Bóle stawów
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u rodzica
Re: Bóle stawów
Jolu, czy to nas pewno opryszczkowe owrzodzenie ? Lekarze też sie mylą... Moje dziecko po operacji ropnia watroby miało potwornie owrzodzoną jamę ustną. Pobrałam na własną rekę wymaz i zawiozłam do pracowni bakteriologicznej. Po tygodniu okazalo się, że ..."flora fizjologiczna".
Więc myślę, że było to związane z e stanem zapalnym jelit, zwłaszcza, że wystarczyło wrócić do sterydów ( w szpitalu, gdzie było operowane nie podawano mu sterydów dożylnie "bo to chirurgia a nie wewnętrzny" a doustnie było to niemożliwe - dziecię miało przez półtora tygodnia mdłości i wymioty po narkozie) i owrzodzenie zaczęło zanikać samo. Od tego czasu jest spokój , już pół roku i oby tak dalej.
Więc myślę, że było to związane z e stanem zapalnym jelit, zwłaszcza, że wystarczyło wrócić do sterydów ( w szpitalu, gdzie było operowane nie podawano mu sterydów dożylnie "bo to chirurgia a nie wewnętrzny" a doustnie było to niemożliwe - dziecię miało przez półtora tygodnia mdłości i wymioty po narkozie) i owrzodzenie zaczęło zanikać samo. Od tego czasu jest spokój , już pół roku i oby tak dalej.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u rodzica
Cieszę się, że Ola ma się lepiej.
Wiesz, choroba dziecka nauczyła mnie nieoglądania sie na skierowania od lekarza lecz szukania możliwości ułatwienia diagnozy przez wykonane prywatnie badania. Wiem, to kosztuje, a ja nie jestem Krezusem, zwłaszcza po rocznej walce z chorobą dziecka i siedmiu jego pobytach w szpitalu. Ale ... biorę, poki mogę pożyczki, potem je spłacam a badania, jak trzeba , robimy prywatnie. Mam już wręcz zaprzyjaźnione pracownie analityczne i bakteriologiczne, które robią nam badania "na już".
Może to głupie ale chcę też w ten sposób oszczędzić mojemu dziecku kontaktów ze służbą zdrowia ( i tak miało ich w nadmiarze), bo np. wymaz pobieram sama ( na specjalną pozywkę - fiolki daja mi w pracowni).
Wiesz, choroba dziecka nauczyła mnie nieoglądania sie na skierowania od lekarza lecz szukania możliwości ułatwienia diagnozy przez wykonane prywatnie badania. Wiem, to kosztuje, a ja nie jestem Krezusem, zwłaszcza po rocznej walce z chorobą dziecka i siedmiu jego pobytach w szpitalu. Ale ... biorę, poki mogę pożyczki, potem je spłacam a badania, jak trzeba , robimy prywatnie. Mam już wręcz zaprzyjaźnione pracownie analityczne i bakteriologiczne, które robią nam badania "na już".
Może to głupie ale chcę też w ten sposób oszczędzić mojemu dziecku kontaktów ze służbą zdrowia ( i tak miało ich w nadmiarze), bo np. wymaz pobieram sama ( na specjalną pozywkę - fiolki daja mi w pracowni).
- Agnesis
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
Tak, skądś to znam. Mnie też znają w laboratoriach analit i mikrobiologicznych. W tym jednym to nawet nazwiska nie muszę podawać. Niestety to jest bardzo drogie, a ja niewiele zarabiam. 

- 0gabik
- Początkujący ✽✽
- województwo: kujawsko-pomorskie
u mnie ból stawów wystąpił zaraz na początku dolegliwości jelitowych ustąpił w trakcie brania sulfosalazyny 3 x 2, obecnie od tygodnia zmniejszyłam dawkę 2x2(wskazówka lekarza) i odezwały się dość nieznośnie stawyMamcia pisze:Lekiem jelitowym skutecznym również na stawy jst sulfosalazyna. Poczytaj na stronach Towarzystwa (adres w stopce) i porozmawiaj ze swoim gastro-. Zajecie stawów jest zwykle związane z zaostrzeniem choroby zasadniczej i to gastro- powinien decydować o leczeniu, a nie pierwszy kontakt, który niezawsze wie co w trawie piszczy.
Mamcia

powinnam wrócić do większej dawki na własną rękę zanim spotam sięz lekarzem?
-
- Doświadczony ❃
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
- miasto: bytom
Ja z bólem stawów czekałam, na wizytę u swojego lekarza 3 miesiące
nie próbowałam nic na swoją rękę robić.

Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.
-
- Debiutant ✽
- Choroba: osoba zainteresowana
- województwo: pomorskie
Pisałam już w topicu "Stawy" ale nikt nie pomogl, wiec moze tu ktos zwroci uwage..
Mianowicie:
U mojej znajomej stwierdzono przy chorobie CU nastepujaca chorobe stawow:
Enteropathic arthritis - pytanie czy to jest RZS

Czy ktos z Was tez ma taka diagnoze? I co ona oznacza?
Bede wdzieczna za kazda informacje!
Bardzo prosze o pomoc, jakiekolwiek info..

Mianowicie:
U mojej znajomej stwierdzono przy chorobie CU nastepujaca chorobe stawow:
Enteropathic arthritis - pytanie czy to jest RZS

Czy ktos z Was tez ma taka diagnoze? I co ona oznacza?
Bede wdzieczna za kazda informacje!
Bardzo prosze o pomoc, jakiekolwiek info..

