

- nutridrink
- ensure*
Podczas hospitalizacji- ?ywnienie pozajelitowe

Ensure jest to pe3nowarto?ciowa, zbilansowana dieta w proszku. Kompletna, polimeryczna, normokaloryczna, bezresztkowa- 1 ml diety dostarcza 1 kcal. Przeznaczona do podawania doustnego lub przez zg3ebnik. Nie zawiera laktozy i glutenu.
Wskazania:
Od?ywianie chorych z objawam niedo?ywienia, chorych wymagaj?cych diety ubogoresztkowej (np. przygotowywanych do operacji lub zabiegów diagnostycznych jelita grubego typu wlew kontrastowy, endoskopia). Ponadto, wskazania do stosowania preparatu obejmuj?: przeszkody w po3ykaniu pokarmów w wyniku operacji, urazów lub pochodzenia neurogennego, okres rekonwalescencji po przebytej chorobie, operacji lub urazie, ostre i przewlek3e choroby, w których brak 3aknienia uniemo?liwia w3a?ciwe od?ywianie, zaburzenia psychiczne, chemio- i rtg- terapia nowotworów.
Przeciwskazania:
Galaktozemia
Dawkowanie:
Zgodnie z zaleceniami lekarza. Dieta mo?e bya stosowana jako jedyne 1ród3o po?ywienia lub jako uzupe3nienie od?ywiania naturalnego.
Jedna puszka ensure (400g) starczy na siedem porcji po 250 ml. Dostepna jest bez recepty w aptece (czesto na zamówienie) za oko3o 30 pln.

Pozdrawiam Ania
- kilo9
- Początkujący ✽✽
- Posty: 94
- Rejestracja: 25 kwie 2004, 11:54
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
- Lokalizacja: a z krakowa
Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn
Cze?a!
w ?rode ide do doc. Macha(podobno bardzo dobry gastroe......) przepisa3em twoj? diete oraz doda3em pare innych produktów z ksia?ek, i teraz postaram sie zwerifikowaa to z doc. co nam wolno a czego nie.
O wynikach weryfikacji zaraz poinformuje.
A tak z innej beczki co z tym stowarzyszeniem NZJ?
Sprawa pad3a czy co? idzie do przodu
Bo chetnie bym podzia3a3!?
pozdrawiam kilo9
w ?rode ide do doc. Macha(podobno bardzo dobry gastroe......) przepisa3em twoj? diete oraz doda3em pare innych produktów z ksia?ek, i teraz postaram sie zwerifikowaa to z doc. co nam wolno a czego nie.
O wynikach weryfikacji zaraz poinformuje.
A tak z innej beczki co z tym stowarzyszeniem NZJ?
Sprawa pad3a czy co? idzie do przodu

Bo chetnie bym podzia3a3!?
pozdrawiam kilo9
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Posty: 10316
- Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn
Nie pad3a tylko sie ci?gnie. ja jej sama nie poci?gne. Jak sie zbierze kilka osób do roboty, to sie zarejestrujemy. My?la3am o czerwcu, co wy na to?
I znowu pro?ba - Aniu to jest dieta dla ciebie, a nie na Crohna w ogóle.
We wszystkich publikacjach naukowych pisanych przez gastroenterologów jest jak byk( i we?ykiem, we?ykiem), ?e dieta nie ma wp3ywu na pojawianie sie zaostrzen. Odgrywa natomiast role w ich trakcie. Zasady ?ywieniowe zgodne z obecn? wiedz? naukow? opisa3am w po?cie ?ywienie w okresie remisji.
W twojej diecie informacje niezgodne z obecn? widz? np. unikanie t3ustych ryb. Opinia jest wrecz przeciwna a dlaczego opisalam w olejach rybich.
Takich w?tpliwo?ci jest b. du?o; np a zaj?czek dlaczego nie? A sarenka? Jak nie za t3usta to mniam mniam.
A surowe jajeczko bardzo zdrowiutkie (tylko bez salmonelli).
