Strona 1 z 1

Wysoki wynik ALT

: 16 gru 2016, 20:47
autor: Monika
Hej. Miałam dziś wykonywane badanie ALT wynik to 58 U/l przy normie /0-33/ czyli jest sporo podwyższony. Wynik tego samego badania z dnia 20.10.2016 to 17 przy takiej samej normie. Co to może oznaczać? Że tak nagle się o tyle podniósł i przekroczył normę?? Jestem w 9 tygodniu ciąży. Martwię się.

Re: Wysoki wynik ALT

: 17 gru 2016, 11:10
autor: czarny
jakie leki? czy w związku z ciążą ich nie przyjmujesz ?

podwyższona cholestaza może być powodowana azatiopryną.

Re: Wysoki wynik ALT

: 17 gru 2016, 21:06
autor: topost
Ja kiedyś miałem ALT 74 przy normie do 55, AST również podniesiony, mniej więcej podobnie. U mnie było spowodowane to ... zakwasami po treningu, po tygodniu wynik był już w normie.

Dowiedziałem się że na tak nieznacznie ALT AST może mieć wpływ wiele czynników np. rota wirus - czy czujesz się dobrze ? ja swój wynik sprawdziłem ponownie po tygodniu (w tym czasie abstynencja od sportu) ale wykonując już pełny panel wątrobowy - wszystko było super.
Omówiłem temat z lekarzem i od niego dowiedziałem się właśnie że wiele czynników może mieć wpływ na te enzymy i żeby od razu nie popadać w panikę, ale skontrolować za jakiś czas - najlepiej właśnie pełny panel.

Re: Wysoki wynik ALT

: 18 gru 2016, 00:00
autor: Jacekx
Monika pisze:Hej. Miałam dziś wykonywane badanie ALT wynik to 58 U/l przy normie /0-33/ czyli jest sporo podwyższony. Wynik tego samego badania z dnia 20.10.2016 to 17 przy takiej samej normie. Co to może oznaczać? Że tak nagle się o tyle podniósł i przekroczył normę?? Jestem w 9 tygodniu ciąży. Martwię się.

Może to i głupie pytanie...ale czy to podwyższenie nie może być wynikiem samej ciąży?

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-m ... 37929.html

https://forum.parenting.pl/ginekolog-po ... at-a-ciaza

http://dzidziusiowo.pl/ciaza-i-porod/zd ... ciezarnych

https://portal.abczdrowie.pl/pytania/cz ... bezpieczna

https://www.babyboom.pl/forum/temat/cho ... owa.80064/

Mimo poznania zawartości tych linków tzn. przeczytania tekstów do których prowadzą


doradzam wizytę
u doświadczonego lekarza ginekologa




My Forumowicze nie jesteśmy lekarzami... a ciąża czasami wymaga kontrolowania przez dobrych lekarzy typu
Leśna Góra.
Miałem w Rodzinie ostatnio przypadek zagrożonej ciąży którą poprowadził doświadczony lekarz ginekolog i to z końcowym sukcesem - nie powinno się lekceważyć zaburzeń w ciąży ale też nie należy się stresować bo to szkodzi matce i dziecku.
Należy jednak wyjaśniać swoje wątpliwości u specjalistów - lekarzy ginekologów :idea:

Re: Wysoki wynik ALT

: 18 gru 2016, 22:16
autor: Monika
Z leków zażywam Pentase w granulkach, Luteinę, Acidum Folicum HAsco, Omega med pregna, Naltrexon, ZAAX, Jodid. A mówią że kobiety w ciąży nie powinny zażywać leków. Jutro idę do ginekologa to oczywiście pokaże mu te wyniki. W ten dzień rano przed pobraniem krwi wymiotowałam, ale nie przypuszczam żeby to miało wypływ na taki wysoki/zły/ wynik.

Re: Wysoki wynik ALT

: 19 gru 2016, 10:57
autor: topost
Od dawna bierzesz naltrexon ? Badałaś już ALT AST w czasie jego zażywania ? Sa doniesienia ze to on może powodować nieznacznie podniesienie tych enzymów - u siebie właśnie to podejrzewałem w pierwszej kolejności ponieważ też się tym wspomagam.

Re: Wysoki wynik ALT

: 21 gru 2016, 09:11
autor: Monika
Naltrexon biorę już od stycznia 2016, próby wątrobowe /chyba wszystkie a tym też ALT/ miałam robione 24.10.2016 i wszystko było ok. Także nie podejrzewam aby to po Naltrexonie było. Ale dziwi mnie że wynik z przed półtora m-c był 17 a teraz 58, tak szybko się podniósł.