Stawy
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Słonko
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
Re: Stawy
To ja mam chyba dziwnego Crohna, bo kolana mnie bolą nawet jak ze strony jelit nie odczuwam żadnych dolegliwości przez długi czas. Lek immunosupresyjny też nie eliminuje u mnie bólu stawów 

-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Statystyka statystyką, a każdy jest inny. Ja nie mam NZJ i kolana mnie bolą czasami. Badania nic nie wykazują. Można tylko powiedzieć ten typ tak ma.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- barney
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Moje stawy kolanowe,również dają mi nieżle "popalić".Związek bólu i mojego crohna,to jedno,a drugie to zabiegi operacyjne,rekonstrukcji więzadeł w obu kolanach.Do takiego stanu rzeczy przyczyniła się,mocno" kontuzjogenna "praca pod ziemią w kopalni.Obecnie w remisji,nieraz zmuszony jestem do brania środków przeciwbólowych,ponieważ nie można zasnąć z tego bólu.Trudno mi jest rozróżnić,kiedy ćwiczy mnie crohn,a kiedy stan pourazowy.
Można tylko powiedzieć ten typ tak ma.![]()
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
piotrek_ws pisze:Stąd moje pytanie. Czy jeśli lekarz zaleci zwiększenie dawki sterydów to bóle stawów nasilą się czy przejdą ? Bo już ledwo z nimi wytrzymuje
Słonko pisze:Po zwiększeniu dawki sterydów ogólnych powinno przejść,
jak zawsze, nie u wszystkich to tak dziala.
Słonko pisze:Maści, żele i różne takie specyfiki wypróbuj, może coś dadzą.
samo "smarowanie malo co daje, choc jako podane w formie "jonoforezy" moze zadzialac, mi pomaga, niestety nie na dlugo.
Oby....niestety,choc moze masz racje, problem w tym, gdy nie ustepuja objawy jelitowe i sa "przewlekle".Mamcia pisze:Objawy stawowe zwykle ustępują po ustąpieniu objawów jelitowych
W moim "przypadku" chyba najgorsze sa bole w "łydkach"

choc byc moze sa i inne powody ...
Sterydy raczej w malym stopniu umniejszaly te bole, choc na inne dzialaly w miare szybko i dobrze.
Problem byl zawsze tylko przy ostatnim odstawieniu sterydow (metypred).
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Doświadczony ❃
- miasto: bytom
Słonko, mam to samo jelita w spokoju a stawy dają znać
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.
- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU u rodzica
- Kontakt:
u nas tak samo, ze strony jelit nic się nie dzieje a stawy (kolanowe) , cyklicznie co miesiąc mają swoje zapalenie
najgorsze jest to, że córka chciałaby pojeżdzić na rowerze a tu nici z tego bo niemoc ogarnia ją już przy wstawaniu z łóżka

najgorsze jest to, że córka chciałaby pojeżdzić na rowerze a tu nici z tego bo niemoc ogarnia ją już przy wstawaniu z łóżka

Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły

- madzia
- Początkujący ✽✽
- województwo: dolnośląskie
Widać też jestem dziwna....
Stawy bolą mnie mimo remisji.
Gdy poszłam do reumatologa z opuchlizną dłoni, tez zaproponował mi sprzedaż kosmetyków dr NONA!!!( na Weigla we Wrocławiu). Ręce opadają, oczywiście powiedział ,ze medycyna nie ma nic do zaproponowania.
W chwili obecnej mam zaostrzenie, stawy kolanowe bolą nie nawet gdy się oszczędzam tj. mało chodzę.
Ale moje serce tęskni za siłownią... rowerkiem
.
Właśnie teraz siedzę po ubiczowniu się pokrzywą.
Test na jednym z kolan.
W ogóle przerzucam się na naturoterapię, też ziółka są przebadane i mniejsze skutki uboczne powiedzmy...
.
Nigdy nie brałam sterydów w sumie to może powinnam.... ale może mi to ktoś kiedyś wytłumaczy kiedy nie należy ignorować krwi
.
Po pokrzywie zdam relacje
.
Stawy bolą mnie mimo remisji.
Gdy poszłam do reumatologa z opuchlizną dłoni, tez zaproponował mi sprzedaż kosmetyków dr NONA!!!( na Weigla we Wrocławiu). Ręce opadają, oczywiście powiedział ,ze medycyna nie ma nic do zaproponowania.
W chwili obecnej mam zaostrzenie, stawy kolanowe bolą nie nawet gdy się oszczędzam tj. mało chodzę.
Ale moje serce tęskni za siłownią... rowerkiem

Właśnie teraz siedzę po ubiczowniu się pokrzywą.
Test na jednym z kolan.