Z mase3kiem tak samo - obecnie uwa?a sie, ?e raczej mas3o ni? margaryna bo:
-w Szwecji gdzie mase3ka sie nie jada zachrowalno?a na Crohna jest jedna z najwy?szych na ?wiecie, a we Francyji, gdzie mase3kiem i t3ust? ?mietank? podlewa sie co sie da jedna z najni?szych w Europie.
-szczególnie w Crohnie do?a czesto wystepuj? niedobory cholesterolu - a w mase3ku jego mrowie, a mrowie
- kwasy t3uszczowe z mas3a s? lepiej wch3anialne
- utwardzanie nie jest obojetne, a powsta3y produkt nie zawsze najzdrowszy.
Poniwa? w ma?le znajduj? sie ?ladowe ilo?ci laktozy, to jedynie osoby na ni? uczulone nie powinny go u?ywaa;
A maca dlaczego nie????
Je?eli chodzi o owoce to truskawki, malinu, jagody i poziomki s? bardzo niewskazane, chyba, ?e pozbawimy je pestek.
W?tpliwo?ci budzi równie? seler - jest jednym z najsilniejszych i najczestszych alergenów w?ród warzyw.
Pomidory te? raczej bez pestek (o skórke mniejsza)
A dalszy podzi?3 warzyw i owoców nie jest równie? zrozumia3y. Rozumiem unikanie wzdymaj?cych, ale szparagi (teraz sezon - ja szaleje) ??? brzoskwinie???
A surowych nie wolno?????
A jaka jest ró?nica miedzy makaronem, a kluskami k3adzionymi??? A kopytkami i knedlami??? Lazankami i makaronem?? A pierogi z owocami dlaczego nie skoro wolno malaron i gotowane owoce?
Zsiad3e mleko jest OK, ale po podgrzaniu i i filtracji (serwatka) jest ju? be. O mleku pisa3amm juz tyle, ?e nie bede sie powtrzaa.
Znowu szykna wieprzowa tak a inna wieprzowina nie? A dlaczego???
A w jaki sposób miesu szkodzi mielenie??? Staje sie przez ten proces szkodliwe? A podroby dlaczego nie? Ozorek cielecy ?o3?deczki kurze - ja szczerze polecam.
Jest teoria,?e dro?dze s? be. Osobi?cie w to nie wierze, ale s? tacy, co chlebek tylko na zakwasie..
To s? pytania na które chcia3abym uzyskaa odpowied1.
Dieta któr? przedstawiasz jest diet? dla osoby uczulonej na mleko i maj?cej objawy biegunki chologennej, co czasami przy Crohnie sie zdarza, ale nie tak czesto.
Ensure nie jest jedynym preparatem polimerycznym zbilansowanym i bezresztkowym. Nutridrink to to samo, tylko, ?e smakowe i bez recepty.
Te? o tym pisa3am i o diecie bezresztkowej jako alternatywie dla sterydów w szkole falenickiej i otwockiej
Dziwi mnie, ?e w szpitalu przechodz? na karmienie pozajelitowe. Skuteczno?a diety bezresztkowej (tylko Ensure lun Nutrison lub cokolwiek) zarówno elementarnej , jak i polimerycznej jest porównywalna z ?ywieniem pozajelitowym, które ze wzgledu na mo?liwo?a komplikacji powinno bya stosowane w ostateczno?ci i nie d3u?ej ni? dwa tygodnie.
Pomijam k3opoty z przygotowaniem tej pozajelitowej brzeczki i ca3y z tym cyrk.
Pozdrawiam tych, którzy jedz? normalnie
I tych, co chc?, lub niestety musz? dodatkowo cierpiea
Mamcia
I znowu pro?ba - Aniu to jest dieta dla ciebie, a nie na Crohna w ogóle.
