Wyniki morfologii

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Wyniki morfologii

Post autor: Jeziorko » 22 maja 2014, 15:15

Witam

prośba o interpretację wyników:

Hemoglobina 13,6 g/dl 14,0 — 18,0
RDW 15,6 11,0 — 15,0
Płytki krwi 492 K/μl 150,0 — 450,0
PCT 0,40 0,12 — 0,36
MON% 8,4 % 3,0 — 8,0
EOS% 7,5 % 1,0 — 5,0
EOS 0,59 K/μl 0,04 — 0,4
Gran. obojetn. o jadrze pałeczkowatym 4 % 1 — 2
Granulocyty kwasochłonne 6 % 1,0 — 5,0
Monocyty 10 % 3,0 — 8,0

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wyniki morfologii

Post autor: Mamcia » 22 maja 2014, 20:19

To za mało aby cokolwiek powiedzieć. Są drobne odstępstwa od normy, ale jak ocenić rozmaz bez podania WBC?? Rozumiem, że podawałeś tylko to co jest poza normą, ale nie jest to pełen obraz. W tych wynikach nic niepokojącego nie ma. Może to wskazywać na nieznaczną niedokrwistość z niedoborów żelaza. Może nieznaczny stan zapalny? Te wyniki powinie ocenić lekarz patrząc na całokształt i dynamikę zmian. Gdybym ja takie miała to bym się cieszyła.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Re: Wyniki morfologii

Post autor: Jeziorko » 22 maja 2014, 21:57

Wskaxalem tylko odchylenia bo reszta jest ok

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7789
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Wyniki morfologii

Post autor: obyty.z.cu » 23 maja 2014, 12:51

Jeziorko pisze:Wskaxalem tylko odchylenia bo reszta jest ok
i to jest błąd właśnie,trzeba oceniać całość,ale i także poprzednie wyniki.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

kasiaz
Początkujący ✽✽
Posty: 115
Rejestracja: 02 paź 2006, 11:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin

Re: Wyniki morfologii

Post autor: kasiaz » 16 wrz 2014, 11:29

witam,
poniżej wyniki krwi mojego syna - od stycznia 2014 na humirze, dodatkowo od lipca wprowadzony entocort ( 3x3 mg) z uwagi na biegunki i ogólne ze samopoczucie ( jeśi tak to można nazwać) biegunki są bez krwi i śluzu, a wyniki takie:
erytrocyty 4,20; leukocyty 6,09; hemoglobina 7,5 (g/dl) płytki 707 (!) hematokryt 27,4, badanie kału w kierunku clostridium difficile - ujemne
generalnie odkąd pamiętam takich wyników nie widziałam, okresowo syn otrzymuje żelazo dożylnie ( innego nie przyswaja) , wynik hemoglobiny z lipca 8,5 - czyli spada dalej. może ktoś ma jakiś pomysł jak to interpretować :(

[ Dodano: 16-09-2014 ]
pozostałe wyniki z dnia dzisiejszego: fosfataza zasadowa 201 ( norma 38-126), GGTP 236 ( norma 15-73), bilirubina cakowita 0,5 ( norma 0,2 do 1,30) CRP 11,6 ( 0-10) ALT 64 ( 21-72), AST 83 ( 17-59) - nie wygląda to ciekawie ....

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wyniki morfologii

Post autor: Mamcia » 16 wrz 2014, 13:04

Nie wygląda ciekawie i powinniście udać się do szpitala. Pozostałe wyniki mogą sugerować kłopoty w wątrobą, ale silna niedokrwistośc jet na pewno. O charakterze tej niedokrwistości trudno wnioskować z niepełnych wyników, ale jeśłi miał niedobory żelaza to pp to nadal jest tego powodem.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

kasiaz
Początkujący ✽✽
Posty: 115
Rejestracja: 02 paź 2006, 11:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin

Re: Wyniki morfologii

Post autor: kasiaz » 17 wrz 2014, 10:34

dzięki za info, od piątku szpital i żelazo dożylnie:( dodatkowo metypred i komplet leków na wątrobę. Lekarz troszkę zaskoczony , że syn "normalnie" funkcjonuje przy takich wynikach ( tzn. uczelnia, egzaminy, znajomi, itp) . Wg mnie, może być to wynikiem przystosowania się organizmu to takiego poziomu żelaza ... powolny systematyczny spadek w długim okresie czasu nie da takich objawów jak duży i szybki spadek poziomu żelaza i hemoglobiny. BYc może organizm dostosował się i "zewnętrznie" pozornie wszystko jest ok - no ale obawiam się , że długo taki stan nie może się utrzymywać - miejmy nadzieję, że po żelazie coś się ruszy ...
pozdr

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7789
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Wyniki morfologii

