Wyniki-prośba o pomoc

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
PRINT
Debiutant ✽
Posty: 42
Rejestracja: 28 gru 2011, 21:49
Choroba: CD w rodzinie
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Krakow

Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: PRINT » 13 sty 2012, 21:50

Przed chwilą odebraliśmy badania,wiem ze nie ten dział do interpretacji ale korzystając z wątku prosilibyśmy o interpretacje kogoś zaznajomionego z tematem..niestety pora nie sprzyja konsultacji z lekarzem:(

Alfa amylaza 25 u/l. Norma 28-100
Płytki krwi -341. Norma 150-390
MPV 9,2. Norma. 6,5-11
HCT 32,8. Norma 40-53
Krw.czerwoneRBC - 3,78. Norma 4,5-5,8
HGB. 10,4. Norma 14-18

MCV. 87. Norma 80-97
MCHC. 31,6. Norma 31,5- 35
MCH 27,5. Norma 26,5- 33,5
RDW-CV. - 15,3. Norma 10-18

Rozmaz automatyczny oflagowany ,powtórzono na ręczny,wyników na teraz brak

Żelazo. 15. Norma 60-175 :(. Jeszcze w listopadzie przed kolono było 120
Bilirubina 0,39. Norma < 1,1
alat. 22. Norma < 41
aspat 18. Norma < 40
fosf.alkaliczna 75. Norma 40-129
Gamma gt 11. Norma 8-61
CRP 1,32. Norma <0,6




Krwinki białe WBC 7,6. Norma 4-10

tak, to nie ten dział, przeniosłam tu
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 21:55 przez PRINT, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielkie dzięki za pomoc
PRINT

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: obyty.z.cu » 13 sty 2012, 22:18

powiedziałbym,że to troche anemiczne.
Nie wiem kogo to ,wiec,... spoko,ale jest o czym mysleć !
może warto to poczytać
http://lekarze.kwasfoliowy.pl/s/1480/28 ... rwinek.htm
(akurat to czytałem )
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 22:26 przez obyty.z.cu, łącznie zmieniany 1 raz.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

PRINT
Debiutant ✽
Posty: 42
Rejestracja: 28 gru 2011, 21:49
Choroba: CD w rodzinie
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Krakow

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: PRINT » 13 sty 2012, 22:20

Ok,dziękuję:)
W takim razie dodam,że wyniki są męża,który obecnie jest po 2 giej dawce Remicade,dodatkowo bierze : AZA 1-0-1 , asamax 2-2-2...ze względu na brak łaknieniai inne rewolucje typu odbijanie,mdłości dodano Encorton 10 mg
Wielkie dzięki za pomoc
PRINT

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: obyty.z.cu » 13 sty 2012, 22:27

to wiele wyjaśnia :oops:
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

PRINT
Debiutant ✽
Posty: 42
Rejestracja: 28 gru 2011, 21:49
Choroba: CD w rodzinie
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Krakow

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: PRINT » 13 sty 2012, 22:31

obyty.z.cu pisze:powiedziałbym,że to troche anemiczne.
Nie wiem kogo to ,wiec,... spoko,ale jest o czym mysleć !
może warto to poczytać
http://lekarze.kwasfoliowy.pl/s/1480/28 ... rwinek.htm
Zgadza się nawet bardzo anemiczne..o dziwo b12 lekko powyżej normy ,i kwas foliowy w normie ,mąż ma CD ..do niedawna mega krwawienia spowodowane zaostrzeniem mdz inn po kolonoskopii wykonanej zaraz po mega antybitykoterapii:(
Wielkie dzięki za pomoc
PRINT

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: obyty.z.cu » 13 sty 2012, 22:36

ale stanu zapalnego nie widać,a po krwawieniach czas uzupełnić braki.
Znaczy dobre :wink: odżywianie,wspaniała atmosfrea :razz: i będzie ok. :oops:
no i oczywiście konieczne przytulanie ,to działa cuda !
hm... :)
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