We wszystkich publikacjach naukowych pisanych przez gastroenterologów jest jak byk( i we?ykiem, we?ykiem), ?e dieta nie ma wp3ywu na pojawianie sie zaostrzen. Odgrywa natomiast role w ich trakcie. Zasady ?ywieniowe zgodne z obecn? wiedz? naukow? opisa3am w po?cie ?ywienie w okresie remisji.
W twojej diecie informacje niezgodne z obecn? widz? np. unikanie t3ustych ryb. Opinia jest wrecz przeciwna a dlaczego opisalam w olejach rybich.
Takich w?tpliwo?ci jest b. du?o; np a zaj?czek dlaczego nie? A sarenka? Jak nie za t3usta to mniam mniam.
A surowe jajeczko bardzo zdrowiutkie (tylko bez salmonelli).
Z mase3kiem tak samo - obecnie uwa?a sie, ?e raczej mas3o ni? margaryna bo:
-w Szwecji gdzie mase3ka sie nie jada zachrowalno?a na Crohna jest jedna z najwy?szych na ?wiecie, a we Francyji, gdzie mase3kiem i t3ust? ?mietank? podlewa sie co sie da jedna z najni?szych w Europie.
-szczególnie w Crohnie do?a czesto wystepuj? niedobory cholesterolu - a w mase3ku jego mrowie, a mrowie
- kwasy t3uszczowe z mas3a s? lepiej wch3anialne
- utwardzanie nie jest obojetne, a powsta3y produkt nie zawsze najzdrowszy.
Poniwa? w ma?le znajduj? sie ?ladowe ilo?ci laktozy, to jedynie osoby na ni? uczulone nie powinny go u?ywaa;
A maca dlaczego nie????
Je?eli chodzi o owoce to truskawki, malinu, jagody i poziomki s? bardzo niewskazane, chyba, ?e pozbawimy je pestek.
W?tpliwo?ci budzi równie? seler - jest jednym z najsilniejszych i najczestszych alergenów w?ród warzyw.
Pomidory te? raczej bez pestek (o skórke mniejsza)
A dalszy podzi?3 warzyw i owoców nie jest równie? zrozumia3y. Rozumiem unikanie wzdymaj?cych, ale szparagi (teraz sezon - ja szaleje) ??? brzoskwinie???
A surowych nie wolno?????
A jaka jest ró?nica miedzy makaronem, a kluskami k3adzionymi??? A kopytkami i knedlami??? Lazankami i makaronem?? A pierogi z owocami dlaczego nie skoro wolno malaron i gotowane owoce?
Zsiad3e mleko jest OK, ale po podgrzaniu i i filtracji (serwatka) jest ju? be. O mleku pisa3amm juz tyle, ?e nie bede sie powtrzaa.
Znowu szykna wieprzowa tak a inna wieprzowina nie? A dlaczego???
A w jaki sposób miesu szkodzi mielenie??? Staje sie przez ten proces szkodliwe? A podroby dlaczego nie? Ozorek cielecy ?o3?deczki kurze - ja szczerze polecam.
Jest teoria,?e dro?dze s? be. Osobi?cie w to nie wierze, ale s? tacy, co chlebek tylko na zakwasie..
To s? pytania na które chcia3abym uzyskaa odpowied1.
Dieta któr? przedstawiasz jest diet? dla osoby uczulonej na mleko i maj?cej objawy biegunki chologennej, co czasami przy Crohnie sie zdarza, ale nie tak czesto.
Ensure nie jest jedynym preparatem polimerycznym zbilansowanym i bezresztkowym. Nutridrink to to samo, tylko, ?e smakowe i bez recepty.
Te? o tym pisa3am i o diecie bezresztkowej jako alternatywie dla sterydów w szkole falenickiej i otwockiej
Dziwi mnie, ?e w szpitalu przechodz? na karmienie pozajelitowe. Skuteczno?a diety bezresztkowej (tylko Ensure lun Nutrison lub cokolwiek) zarówno elementarnej , jak i polimerycznej jest porównywalna z ?ywieniem pozajelitowym, które ze wzgledu na mo?liwo?a komplikacji powinno bya stosowane w ostateczno?ci i nie d3u?ej ni? dwa tygodnie.