Post autor: obyty.z.cu » 17 wrz 2014, 11:13

kasiaz pisze:że syn "normalnie" funkcjonuje przy takich wynikach ( tzn. uczelnia, egzaminy, znajomi, itp) . Wg mnie, może być to wynikiem przystosowania się organizmu to takiego poziomu żelaza ...
no tak,do wszystkiego idzie się przyzwyczaić,jak zakręci się w głowie to się podeprę,usiądę,a po chwili dalej.
No i Tramal,po nim można wiele,ukrywa problem.
Człowiek to taka istota,że przystosuje się do wszystkiego i wszystko wytłumaczy,no bo do lekarza to tylko ostateczność :smutny:
smutne ale prawdziwe,ale to też efekt braku częstszych badań,lekarze się do tego nie spieszą.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

kasiaz
Początkujący ✽✽
Posty: 115
Rejestracja: 02 paź 2006, 11:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin

Re: Wyniki morfologii

Post autor: kasiaz » 18 wrz 2014, 08:41

powyższy post pozostawię bez komentarza ............ szkoda mi czasu

Awatar użytkownika
Creiddylad
Debiutant ✽
Posty: 48
Rejestracja: 09 wrz 2011, 13:45
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Wyniki morfologii

Post autor: Creiddylad » 17 cze 2015, 18:57

Witam!
Mam pytanie do Mamci, bo już wiele razy mi pomogła i potrzebuje jej porady!

Mam Colitis, jestem na immunosupresji 125mg imuran, assamax 8g, i po dwóch miesiącach od ostatniej terapii Metypredem. Zrobiłam badania krwi i moczu. I bardzo się zmartwiłam bo wyszły nie ciekawe. Wiem, że trzeba iść do doktora i już się zapisałam (ciężko się dostać nawet do rodzinnego) tylko strasznie się martwię, bo nie wiem o co chodzi. oto moje wyniki:

Krwinki białe (WBC) 3,36 *10^3/mikro litr
Krwinki czerwone (RBC) 4,18 * 10^ / mikro litr
Hemoglobina 12,6 g/dl
Hematokryt 37,80 %
MCV 90,4 fl
MCH 30,1 pg
MCHC 33,3 g/dl
płytki krwi 218 * 10^3/mikro litr
RDW-SD 47,7
RDV-CV 14,7 %
PDW 13,3 fl
MPV 11,1 fl
P-LCR 33,2 %
% neutrofilów 53,6
% limfocytów 33,9
% monocytów 10,4
% eozynocytów 1,5
% bazocytów 0,3
Liczba neutrocytów 1,80 G/l
Liczba limfocytów 1,14 G/l
Liczba monocytów 0,35 G/l
Liczba eozynocytów 0,05 G/l
Liczba bazocytów 0,01 G/l
OB 15 mm/1h

Sód 136 mmol/l
Potas 4,2 mmol/l
Chlorki 100 mmol/l
Mocznik 29,1 mg/dl
BUN 13,6 mg/dl
Kreatynina 0,77 mg/dl
GFR wg MDRD 92,1 ml/mln/1,73m2
Cholesterol całkowity 172 mg/dl
Triglicerydy 69 mg/dl
Cholesterol HDL 60 mg/dl
Cholesterol LDL 104 mg/dl
ALT 13U/l
AST 25 U/l

Mocz:
Barwa c.żółta
przejżystość lekko mętny
Ciężar właściwy 1,025 g/ml
pH 5,0
Leukocyty 25leu/mikro litr
Azotyny, białko ujemne
Glukoza, Urobilinogen w normie
Ciała ketonowe, bilirubina ujemne
Erytrocyty 25 erytr. na mikro litr

Osad:
Nabłonk płaskie dość liczne
Nabłonki okrągłe 0-2 wpw
Leukocyty 15-20 wpw
Erytrocyty świeże i częściowo wyługowane 5-10 wpw
Pasma śluzu liczne wpw
Bakterie nieliczne wpw
Moczany bezpostaciowe liczbe wpw

Martwi mnie niska liczba lekocytów a wysoka ich zawartość w moczu no i do tego erytrocyty w moczu. Można jakość to wyjaśnić? Myślałam o zapaleniu pęcherza ale boje się, że to coś z nerkami.
Pozdrawiam.
Obecnie: Asamax 4g

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wyniki morfologii

Post autor: Mamcia » 17 cze 2015, 21:37

Wygląda na pęcherz lub cewkę moczową. Powtórz badanie moczy zbierając ranny mocz po wysiusianiu części, aby wypłukać to co zebrało się w cewce moczowej. Mogłaś rodzić mini kamyczek, lub np piasek podrażnił.
krew wygląda OK, ale morfologię należy kontrolować. Szkoda, że nie zrobili ci CRP, bo jest na granicy monocytów.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interpretacja wyników”