Jak często musi być kolonoskopia?

Wyjaśnienia dotyczące badań diagnostycznych i przygotowanie do nich

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
danuta
Początkujący ✽✽
Posty: 54
Rejestracja: 16 kwie 2004, 21:07
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: myszków
Kontakt:

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: danuta » 20 maja 2006, 11:47

Zgłaszam się do śpiochów- :!: miałam robione kolo 3 razy dwa na "żywca"i jedno niedawno we wrześniu 2005 w znieczuleniu ogólnym w klinice w Katowicach to ostatnie nie było bolesne nawet po badaniu, a dwa poprzednie szczególnie pierwsze bolało jak cholera!! Nie potrzebuje oglądać sie od środka,co to za przyjemność? Danka
danka

Awatar użytkownika
manka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 682
Rejestracja: 13 kwie 2006, 19:34
Choroba: CU
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: torun

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: manka » 21 maja 2006, 22:03

no ja chyba musze zaliczyc sie do walecznych bo malam kolonke robiona tylko na zywca ale nie z wyboru. za pierwszym razem pani dr. twierdzila ze-"nie podejzewa zebym odczowala jakies niedogodnosci bolowe", pewnie nigdy nie miala tego badanka. :lol: a potem okazalo sie ze i owszem moge miec na spiocha ale to kosztuje no a sami wiecie jak jest. nie wiem jak sprawa wyglada, ale nie moge wyprosic o znieczulenie ogolne. nooo kto nie "smaruje" ten nie jedzie :wink:

Awatar użytkownika
manka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 682
Rejestracja: 13 kwie 2006, 19:34
Choroba: CU
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: torun

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: manka » 21 maja 2006, 22:34

jest jest :) czasem tak mowie/pisze ale ogolnie nie jest tak zle np. mojej pani dr. nie "smaroje" a i tak swietnie sie mna opiekoje jest mila i w ogule i chyba jest dobrym lekarzem bo jej metody (przynajmniej) na mnie dzialaja no tak wiec nie zawsze trzeba "smarowac"(cale szczescie) :) no ale kolonka w znieczuleniu ogolnym kosztoje, niewiem jak jest u was ale w toruniu mam z tym problem :(

ps. nikogo nie chcialam urazic tym "smarowaniem" :roll: :)

Adam

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: Adam » 21 maja 2006, 23:34

Nie lubicie na zywca? Wtedy jest najwiecej przyjemnosci z kolanoskopi :PPP

Elpe
Początkujący ✽✽
Posty: 69
Rejestracja: 21 wrz 2005, 08:14
Choroba: CU w rodzinie
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: Elpe » 25 maja 2006, 10:22

Wracając do tematu postu, chciałam się Was poradzić, czy konieczna jest kolonoskopia tzw kontrolna jeśli nic się nie dzieje, tzn nie ma żadnych objawów? Mija rok od zachorowania mojego syna, w tej chwili jest w remisji. Jeden lekarz twierdzi, że należałoby zajrzeć do jelita, drugi mówi, że jest to na razie niepotrzebne, bo to badanie nic w tej chwili nie wniesie,gdyby coś się działo złego, to syn miałby jakieś objawy, a wszystko jest w porządku. Ten drugi lekarz twierdzi również, że na dzień dzisiejszy nie ma potrzeby drażnienia jelita kolonoskopem i dostarczania synowi dodatkowego stresu. Ja też chciałabym mu tego oszczędzić i na razie nie robić tego badania skoro na razie wszystko jest ok. Co o tym sądzicie?

Tomy
Doświadczony ❃
Posty: 1162
Rejestracja: 07 sty 2006, 13:46
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Polska

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: Tomy » 25 maja 2006, 12:37

Moim zdaniem rację ma bardziej ten drugi lekarz. Częsta kolonoskopia kontrolna jest potrzebna, jeżeli znaleziono w poprzedniej poważne zmiany np. dysplazję, które nie muszą manifestować się objawami typu bóle itp. Mój lekarz twierdzi, że takie zmiany w jelitach zachodzą bardzo wolno. Jezeli Twój syn jest teraz w remisji i napewno w poprzedniej kolonoskopii nic takiego nie znaleziono i nie ma objawów bólowych, to takie badanie moim zdaniem nie jest teraz potrzebne. Kolonoskopia jest nieprzyjemnym przeżyciem, szczególnie dla młodego człowieka, no i faktycznie drażni jelito i może powodować chwilowe pogorszenie.