Pomijam k3opoty z przygotowaniem tej pozajelitowej brzeczki i ca3y z tym cyrk.
Pozdrawiam tych, którzy jedz? normalnie
I tych, co chc?, lub niestety musz? dodatkowo cierpiea
Mamcia
Ostatnio zmieniony 31 maja 2004, 10:34 przez Mamcia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 243
- Rejestracja: 07 lut 2004, 23:55
- Choroba: nie ustalono
- Lokalizacja: Warszawa
Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn
Mamciu w swoim po?cie zawar3a? wszystkie watpliwo?ci co do tej diety, które i ja mia3em. Dzieki ci za to!
- Czy mo?e bya gorzej.
- Nie, bo gdyby mog3o to by ju? by3o.
- Nie, bo gdyby mog3o to by ju? by3o.
- -Ania-
- Admin
- Posty: 4328
- Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn
sorry, ?e wcze?niej nie odpisa3am, ale nie mia3am czasu.. poza tym post mój jest tu od listopada, a Wy napisali?cie dopiero teraz.. wiec chyba czekanie nie sprawia wiekszej trudno?ci..
to w ramach wstepu
), ale dzieki temu ?yje, na przekór tego, co pisz? w ksi??kach we?ykiem czy drukowanymi... jak widac moje s3owa niewiele znacz?, bya mo?e pani doktor moja ma wiekszy respekt...
Wiem jedno- 21 czerwca jade do kliniki. Wydrukuje to wszystko i popytam panie dietetyczki co o tym my?l?.
Wychodzi na to, ?e pisz? sobie ró?ne rzeczy gastroenterolodzy, a chorzy i tak wiedz? swoje.. no i nie przegadasz... ale ja jak byk widze, ?e jak mam je?a- np. fyrtki to od razu moge je konsumowaa w ubikacji...
przynajmniej nie bede biegaa. Poza tym ta klinika tej diety z nieba nie wzie3a, na pewno musi miea jakies uzasadnienie w literaturze skoro wszyscy j? dostaj? z wypisem. Równie? na oddziale jest takie jedzenie.
Pytania szcegó3owe.. ryby, sarenka, zaj?czek... jedyna racjonalna odpowied1 moja to: nie wiem. Tak jest i ju?.. jako? sie nad tym nie zastanawia3am. Bya mo?e sie dowiem, jak tam bede, lub jak zjem sarenke...
ale wtedy moja wypowied1 bedzie ma3o wiarygodna.. jako? mam takie przeczucie, ?e i tak Ty wiesz lepiej... a ja jestem inna, bo Cie nie s3ucham i nie stosuje sie do tego, co mówisz... tak jest, co prawda, ale ka?dy mo?e miea swe zdanie i je tu pisaa. Ta dieta jest dla chetnych- jedz co chcesz- napisa3am j? by pomóc, by w?ród ró?nych diet znalaz3a sie i moja- wg. mnie wiarygodna, bo zalecana przez spacjalistów.
Poza tym ryby tj. pstr?g, lipien, szczupak, sandacz, lin, karp (chudy), dorsz, fl?dra- gotowane s? dozwolone...i mas3o te? ( do 20g)... wiec jakby nie patrzea jest co je?a..
Seler.. gotowany jest pozbawiony wiekszo?ci alergenów..., natomiast surowy jest cie?kostrawny. Co do pomidorów- by bez pestek to zgadzam sie. Nie napisa3am tam tego, bo tego nie pisa3o, ale wiem to z do?wiadczenia. Co do reszty bezsesnownie podzielonej.. bya mo?e chodzi3o o zdolno?a jelit do trawienia wiekszych kesów- 1le pogryzionych.. nie wiem. Wiem natomiast, ?e by3 raz, gdy jelito moje "zatka3o sie" grubym makaronem i dopiero mocne leki to przepcha3y, drugiego razu takiego bym nie chcia3a prze?ya...
