prosba o interpretacje wyników krwi

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
portalka
Debiutant ✽
Posty: 6
Rejestracja: 06 paź 2009, 12:41
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

prosba o interpretacje wyników krwi

Post autor: portalka » 12 lut 2010, 20:56

witam,
dzisiaj odebralam wyniki krwi i troche sie zaniepokoilam podwyzszonym OB (23). Nie byloby to moze dziwne gdybym wczesniej miewala podobne wyniki, ale zazwyczaj nie przekraczalo 13. Zaznacze iz od 2 tygodni jestem pod opieka prof. Rydzewskiej, ktora zmienila mi sterydy z metypredu na entocort oraz wlaczyla do leczenia azatiopryne. Jesli chodzi o bol brzucha to zdecydowanie widze poprawe a tu taki wynik... Poniewaz jestem panikara to najchetniej juz bym wsiadla w samochod i pojechala do mswia albo chociazby napisala maila do prof. ale byc moze przesadzam stad prosba o wasza opinie w tym temacie, gdyz wizyte planowa mam dopiero za 2tyg...

Przedstawiam pozostale wyniki:

erytrocyty 4,89 (4-5)
hemoglobina 13,2 (12-16)
hematokryt 41,9 (36-46)
srednia objetosc krwinki czerwonej 85,7 (83-103)
srednia zawartosc hemoglobiny w krwince czerwonej 27 (28-34) -
srednie stezenie hemoglobiny w krwince czerwonej 31,5 (32-36) -

leukocyty 9,3 (4-10)
limofcyty 1,9 (1-4)
monocyty, eozynofile, bazofile 0,5 (0-1,3)
neutrofile 6,9 (2-7)
odsetek limfocytow 20,9 (25-40) -
odsetek monocytow, eozynofili, bazofili 4,7 (0-13)
odsetek neutrofili 74,4 (50-70) +

plytki krwi 390 (150-400)
szerokosc rozkladu plytek krwi 8,8 (9-14) -
srednia objetosc plytki krwi 8,3 (8-12)
odsetek duzych plytek krwi 12,9 (15-35) -

GGT 17 (10-40)
FE 85 (60-180)

CRP 3.3 (0-5)
OB 23 (<12)

pzdr

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: prosba o interpretacje wyników krwi

Post autor: Mamcia » 12 lut 2010, 21:02

OB to zgrubna i dość archaiczna metoda. Daj sobie spokój, a Pani Profesor to już na pewno. Inne wyniki super.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Zablokowany

Wróć do „Interpretacja wyników”