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: ranka » 25 maja 2006, 14:11

nie ma sensu wykonywania kolonoskopii rok po wykryciu choroby,zwlaszcza ze nic sie nie dzieje.. :wink:
Tomy..wyjmujesz mi moje slowa z ust :mrgreen:
ponadto dokladnie,proces nowotworowy jesli chodzi o jelito grube rozwija sie bardzo powoli,ok. 30 lat,z tego co ja uslyszalam.
Kolonoskopie na pewno :!: robi sie po 10 a nawet po 8 latach choroby w celu poszukiwania ognisk nowotworowych.czy wczesniej?byc moze jesli beda niepokojace objawy
ale mysle ze kazdy dzieki swojej czujnej uwadze potrafi je wylapac
Obrazek

Szaraja
Specjalista ds. Porad Prawnych
Posty: 1574
Rejestracja: 09 sty 2006, 21:48
Choroba: CD u dziecka
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Łańcut
Kontakt:

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: Szaraja » 25 maja 2006, 20:43

No to udało się wam chyba nie tylko Elpe postarszyć. Tutaj pytanie o kolanoskopię pod kątem choroby dziecka, a odpowiedx dotyczy kontroli pod kontem potencjalnego nowotworu. :wink:
Szaraja
Chwała tym którzy stworzyli to forum. a dla wszystkich którzy piszą wielkie dzięki

Tomy
Doświadczony ❃
Posty: 1162
Rejestracja: 07 sty 2006, 13:46
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Polska

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: Tomy » 25 maja 2006, 23:43

Jakoś Elpe nie zgłasza objawów strachu ani pretensji, że ją postraszyliśmy. No i Elpe nie jest dzieckiem i swój rozum ma.

Jeżeli iść tropem: "odpowiedz, ale nie strasz", to na pytanie "czy robić kolonoskopię?" jedyna odpowiedż musiała by brzmieć: "nie robić", bez uzasadnienia swojego zdania i w efekcie odpowiedż staje się niewiarygodna, czyli bez sensu :wink:
Chyba że sugerujesz, aby wcale nie odpowiadać :wink:

Tomy

Elpe
Początkujący ✽✽
Posty: 69
Rejestracja: 21 wrz 2005, 08:14
Choroba: CU w rodzinie
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: Elpe » 26 maja 2006, 11:55

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź. Tomy i Ranka - właśnie takiego potwierdzenia chyba potrzebowałam. Szaraja - o tej "drugiej stronie medalu" staram się nie myśleć, choć zdaję sobie z tego sprawę. Zeno - ze strachu nie padłam :) , rok choroby syna nieco mnie już zahartował, choć przyznaję szczerze, że bardzo się o niego martwię, mimo, że to już dorosły facet. A remisją oczywiście cieszymy się BARDZO! :) Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie.

Awatar użytkownika
mako
Debiutant ✽
Posty: 47
Rejestracja: 26 cze 2005, 17:00
Choroba: CU
Lokalizacja: Gdynia/Wrocław

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: mako » 04 cze 2006, 23:41

Hej! 30maja mialem swoje pierwsze w zyciu kolono. Na zywca, niestety. Kwiczalem z bolu, ale przezylem. Mysle, ze nastepnym razem moze sprobuje ze znieczuleniem. Wstepnie lekarz wykonujacy badanie powiedzial, ze zmiany mam tylko w koncowym odcinku jelita grubego i nie jest tak zle. Nawet sie ucieszylem. Teraz czekam na wyniki i mam nadzieje, ze beda OK. Pozdrawiam! (ps. choruje od ok. 5-6 lat)
fell deeds awake
now for wrath
now for ruin
...and a red dawn!

Awatar użytkownika
manka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 682
Rejestracja: 13 kwie 2006, 19:34
Choroba: CU
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: torun

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: manka » 05 cze 2006, 11:28

to swietnie ;) gdzies ty sie uchowal ja lecze sie od 3 miesiecy i mialam juz dwie kolonoskopie i obie na zywca :shock:

a co do twoich wynikow-trzeba byc dobrej mysli napewno beda ok ;)
RAZ JEST DOBRZE RAZ JEST ŹLE ALE ZAWSZE JEST JAKOŚ ;)

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: ranka » 05 cze 2006, 13:29

Oj mako a gdzie miales?w Akademii w Gdansku?bo ja tez tam mialam i dostalam porzadna dawke "oglupiacza" :grin:
:grin: :grin:

chyba ze miales na internie,bo ja na chirurgii<przez pomylke> :shock:
Obrazek

Sophi
Debiutant ✽
Posty: 5
Rejestracja: 04 cze 2006, 20:41
Choroba: CU
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: Sophi » 05 cze 2006, 19:05

Witam :smile: Ja kolonoskopię miałam dopiero raz i momio, że była robiona na żywca to praktycznie w ogóle nie bolało. A naczytałąm się wcześniej, że to straszny ból i w ogóle...A kolanko miałam robione w Zawierciu przez dr Gonciarza (czytałam gdzieś na forum wczoraj, że chwalą go ludzie za delikatność podczas badania) i polecam każdemu!

Awatar użytkownika
Niki
Początkujący ✽✽
Posty: 145
Rejestracja: 31 mar 2006, 11:13
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: koło Katowic

Re: Jak często musi być kolonoskopia?

Post autor: Niki » 07 cze 2006, 14:11

Ja mam pytanie do Was dotyczące kolonoskopii. Czy w czasie badania (kolonoskopii) lekarz pobiera Wam więcej wycinków do badania, bo mi (a miałam już 5 razy) zawsze pobiera 2 wycinki z kątnicy i odbytnicy. Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Diagnostyka”