Ró?nica pomiedzy kluskami czy makaronem... widocznie jaka? jest. Ja niestety jej nie znam. Tak jest te? z reszt? pytan.
Co do biegunki chologennej- nie s3ysza3am o takiej, ani nikt mi nie mówi3, ?e tak? mam. I nie jestem uczulona na mleko. Poza tym.. -Mamciu- posty moje o ensure by3y wcze?niej ni? Twoje i chyba sie troche pokrywaj?- co do tre?ci.
ywienie pozajelitowe by3o jedynym rozwi?zaniem ratuj?cym mi ?ycie. Nie tak szybko i nie od razu to nast?pi3o. Z3o?y3o sie wiele czynników- np. spadaj?ce warto?ci morfologii, albumin, ?elaza itp., nieustaj?ce krawawienia z jelit, zbyt s3abe ?y3y na wk3ucia- nadmiar kroplówek.. oczywi?cie dieta zero- czyli nic- trwajaca ponad 10 dni i ci?g3y ubytek wagi- lekarze nie nad??ali podawaa leków i p3ynów. W dodatku ?y3y od przetaczania krwi peka3y, wiec trzeba by3o zrobia doj?cie centralne. No i mój ?o3?dek i nadmiar kwasów- ci?gle by3am g3odna... wiec zdecydowano o takim ?ywnieniu i Bogu dzieki- bo ?yje. Komplikacji nie by3o. Doj?cie centralne sie te? sprzyda3o na i po operacji. Mia3am oko3o 6 ujea- w 4 kroplówki, jedno na krew i jedno na jedzonko.
za aluzje do tych, co chc? cierpiea...dziekuje...
pozdrawiam
Ania
to w ramach wstepu
jest co prawda zaadresowana do mnie, ale ka?da osoba choruj?ca na CD czy CU bed?ca na tym oddziale dostaje tak? sam? skserowan? karte, tylko z danym imieniem, st?d uwa?a3am za pomocne przepisanie tu wszystkiego. Pomocne.. Mamciu.. nie jestem lekarzem tylko zwyk3? osob? chor? tak, jak inni, która wiele przesz3a (stan ostry 3 miesiace, operacja itp.) Przy wypisie dosta3am ta diete, zobowi?za3am sie do przestrzegania i uwierzy3am i wierze dalej, ?e mi pomaga zachowaa remisje. Wiem po sobie co sie dzieje, jak odbiegam od tego co tu pisze... bya mo?e ta dieta jest wyroczni?.. bya mo?e przyje3am j? bezkrytycznie, (tzn. k3óci3am sie o mlekoI znowu pro?ba - Aniu to jest dieta dla ciebie, a nie na Crohna w ogóle.

Wiem jedno- 21 czerwca jade do kliniki. Wydrukuje to wszystko i popytam panie dietetyczki co o tym my?l?.
Wychodzi na to, ?e pisz? sobie ró?ne rzeczy gastroenterolodzy, a chorzy i tak wiedz? swoje.. no i nie przegadasz... ale ja jak byk widze, ?e jak mam je?a- np. fyrtki to od razu moge je konsumowaa w ubikacji...

Pytania szcegó3owe.. ryby, sarenka, zaj?czek... jedyna racjonalna odpowied1 moja to: nie wiem. Tak jest i ju?.. jako? sie nad tym nie zastanawia3am. Bya mo?e sie dowiem, jak tam bede, lub jak zjem sarenke...

Poza tym ryby tj. pstr?g, lipien, szczupak, sandacz, lin, karp (chudy), dorsz, fl?dra- gotowane s? dozwolone...i mas3o te? ( do 20g)... wiec jakby nie patrzea jest co je?a..