W ogóle przerzucam się na naturoterapię, też ziółka są przebadane i mniejsze skutki uboczne powiedzmy...

Nigdy nie brałam sterydów w sumie to może powinnam.... ale może mi to ktoś kiedyś wytłumaczy kiedy nie należy ignorować krwi

Po pokrzywie zdam relacje

zawsze warto zaczynać od nowa.. asamax, i eksperymenty 

- ita71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: pomorskie
My chyba teżmadzia pisze:Widać też jestem dziwna....

Jakiś czas temu skojarzyłam dopiero,że syn miał bóle stawów?
Miał 3 latka jak zaczął uskarżać sie na bóle nóg,codziennie
wieczorem przed snem masowałam mu nogi myślałam,że
to moze od codziennego biegania i nie zwracałam na to
specjalnej uwagi

które z czasem przeszło na CD,bóle minęły.W badaniach na
gęstość kości wyszło ,że ma 87% normy wiekowej,ale to już
po sterydach.
Nigdy nie mów nigdy...
- madzia
- Początkujący ✽✽
- województwo: dolnośląskie
Ponieważ dziś zaczęły dodatkowo boleć mnie stawy biodrowe , postanowiłam przeleczyć się NSLP.
Wybrany został Ibuprofen.
Zdaję sobie sprawę ,że ryzykuję zaostrzenie.
Jednak jest to alternatywa dla sterydów ,które mają nieporównywalnie więcej skutków ubocznych.
W tej chwili biorę 3x 3 500 Asamax.
Jelita oczywiście się od razu uskojajają po takiej dawce.
Stawy wręcz przeciwnie
.
Wybrany został Ibuprofen.
Zdaję sobie sprawę ,że ryzykuję zaostrzenie.
Jednak jest to alternatywa dla sterydów ,które mają nieporównywalnie więcej skutków ubocznych.
W tej chwili biorę 3x 3 500 Asamax.
Jelita oczywiście się od razu uskojajają po takiej dawce.
Stawy wręcz przeciwnie

zawsze warto zaczynać od nowa.. asamax, i eksperymenty 

- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU u rodzica
- Kontakt:
u nas też tak było jak córka miała 6 lat, ja to myślałam, że są to typowe bóle wzrostowe, nóżki masowałam, czasem jakimś fastum się posmarowało i już.ita71 pisze:Miał 3 latka jak zaczął uskarżać sie na bóle nóg,codziennie
wieczorem przed snem masowałam mu nogi myślałam,że
to moze od codziennego biegania
po dwóch latach zachorowała na CU i ono po kolejnych niecałych dwóch latach przeszło w CD.
Bóle pojawiają się jeszcze, zwł. stawów kolanowych, szczególnie po rowerku lub nadmiernych spacerach.
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3

- obyty.z.cu
- Doradca CU
no tak... optymistkaCinimini pisze:więc kolejnych w mniejszej gramaturze nie chcę kupować, szczególnie, że już kończę kurację.

u mnie boję się,kiedy kończę serie sterydów,bo od razu jest pytanie:
od kiedy znowu

Fakt jest zaś taki,że zapas leków ,w tym sterydów musi być u mnie w domu ciągle.
Metypred to podstawa

„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- Alis
- Doświadczony ❃
- województwo: pomorskie
mnie tez strasznie stawy bola szczegolnie biodrowe az na kregoslup promieniuje bol, jak sobie z tym radzicie ?
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade
-
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
Alis, u mnie dopiero sterydy sobie z tym poradziły. Ale zanim je dostałam to stowałam żel Traumon, który działał u mnie bardzo dobrze pod warunkiem, że stan zapalny nie był duży. Stosowałam też żele z ketoprofenem i ketonal w spray'u, ale bez skutku.
-
- Debiutant ✽
- województwo: podkarpackie
Dlaczego po odstawieniu sterydów bolą stawy? Niby jest remisja, stawy nigdy nie bolały, a po odstawieniu sterydów zaczęły dokuczać. Jak długo to może trwać? A może być to początek np. reumatoidalnego zapalenia stawów?