PRINT
Debiutant ✽
Posty: 42
Rejestracja: 28 gru 2011, 21:49
Choroba: CD w rodzinie
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Krakow

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: PRINT » 13 sty 2012, 22:37

obyty.z.cu pisze:to wiele wyjaśnia :oops:
Zastanawiamy sie nad onizoną alfa amylazą....czy w stanach zapalnych trzustki nie powinno być odwrotnie,że są podwyższone?
Wielkie dzięki za pomoc
PRINT

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: obyty.z.cu » 13 sty 2012, 22:44

dajcie sobie spokoj z ta trzustka,rownie dobrze to może działac AZA na nią tak.
A jak z cukrami u niego,cukrzyca itd ?
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

PRINT
Debiutant ✽
Posty: 42
Rejestracja: 28 gru 2011, 21:49
Choroba: CD w rodzinie
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Krakow

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: PRINT » 13 sty 2012, 22:52

Krzywe cukrowe i glukoza jest ok,
Odn Trzustkowych to chyba ważne aby odpowiednio wcześnie reagować? I o ten (alfa amylaza)wynik najbardziej nam chodzi :roll:
Wielkie dzięki za pomoc
PRINT

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: obyty.z.cu » 13 sty 2012, 22:56

na moje,to może być efektem tych masywnych krwawien.
Ale,... to trzeba sprawdzić!
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

PRINT
Debiutant ✽
Posty: 42
Rejestracja: 28 gru 2011, 21:49
Choroba: CD w rodzinie
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Krakow

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: PRINT » 14 sty 2012, 18:23

Help,temperatura wzrosła do 39,1 st .:(

Co najlepiej zastosować w zaostrzeniu,cd siedzi najbardziej od esicy do końca?
Apap?..jakiś antybiotyk np xifaxan?:(
Odtstawic lub zredukować AZA?

Czy ktoś ma doświadczenie w Podobnym temacie?

Lekarz niedostępny:(
Wielkie dzięki za pomoc
PRINT

bartox
Początkujący ✽✽
Posty: 147
Rejestracja: 24 kwie 2010, 14:47
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: bartox » 14 sty 2012, 20:44

Mysle ze apap bedzie najlepszy ;>
PRINT pisze:Odtstawic lub zredukować AZA?
nie radzę robic tego na wlasną rękę, sam kiedys odstawilem i do dzis bardzo tego zaluje
CD od 2006r
0 interwencji chirurgicznych
remisja prawie 3 lata ^.-
leki: Imuran 2x 50mg

Czas nie leczy ran...
On tylko przyzwyczaja nas do bólu...

Śmierć, Miłość i Sraczka przychodzą z nienacka

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: Mamcia » 14 sty 2012, 21:57

Nalegałbym na żelazo dożylnie, aczkolwiek wyniki morfologii nie są złe. Skoro zmiany są głównie w esicy dlaczego nie ma leczenia miejscowego?? Czopki wlewki z mesalazyny czy sterydów.
względu na brak łaknieniai inne rewolucje typu odbijanie,mdłości dodano Encorton 10 mg
To nie są wskazania do sterydoterapii. A po co dodano nie mam pojęcia. Stan zapalny jest bo CRP lekko podniesione.
Co to temperatury to może być z 1000 powodów, a nie od jelit. Paracetamol - jak go zwał - i spokojnie poczekać.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
izo.sim
Doświadczony ❃
Posty: 1472
Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
Choroba: CD u dziecka
województwo: śląskie
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: izo.sim » 14 sty 2012, 22:03