Seler.. gotowany jest pozbawiony wiekszo?ci alergenów..., natomiast surowy jest cie?kostrawny. Co do pomidorów- by bez pestek to zgadzam sie. Nie napisa3am tam tego, bo tego nie pisa3o, ale wiem to z do?wiadczenia. Co do reszty bezsesnownie podzielonej.. bya mo?e chodzi3o o zdolno?a jelit do trawienia wiekszych kesów- 1le pogryzionych.. nie wiem. Wiem natomiast, ?e by3 raz, gdy jelito moje "zatka3o sie" grubym makaronem i dopiero mocne leki to przepcha3y, drugiego razu takiego bym nie chcia3a prze?ya...
Ró?nica pomiedzy kluskami czy makaronem... widocznie jaka? jest. Ja niestety jej nie znam. Tak jest te? z reszt? pytan.
Co do biegunki chologennej- nie s3ysza3am o takiej, ani nikt mi nie mówi3, ?e tak? mam. I nie jestem uczulona na mleko. Poza tym.. -Mamciu- posty moje o ensure by3y wcze?niej ni? Twoje i chyba sie troche pokrywaj?- co do tre?ci.
ywienie pozajelitowe by3o jedynym rozwi?zaniem ratuj?cym mi ?ycie. Nie tak szybko i nie od razu to nast?pi3o. Z3o?y3o sie wiele czynników- np. spadaj?ce warto?ci morfologii, albumin, ?elaza itp., nieustaj?ce krawawienia z jelit, zbyt s3abe ?y3y na wk3ucia- nadmiar kroplówek.. oczywi?cie dieta zero- czyli nic- trwajaca ponad 10 dni i ci?g3y ubytek wagi- lekarze nie nad??ali podawaa leków i p3ynów. W dodatku ?y3y od przetaczania krwi peka3y, wiec trzeba by3o zrobia doj?cie centralne. No i mój ?o3?dek i nadmiar kwasów- ci?gle by3am g3odna... wiec zdecydowano o takim ?ywnieniu i Bogu dzieki- bo ?yje. Komplikacji nie by3o. Doj?cie centralne sie te? sprzyda3o na i po operacji. Mia3am oko3o 6 ujea- w 4 kroplówki, jedno na krew i jedno na jedzonko.
za aluzje do tych, co chc? cierpiea...dziekuje...
pozdrawiam
Ania
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Posty: 10316
- Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn
Chyba Aniu jeste? nadwra?liwa. W tym co pisze nie ma ?adnej ironii. Uwa?am, ?e konieczno?a stosowania restrykcyjnej diety jest dodatkowym cierpieniem i szczerze tym osobom współczuje.
Moje zastrze?enia budzi tylko zalecanie wszystkim chorym identycznej diety bez ?adnego uzasadnienia i podstaw w literaturze zarówno ?wiatowej, jak i polskiej. Nie jest to zastrze?enie do Ciebie, tylko do kliniki.
Taka dieta oczywi?cie nikomu nie zaszkodzi i mo?na j? stosowaa, tylko nie ka?dy musi, a? tak sie ograniczaa. Czekam z autentyczn? ciekawo?ci? na wyja?nienia Pani Dietetyczki.
Nie uwa?am, ?e ka?dy musi sie ze mn? zgadzaa, ale pragne dyskutowaa na argumenty, nie na wiare. Nie mam zamiaru nikogo nawracaa, a tylko u?wiadomia, ?e ma wolno?a wyboru, a wiedza mo?liwo?ci wyboru poszerza.
Co do preparatów beztresztkowych to jestem zwolenniczk? ich stosowania jako terapii z wyboru ze wzgledu na skuteczno?a oraz brak skutków ubocznych. Niestety sterydy s? wygodniejsze i tansze. To - tansze - to tylko pozór, bo kosztów skutków ubocznych nikt nie liczy.
Pozdrawiam serdecznie
Mamcia
Moje zastrze?enia budzi tylko zalecanie wszystkim chorym identycznej diety bez ?adnego uzasadnienia i podstaw w literaturze zarówno ?wiatowej, jak i polskiej. Nie jest to zastrze?enie do Ciebie, tylko do kliniki.