-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Nie jest to nazwa zapalenia stawów związanego z NZJ, któremu nie towarzyszą zmiany typowe dla RZS. Poniżej link niestety po angielsku.
http://www.everydayhealth.com/arthritis ... ritis.aspx
Kiedyś umieszczałam link do artykułu po polsku. Może nieoceniona natalka to odszuka.
http://www.everydayhealth.com/arthritis ... ritis.aspx
Kiedyś umieszczałam link do artykułu po polsku. Może nieoceniona natalka to odszuka.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
czy o ten link chodzi?Mamcia pisze:Kiedyś umieszczałam link do artykułu po polsku
http://free.of.pl/z/zzsk/art/esc/Zmianywjelit.htm
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
- Jacquelina
- Początkujący ✽✽
- województwo: mazowieckie
Mnie stawy pobolewają, ale to zależy od pogody: jak np.jest gorąca to mam stan podgorączkowy, bolą jelita, schodzi śluz zeń i to tego pobolewają stawy. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale za każdym razem sa to kolana >.<
leki:Salofalk 2*2/controloc/ azathiopiryne 1*2/
- województwo: dolnośląskie
czytam i czytam i oczy mi sie otwierają, co to mnie spotkało
podejrzewają u mnie CU ale chyba nie ma co podejrzewać, bo na pewno to mam
cięzko sie oswoic z ta myślą...
stawy od zawsze miałam trochę osłabione, a od kilku miesiecy pobolewa mnie kolanko, a od 3 dni nieznośmy ból stawu szczękowego...
i to pewnie nie od zęba tylko od choroby
czy mam iśc do lekarza ogolnego?? czy może mi cos poradzić?? czy czekać na kolonkę (mam 13go) i wtedy przy okazji o tym powiedzieć?
co mi moze przepisac lekarz ogolny? jest sens?
wybaczcie tą płaczliwość w moim poście, ale na razie jakoś nie moge sie jeszcze pogodzić z ta chorobą...

podejrzewają u mnie CU ale chyba nie ma co podejrzewać, bo na pewno to mam

stawy od zawsze miałam trochę osłabione, a od kilku miesiecy pobolewa mnie kolanko, a od 3 dni nieznośmy ból stawu szczękowego...

czy mam iśc do lekarza ogolnego?? czy może mi cos poradzić?? czy czekać na kolonkę (mam 13go) i wtedy przy okazji o tym powiedzieć?
co mi moze przepisac lekarz ogolny? jest sens?
wybaczcie tą płaczliwość w moim poście, ale na razie jakoś nie moge sie jeszcze pogodzić z ta chorobą...

-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Przytej chorobie co mamy są różne powikłania,sama na sobie doświadczyłam. Najpierw miałam zapalenie spojówek, musiałam iść do okulisty, podleczyłam. Od 3 mies. coś zrobiło mi się pod stopami i musiałam zaliczyć drematologa. Dostałam maść i smaruuję , ale to nie pomaga chyba będe musiała iść z powrotem do lekarza. Kości mi trzeszczą i bolą nic innego niedadzą jak tabletki przeciw bólowe.Gastrolog wysyła do specjalistów .
Jania
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU u rodzica
Sądząc po wynikach sondy i wpisach na forum to bóle stawowe sa w pakiecie z NZJ 

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: dolnośląskie
mam bóle stawów skokowych od niedawna, i mi sie ostatnio bardzo czesto pojawia co ok 2 tygodnie. i mi puchną, ledwo chodze bo bardzo boli i przechodzi po 1,5 dnia. ale tym razem bol zaczal sie w piszczeli lewej nogi i bylo leciutko nieznacznie spuchniete to miejsce i bol zaczal schodzi nizej na (podbicie stopy?) i tak mi mocno spuchlo w strone palcow ze az bardzo bylem zdziwiony, bo takiego obrzeku nie mialem nigdy, co prawda juz mnie nie boli prawie wcale (czasem jak sie przejde gdzies to zaaboli mnie ale w miejscu gdzie nie ma obrzeku). smarowalem to jakims masciami chlodzacymi jak byl bol a teraz zaczynam na zapelenie stawow gdyz obrzek spowodowal ze moja kostka zniknela.
czy to zapalenie stawow? jak to leczyc w domowych warunkach, jak jest w waszych przypadkach?
czy to zapalenie stawow? jak to leczyc w domowych warunkach, jak jest w waszych przypadkach?
Mnie straszliwie bola plecy. Nie jestem w stanie sie w ogole zgiac ani w jedna strone, ani w druga. Ledwo wstaje z lozka i mam problemy z poruszaniem sie
Z rana jak sie budze to boli jeszcze szczeka, doslownie razem z glowa, wszystko mi pulsuje, ale te plecy to mnie niszcza. Nie wiem, czy to CU samo w sobie, czy Encorton, ktory biore od 4 dni

Z rana jak sie budze to boli jeszcze szczeka, doslownie razem z glowa, wszystko mi pulsuje, ale te plecy to mnie niszcza. Nie wiem, czy to CU samo w sobie, czy Encorton, ktory biore od 4 dni

Olimpijka, bardzo możliwe, ze od Encortonu.
Bierzesz jakieś suplementy wapnia, witaminy D ?
Robili Ci dentysometrie?
Bierzesz jakieś suplementy wapnia, witaminy D ?
Robili Ci dentysometrie?