Nie jestem specjalistą, ale na moje oko należy przede wszystkim uzupełnić żelazo, bo jest niedokrwistość niedobarwliwa. Mój syn zwykle po krwotokach dostaje kroplówki z żelazem i Hgb ładnie idzie do góry. Jeżeli Twój mąż może przyjmować żelazo doustnie, polecam chelaferr, albo jakiś inny chelat, bo wchłania się lepiej od innych związków.
O sprawach trzustkowych nie znam się zupełnie, więc nic nie powiem na ten temat. Natomiast co do Azy - syn miał dwukrotne "podejście" do tego leku. W obu przypadkach potworne wymioty i gorączka sięgająca 42 stopni. Ówczesny lekarz prowadzący twierdził, że to nie może być od Azy, a jednak... Po wielu badaniach wykluczeniu mnóstwa chorób (w tym zapalenie ucha środkowego, angina i inne), zdecydowałam się sama odstawić ten lek i szukać innego lekarza. Jak ręką odjął - już następnego dnia nie było gorączki ani wymiotów, a apetyt powoli wracał do normy. Co mnie skłoniło do takiej samowolki? Obserwacja. Gorączka i wymioty zaczynały się, a potem nasilały w godzinę - dwie od podania Azy, a po kilkunastu godzinach temperatura wracała do normy.
Następny lekarz, u którego syn zaczął się leczyć powiedział, że zdarzają się nietolerancje leku, które mogą dawać u niektórych osób taki właśnie "burzliwy" obraz.

Ale uwaga - samowolka rzadko bywa dobra, jedynie w skrajnych przypadkach, a u wielu chorych paskudne objawy mijają po kilku dniach stosowania Azy

[ Dodano: 14-01-2012 ]
Jeszcze jedno - przy zmianach zlokalizowanych w końcówce jelita grubego i odbytnicy, pomocne są czopki lub/i wlewki.
https://marcinsim.wordpress.com/

02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego

Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy

PRINT
Debiutant ✽
Posty: 42
Rejestracja: 28 gru 2011, 21:49
Choroba: CD w rodzinie
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Krakow

Re: Wyniki-prośba o pomoc

Post autor: PRINT » 15 sty 2012, 12:10

Mamcia pisze:Nalegałbym na żelazo dożylnie, aczkolwiek wyniki morfologii nie są złe. Skoro zmiany są głównie w esicy dlaczego nie ma leczenia miejscowego?? Czopki wlewki z mesalazyny czy sterydów.
względu na brak łaknieniai inne rewolucje typu odbijanie,mdłości dodano Encorton 10 mg
To nie są wskazania do sterydoterapii. A po co dodano nie mam pojęcia. Stan zapalny jest bo CRP lekko podniesione.
Co to temperatury to może być z 1000 powodów, a nie od jelit. Paracetamol - jak go zwał - i spokojnie poczekać.
Jutro jedzie do szpitala,poprosi o żelazo,odn temperatury zauważyliśmy że temp opada stopniowo jak układ trawienny zostaje opróżniany.
Mąż ma teraz strasznie dużo wodnistych biegunek,niektóre skąpe bo niema już czego oddawać..wtedy pojawia się odrobina ciemniejszej krwi ze śluzem i białymi "kłakami...ropą?"
Nadal jużprawie 1,5 tygodnia występują odbijania,mdłości i brak apetytu.
Ten encorton niby miał być na apetyt.
Zastanawia mnie wciąŻ niska a.amylaza.. Czy nie moze być tak ze to jest powód powyższych dolegliwości ?
Czy w zaostrzeniu mozna podawac enzymy trawienne..moze to by jakos pomoglo?

Wiem,że zadaję stertę pytań ale nie mogę pogodzić się ze stwierdzeniem lekarza ,żeby się nie przejmować. Mąż przed podaniem sterydów i leków ważył 10 kg więcej:( i czuł się znakomicie,badania były wzorcowe ob 4, crp 0,11 żelazo 120... Wszystko prysło po kolonoskopii i zmianie leków na aza i encorton,pozniej biolog,kroplówy ze sterydów.
Eh..koniec marudzenia.
Wielkie dzięki za pomoc
PRINT

Zablokowany

Wróć do „Interpretacja wyników”