Taka dieta oczywi?cie nikomu nie zaszkodzi i mo?na j? stosowaa, tylko nie ka?dy musi, a? tak sie ograniczaa. Czekam z autentyczn? ciekawo?ci? na wyja?nienia Pani Dietetyczki.
Nie uwa?am, ?e ka?dy musi sie ze mn? zgadzaa, ale pragne dyskutowaa na argumenty, nie na wiare. Nie mam zamiaru nikogo nawracaa, a tylko u?wiadomia, ?e ma wolno?a wyboru, a wiedza mo?liwo?ci wyboru poszerza.
Co do preparatów beztresztkowych to jestem zwolenniczk? ich stosowania jako terapii z wyboru ze wzgledu na skuteczno?a oraz brak skutków ubocznych. Niestety sterydy s? wygodniejsze i tansze. To - tansze - to tylko pozór, bo kosztów skutków ubocznych nikt nie liczy.
Pozdrawiam serdecznie
Mamcia
Ostatnio zmieniony 17 lis 2008, 18:25 przez Mamcia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant ✽
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 lis 2008, 13:39
- Choroba: nie ustalono
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: USA
Czy jest taka tabelka dla CU ?
Witam, jestem nowicjuszem na forum. Dlugo przegladalem i szukam takiego spisu dla CU. Czy jest cos takiego ?
- -Ania-
- Admin
- Posty: 4328
- Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn
nie spotkałam się z takim spisem dla osob chorych na CU
mozesz jednak jesć wedle zasady dzienniczka - eliminowac to co szkodzi i jesc to, co nie szkodzi
pzdr
ania
mozesz jednak jesć wedle zasady dzienniczka - eliminowac to co szkodzi i jesc to, co nie szkodzi
pzdr
ania
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 394
- Rejestracja: 22 sty 2007, 21:36
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- Lokalizacja: Kraków
Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn
Przeczytałam ten spis z zaiteresowaniem. Niestety niektóre potrawy z pkt. 1 są dla mnie niezjadliwe, np tłuszcze roślinne utwardzane, lub wegeta. Jak bym poszukała, to by się jeszcze coś znalazło. Za to pkt-y nr 3
Jem ciemne pieczywo, lub na zakwasie, buliony mięsne, ryby tłuste, owoce i jarzyny jak brzoskwinie, ŚLIWKI (kocham) , seler, kalafior. Naprawdę mi nie szkodzą , nawet w zaostrzeniu ( średnim nic mnie po nich nie boli).
Gdybym musiała stosować taką dietę chybabym umarła z głodu 



Renata2
asamax / salofalk /pentasa / 500g 2-0-2
tardyferon fol
asamax / salofalk /pentasa / 500g 2-0-2
tardyferon fol
- -Ania-
- Admin
- Posty: 4328
- Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn
K'woli ścisłosci - są to zalecenia dietetyczne dla mnie - po wycieciu czesci jelit,
po mega zaostrzeniu i przy biegunkach do 8 razy dziennie
Teraz ja wszystkich zalecen nie przestrzegam,
choc niektóre punkty dla mnie sa obowiazkowe - np zupa bez dodatku smietany
pzdr
ania
po mega zaostrzeniu i przy biegunkach do 8 razy dziennie
Teraz ja wszystkich zalecen nie przestrzegam,
choc niektóre punkty dla mnie sa obowiazkowe - np zupa bez dodatku smietany
pzdr
ania
- smoczyca
- Początkujący ✽✽
- Posty: 59
- Rejestracja: 17 lip 2008, 08:55
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Gliwice
- Kontakt:
Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn
dziwna ta dieta widzę w niej sporo sprzeczności mdz in.
