Zapalenie tęczówki
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
Zapalenie tęczówki
Chciałabym zapytać,czy ktoś walczył z taką przypadłośćią.
Od wczoraj cierpię na to strasznie i wiem ,że występuje ono jako dodatkowy efekt przy CU.
Tylko co dziwne z jelitami już bardzo długo czuję się super, a tu nagle takie męczące zapalenie.
Przez 20 lat choroby nie miałam żadnych chorób towarzyszących ,ciekawe czemu teraz to się odezwało i czy to na pewno wynik choroby jelit?
- CU-
Od wczoraj cierpię na to strasznie i wiem ,że występuje ono jako dodatkowy efekt przy CU.
Tylko co dziwne z jelitami już bardzo długo czuję się super, a tu nagle takie męczące zapalenie.
Przez 20 lat choroby nie miałam żadnych chorób towarzyszących ,ciekawe czemu teraz to się odezwało i czy to na pewno wynik choroby jelit?
- CU-
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: Zapalenie tęczówki
Niestety tak. Może zwiastować nadejście zaostrzenia. Leczenie okulistyczne powinno być skonsultowane z gastro-. Ogólnie poza leczeniem choroby zasadniczej to sterydy miejscowe.
Trzymaj się
Mamcia
Trzymaj się
Mamcia
-
- Początkujący ✽✽
Sterydy miejscowe już dostałam i chyba pomagają.
Będę bacznie obserwować jelita ,bo narazie nic nie wskazuje ,aby zaostrzenie miało nadejść.
Najbardziej mnie niepokoi ,że to zapalenie może się powtarzać już z gorszymi następstwami.
Dzięki!
Będę bacznie obserwować jelita ,bo narazie nic nie wskazuje ,aby zaostrzenie miało nadejść.
Najbardziej mnie niepokoi ,że to zapalenie może się powtarzać już z gorszymi następstwami.
Dzięki!
Zapalenie teczowki
Mam CU od 2002. W lipcu 2005 mialem przez jakies 1-2 tygodnia zapalenie teczowki na prawym oku. Piszac te slowa lecze wlasnie kolejne zapalenie teczowki...tym razem lewego oka. Lekarz stwierdzil, ze lepiej by bylo abym sie juz do tego przyzwyczail...
- bebaw
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: podlaskie
Odświeżam wątek, bo aktualnie wychodzę z siódmego już zapalenia teczówki. Średnio dopada mnie co pół roku. Jak się szybko zastosuje sterydy, to praktycznie nie pozostawia zmian w oczach. Po jednym z pierwszych nabawiłam się astygmatyzmu w prawym oku na skutek ścieńczenia rogówki po dużych dawkach kropelek sterydowych, ale jest to na tyle mało uciążliwe, że rzadko zakładam zlecone okulary. Najważniejsze to stłumić stan zapalny w zarodku i nie dopuścić do powstania zrostów w tęczówce, bo wtedy dostaje się bardzo nieprzyjemne zastrzyki w gałkę oczną (miałam 5, po prostu masakra).
- JustinT
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Czy moglibyście napisać, jak zaczyna się takie zapalenie? Czym sie objawia na początku? Piszecie, że warto to zdusic w zarodku, ale trzeba wiedzieć jak ten zarodek wygląda
Nigdy mnie to nie dopadło, ale lepiej dmuchać na zimne...

Mam w sobie to CUś ;-P
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- JustinT
- Debiutant ✽
- Kontakt:
dziękuję Mamciu
na szczęście żadnych opisanych tam objawów u siebie nie obserwuję-ale będę się miała na baczności 

Mam w sobie to CUś ;-P
-
- Początkujący ✽✽
U mnie zapalenie tęczówki jedyne jak do tej pory i nie związane z zaostrzeniem, zaczęło się od popękanych drobnych naczyń krwionośnych z boku oka.
Nic z tym nie robiłam bo tego nie czułam.Potem wystąpił jakby nadmiar ciałka szklistego tej galaretki przezroczystej a potem dopiero za parę dni zaczęło mnie oko boleć.
Lekarka w szpitalu nie rozpoznała zapalenia tęczówki , dostałam za słabe leki i po 10 dniach nastapił nawrót choroby.
Potem już właściwe leczenie na które szybko i dobrze zareagowałam.
CU
Nic z tym nie robiłam bo tego nie czułam.Potem wystąpił jakby nadmiar ciałka szklistego tej galaretki przezroczystej a potem dopiero za parę dni zaczęło mnie oko boleć.
Lekarka w szpitalu nie rozpoznała zapalenia tęczówki , dostałam za słabe leki i po 10 dniach nastapił nawrót choroby.
Potem już właściwe leczenie na które szybko i dobrze zareagowałam.
CU
- bebaw
- Debiutant ✽
Minął rok i znowu mam zapalenie tęczówki. W czwartek byłam u okulisty, dostałam kropelki ze sterydami, ale chyba już zdążył mi się zrobić zrost.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
zrosty mozna rozpuscic albo chociaz probowac.spytaj okuliste.chyba dawao sie atropine ale nie pamietam dokladnie.
- bebaw
- Debiutant ✽
Zrost dzisiaj puścił, bo wczoraj dałam po dwie kropelki Tropicamidu, ale za to chyba zrobił się wysięk, bo wszystko widzę jak przez podrapaną płytkę z plexi.
-
- Debiutant ✽
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
Ja chorowalam ostatnio na zapalenie teczowki ok 4 miesiace po czym mi sie odnowilo , teraz mam zmiany w zrenicy zostaly mi zrosty ktore powiekszyly zrenice nie chce sie zmiejszyc czy da sie to zredukowac usunac jakos te zrosty
slyszalam o rozpuszczaniu zrostow albo o ich przecinaniu
;>

Asiek
-
- Debiutant ✽
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
a czy ktos z was bo widze ze kilka osob tez meczylo sie z ta choroba nie ma zrostow i nigdy nie probowal z nimi cos zrobic?? bylam u okulisty ale u mnie w miescie zabiegow w celu usuniecia zrostow nie da sie zrobic;/ chcialabym sie dowiedziec czy ktos z was probowal i czy naprawde da sie to usunac??
Asiek