chodzi o wlew jelita grubego

Wyjaśnienia dotyczące badań diagnostycznych i przygotowanie do nich

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
czarnyprzemek
Debiutant ✽
Posty: 22
Rejestracja: 25 lip 2007, 18:22
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Sandomierz

chodzi o wlew jelita grubego

Post autor: czarnyprzemek » 31 sie 2007, 12:03

witam wszystkich
moze mi ktos napisac naczym polega badanie wlew jelita grubego i czy wyjdzie potym badaniu jak sa jakies zmiany jelita pozdrawiam

Awatar użytkownika
Raysha
Weteran ✿
Posty: 4274
Rejestracja: 06 sie 2006, 12:44
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie

Re: chodzi o wlew jelita grubego

Post autor: Raysha » 31 sie 2007, 13:28

Wlew jelita grubego ja pamiętam że w dniu badania musiałam być na czczo i do odbytu [na żywca] wsadzili mi kawałek rurki i wlewali mi kontrast, potem robili zdjęcia rtg aż wypełniło całe jelito. I wyszły mi zmiany, także po tym badaniu możliwe że wykaże Ci co ma wykazać mam na myśli że jeśli jest zajęte chorobą to to może wykazać.

Aniijjaa
Początkujący ✽✽
Posty: 469
Rejestracja: 27 sty 2007, 14:49
Choroba: CU
województwo: opolskie

Re: chodzi o wlew jelita grubego

Post autor: Aniijjaa » 31 sie 2007, 13:38

Wlew kontrastowy jest robiony przy użyciu barytu o ile pamiętam dobrze, robią kilka fotek rtg i na podstawie tej mozna stwierdzić lub wykluczyć przewężenia jelita ewentualnie jeżeli jest jakiś guz to można stwierdzić( ale spokojnie bez paniki). Nie wiem dlaczego robią Ci to badanie bo w zasadzie z tych informacji jakie ja posiadam odchodzi się od tego badania.
Miałam mieć robione to badanie ale zrezygnowałam.
Ale to jest moje zdanie, poczekaj na inne wypowiedzi
Aniijjaa

czarnyprzemek
Debiutant ✽
Posty: 22
Rejestracja: 25 lip 2007, 18:22
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Sandomierz

a ciagle boli brzuch

Post autor: czarnyprzemek » 31 sie 2007, 22:24

niewiem poco mi to robia badanie ale mialem juz duzo razy robiona gastroskpie i lekarz teraz zalecil wlew jelita grubego nieznam sie niewiem czy to cos pomoze bol mam w okolicach pepka niedaje zyc juz codziennie

Awatar użytkownika
Shima
Doświadczony ❃
Posty: 1262
Rejestracja: 29 lis 2004, 20:10
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Zdunska Wola
Kontakt:

Re: chodzi o wlew jelita grubego

Post autor: Shima » 31 sie 2007, 23:43

No i właśnie zapewne z powodu tego bólu masz to badanie....gastroskopia nie siega tak daleko.
Myśle że skoro lekarz zalecił to miał ważny powód...trzeba zobaczyć co Cię tam boli.
Nie bój sie...to nie jest straszne.
Zawsze służę rozmową [you] :)
Choroba:CD, astma, alergia, łuszczyca, ginekologiczne powikłania w trakcie leczenia immunosupresyjnego, podobno przebyta gruźlica jelit Stan:Lewostronna hemikolektomia,resekcja zwężenia w miejscu zespolenia i jeszcze dodatkowych kawałków jelit, zaostrzenie Leki:asamax3x1000mg,helicid2x1, metotreksat i parę innych paskudztw Waga/wzrost 99/173

Awatar użytkownika
Ula83pl
Debiutant ✽
Posty: 31
Rejestracja: 30 sie 2006, 15:55
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Gorlice/Krakow
Kontakt:

Re: chodzi o wlew jelita grubego

Post autor: Ula83pl » 01 wrz 2007, 12:50

Tez mialam robiony wlew, ale niestety zmiany byly wieksze niz to co wykazalo badanie

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: chodzi o wlew jelita grubego

Post autor: ranka » 01 wrz 2007, 16:51

szk0oda ze nie dal ci na inne badanie np. kolonoskopie lub chociazby pasaz.
Obrazek

milkusia11
Początkujący ✽✽
Posty: 164
Rejestracja: 31 sty 2007, 07:59
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: legnica
Kontakt:

Re: chodzi o wlew jelita grubego

Post autor: milkusia11 » 01 wrz 2007, 18:55

wlew jest badaniem radiologicznym wykazuje czy w jelicie sa jakies zwezenia,przetoki itp..Przed badaniem konieczna jest lewatywa potem wlewaja do odbytu około 1 litra białego płynu i robia zdjecia nastepnie kaza isc sie wyproznic i przyjsc za jakis czas...biora balon z powietrzem i wpuszczaja powietrze do odbytu czuc takie rozpieranie w brzuchu i znow robia zdjecia.Na tym koniec badanie jest bezbolesne oprocz rozpierania brzucha ale to moment:)
Milkusia11

czarnyprzemek
Debiutant ✽
Posty: 22
Rejestracja: 25 lip 2007, 18:22
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Sandomierz

mialem pasaz

Post autor: czarnyprzemek » 02 wrz 2007, 12:15

pasaz jelit cienkich mialem robiony rok temu nic niewykazalo a kolonoskopie mialem robiona niedawno ale tylko do 45cm i wyszlo niby colitis chronica ale niapobrala pani doktor wycinkow niedlugo bede mial rownierz tomografie jamy brzusznej moze co wkoncu mi wyjdzie

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: chodzi o wlew jelita grubego

Post autor: ranka » 02 wrz 2007, 17:34

kolonoskopia bez wycinkow jest błędem w sztuce.zwlaszcza jak byly zmiany.
Obrazek

czarnyprzemek
Debiutant ✽
Posty: 22
Rejestracja: 25 lip 2007, 18:22
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Sandomierz

a czy moze?

Post autor: czarnyprzemek » 03 wrz 2007, 13:25

a czy moze strasznie bolec brzuch w okolicach pepka jak sa zmiany w jelicie grubym

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: chodzi o wlew jelita grubego

Post autor: ranka » 03 wrz 2007, 14:13

moze,ale czlowiek nie wrozka,nikt ci nie powie jaka czesc jelita jest zajeta,bo bol niestety moze promieniowac z innych czesci.
Obrazek

czarnyprzemek
Debiutant ✽
Posty: 22
Rejestracja: 25 lip 2007, 18:22
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Sandomierz

jak sie przygotowac

Post autor: czarnyprzemek » 05 wrz 2007, 12:02

czy jak sie ma miec wlew jelita grubego to taki sam jest proces przygotowawczy co do kolonoskopi chodzi mi czy tez trzeba pic 2 litry wody i ten x-prep pozdrawiam

Awatar użytkownika
Raysha
Weteran ✿
Posty: 4274
Rejestracja: 06 sie 2006, 12:44
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie

Re: chodzi o wlew jelita grubego

Post autor: Raysha » 05 wrz 2007, 12:07

czarnyprzemek, mnie osobiście nie przygotowali musiałam byc tylko na czczo tylko że wlewali mi kontrast do odbytu w dniu badania ;]

czarnyprzemek
Debiutant ✽
Posty: 22
Rejestracja: 25 lip 2007, 18:22
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Sandomierz

lipa

Post autor: czarnyprzemek » 05 wrz 2007, 12:30

mi kurde kazali przyjsc do szpitala dzien wczesniej i bede musial lezec a badanie dopiero na drugi dzien

Zablokowany

Wróć do „Diagnostyka”