Warzywa i owoce:
1. konfitury, marmolady, dzemy, kisiele,
gotowane: ziemniaki, truskawki, maliny, jagody carne, poziomki, pietruszka, seler, szpinak,
pieczone i duszone: marchew, jablka,
na surowo: banany, salata, jagody,
2. soki
gotowane: kalafiory, buraki
gotowane i surowe: pomidory (bez skórki)
3. kwasne kiszone, kremy, budynie, smażone,
fasola szparagowa, groszek zielony, bób, soczewica, soja, kapusta, brukselka, szparagi, porzeczki, agrest, ogórki, rzodkiewka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, brusznice
po pierwsze poziomki, jagody i truskawki czy przed czy przed ugotowanie maja maleńkie pesteczki, które działają na jelita ja papier ścierny - ja się dzięki truskawkom dorobiłam krwawień z jelita
soki kartonowe mam absolutnie zabronione, lekarz mówił mi, żeby ich nie pić nawet w czasie remisji bo to straszny syf
dżemy, konfitury i powidła są słodkie, a cukier fermentuje, przy fermentacji tworzą się gazy i chyba raczej nie najlepiej funkcjonują po nich jelita- chociaż to oczywiście zależy od indywidualnych
natomiast po malutkiej ilości moreli, brzoskwini czy śliwki(oczywiście bez skórek) nie mam sensacji więc tutaj też zależy od tego jak co komu
i tak jeszcze wiele można by tu zgrzytów wymieniać
a jeden podstawowy to taki, ze każdy może co innego jeść bądź nie i to się da ustalić wyłącznie metodą prób i błędów, która niestety bywa bolesna ale daje najlepsze efekty
Warzywa i owoce:
1. konfitury, marmolady, dzemy, kisiele,
gotowane: ziemniaki, truskawki, maliny, jagody carne, poziomki, pietruszka, seler, szpinak,
pieczone i duszone: marchew, jablka,
na surowo: banany, salata, jagody,
2. soki
gotowane: kalafiory, buraki
gotowane i surowe: pomidory (bez skórki)
3. kwasne kiszone, kremy, budynie, smażone,
fasola szparagowa, groszek zielony, bób, soczewica, soja, kapusta, brukselka, szparagi, porzeczki, agrest, ogórki, rzodkiewka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, brusznice
po pierwsze poziomki, jagody i truskawki czy przed czy przed ugotowanie maja maleńkie pesteczki, które działają na jelita ja papier ścierny - ja się dzięki truskawkom dorobiłam krwawień z jelita
soki kartonowe mam absolutnie zabronione, lekarz mówił mi, żeby ich nie pić nawet w czasie remisji bo to straszny syf
dżemy, konfitury i powidła są słodkie, a cukier fermentuje, przy fermentacji tworzą się gazy i chyba raczej nie najlepiej funkcjonują po nich jelita- chociaż to oczywiście zależy od indywidualnych
natomiast po malutkiej ilości moreli, brzoskwini czy śliwki(oczywiście bez skórek) nie mam sensacji więc tutaj też zależy od tego jak co komu
i tak jeszcze wiele można by tu zgrzytów wymieniać
a jeden podstawowy to taki, ze każdy może co innego jeść bądź nie i to się da ustalić wyłącznie metodą prób i błędów, która niestety bywa bolesna ale daje najlepsze efekty
- -Ania-
- Admin
- Posty: 4328
- Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn
jedyna rade jaką mam dla Ciebie to spotkanie sie z pania dietetyczką
lub rozmowa telefoniczna
na pewno (bo taka sytuacja juz byla podobna) pani powie, ze to dieta specjalnie dla mnie, ustalona na podstawie obserwacji i konsultacji z lekarzem.
I tak jej nie przestrzegam diety do konca, ale nie bede kwestionowac owych zalecen
ania
lub rozmowa telefoniczna
na pewno (bo taka sytuacja juz byla podobna) pani powie, ze to dieta specjalnie dla mnie, ustalona na podstawie obserwacji i konsultacji z lekarzem.
I tak jej nie przestrzegam diety do konca, ale nie bede kwestionowac owych zalecen
ania