Strona 1 z 1

Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 17 sie 2011, 16:20
autor: nestetin93
Witam

czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak mam wpłynąć na te wyniki badań żeby je zmienić na lepsze. Czy wprowadzić coś do diety. Zaznaczam że choruje na WZJG i Agammaglobulinemie Brutona sprężoną z chromosomem x

Oto moje wyniki badań:
Biochemia
Białko całkowite 4,85 [6-8]
Mocznik 6,3 [10-45]
Żelazo 14 [61-157]
Potas 3,30 [3,4-5]

Morfologia krwi pełnej:
LYM 0,5 [0,8-5,3]
_LYM% 4,4 [20-53]
RBC 4,14 [4,5-6]
HGB 11,6 [13,5-17,5]
HCT 34,1 [40-54]
PLT 56 [150-400] Tutaj chciałem zaznaczyć że małopłytkowość mam dłuższy czas gdy odstawię lekarstwo Imuran które biore płytki zaczynaja rosnąc i wracać do normy

Proszę o jakąś interpretacje tych wyników i doradzenie co mam jeść jakie witaminy, suplementy wprowadzić.

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 17 sie 2011, 17:42
autor: Mamcia
Masz anemię z powodu niedoboru żelaza. PP podostawiasz. Jesli tolerujesz doustne żelazo to pobierz. Jeśli bierzesz sulfę można pobrać niewielkie dawni kwasu foliowego.
I badania kontrolne za jakiś czas.
Czy próbowano zamienić ci AZE na inny immunosupresant?? Może by nie działa tak na płytki?

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 17 sie 2011, 20:24
autor: nestetin93
Mamcia pisze:Masz anemię z powodu niedoboru żelaza. PP podostawiasz. Jesli tolerujesz doustne żelazo to pobierz. Jeśli bierzesz sulfę można pobrać niewielkie dawni kwasu foliowego.
I badania kontrolne za jakiś czas.
Czy próbowano zamienić ci AZE na inny immunosupresant?? Może by nie działa tak na płytki?
Na żelazo biore Hemofer 2 x 1 tabletka. Sulfasalazyny nie biore tylko pentase 2 x 1 tabletke ale i tak kwas foliowy biore 2 x 1 tabletke. O zmiane imuranu na inny immunosupresant nie pytalem, najbliższą wizytę u gastrologa mam 30 sierpnia to sie zapytam.

A mozesz mi powiedzieć co to znaczy PP podostawiasz ??

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 18 sie 2011, 20:47
autor: Mamcia
To może by cię wzięli na oddział i zaaplikowali dordzewianie dożylne?

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 19 sie 2011, 09:00
autor: nestetin93
Mamcia pisze:To może by cię wzięli na oddział i zaaplikowali dordzewianie dożylne?
A co to jest te dordzewianie dożylne?? Czy jest bolesne ??

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 19 sie 2011, 15:12
autor: nestetin93
majka83 pisze:
nestetin93 pisze:A co to jest te dordzewianie dożylne??
Jest to dożylne podawanie preparatów żelaza.
:-)
A czy to można wykonać w jednym dniu tzn. przychodzę do szpitala podają żelazo odczekuje tam godzinę czy się coś nie dzieję i czy mogę iść póżniej do domu ??. Mimo mojego wieku trochę zle znosze pobyty w szpitalu.

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 19 sie 2011, 17:48
autor: Natalka
nestetin93 pisze:A czy to można wykonać w jednym dniu
tak, zajrzyj np. do tego tematu viewtopic.php?t=11382

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 26 sie 2011, 16:08
autor: nestetin93
Witam

Od środy zacząłem walczyć z niskim żelazem. Do diety dodałem narazie:
- sok z buraków ( 600 ml/dobe)
- wino "bycza krew" z żółtkiem ( 1 kieliszek dziennie)
- zupa szpinakowa ( narazie tylko 3 razy zjadłem bo nie da się tego cały czas jeść)

Co moglibyście mi jeszcze polecić aby podnieść te moje wyniki badań krwi aby byly lepsze. Napiszcie jeszcze co utrudnia wchłanianie żelaza w organiżmie.

Mam pytanie jeśli mamy nasze choroby z jelitami czy one mogą wpłynąć na poziom żelaza w organizmie ( czy wtedy żelazo może być niskie ) ??

Pozdrawiam

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 26 sie 2011, 16:17
autor: Natalka
nestetin93 pisze:Co moglibyście mi jeszcze polecić aby podnieść te moje wyniki badań krwi aby byly lepsze. Napiszcie jeszcze co utrudnia wchłanianie żelaza w organiżmie.
proponuję zajrzeć do prezentacji dietetyków na stronach J-elity :arrow: http://j-elita.org.pl/index.php?pid=prezentacja , na pewno zainteresuje Cię ta pt. Żelazo i wapń w nieswoistych zapaleniach jelit, pobierz i obejrzyj.
nestetin93 pisze:Mam pytanie jeśli mamy nasze choroby z jelitami czy one mogą wpłynąć na poziom żelaza w organizmie
jak najbardziej tak, poczytaj tu:
viewtopic.php?t=1097&highlight=niskie+%BFelazo

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 05 gru 2011, 19:43
autor: kalka_96
cześć kochani, pomożecie.
robiłam badania krwi i są w normie. mam tylko pytanie czy OB 11/30 jest duże? proszę odpowiedzcie

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 05 gru 2011, 21:41
autor: Natalka
w normie jest.

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 25 sty 2012, 19:26
autor: kalka_96
znowu ja .;]
w poniedziałek odebrałam wyniki i mam pare rzeczy nie w normie a mianowicie:
Krwinki białe 7,8
Hematokryt 39,1
Krwinki czerwone 4,94
MCV 76,1
MCHC 32.2
MCH 25.5
PLT 253
MPN 10,4
PDW 13.3
Urobilinogen w moczu wzmożony +
Alfa amylaza 100.8 norma do 90
Amylaza w moczy 1006.1 norma do 490
Żelazo 6.1 norma od 6.6
CRP 3.6
OB 37/54 !!! Dawno nie było takie wyskoie
Hemoglobina 12,6
Dodam jeszcze że jestem w remisji, i od strony jelitowej nie zauważyłam pogorszenia, jedynie te amylazy się podniosły ale nic mnie nie boli. Już nie wiem co myśleć. :cry:

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 26 sty 2012, 11:03
autor: kasiaz
co do podniesienia żelaza to mozna spróbowac soku z pokrzywy - syn pił i poziom żelaza odrobinkę sie podniósł - ale mam wrażenie że w granicach błędu.

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 28 kwie 2012, 13:44
autor: marcin820201
Ok. Ja też się dołożę, Z powodu zaburzeń rytmu serca zgłosiłem się do lekarza. Lekarz kazał zbadać: kwas moczowy (krew), potas, TSH. Potas wyszedł podwyższony 5,4 mmol/l (norma 3,5-5,1). Jakieś sugestie? (serce się uspokoiło).

(dodam, iż nie biorę potasu w suplementacji)

Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd

: 28 kwie 2012, 22:58
autor: Mamcia
po 1 - granica hiperkalemii jest dość płynna; po drugie przyczyn może być 100, nie tylko nadmierna suplementacja.