plamy przy odbycie
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- dota
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: zachodniopomorskie
- Kontakt:
plamy przy odbycie
witam, Bartkowi pojawiły się plamy w okolicy odbytu i na odbycie. wyglądają jak odparzenia. Skarży się ,że go pupa w środku swędzi. Czy ktoś może miał coś takiego?
- dota
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Re: plamy przy odbycie
nie używamy papieru zapachowego. Bartek jest alergikiem, ale jest obstawiony lekami , unikamy co nie możemy i było ok. Wcześniej nigdy tego nie miał
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Ja bym pokazało gastro. My z naszym konsultujemy wszystko i on jeden odpowida za całe leczenie. Bez jego konsultacji nic nie podaję. Trzeba mieć swojegi Guru
Mamcia
Mamcia
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- dota
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
dzięki ,już umówiłam się na wizytę z gastro.
- ewela78
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: kujawsko-pomorskie
Witam, po długiej przerwie. Te plamy to nic innego jak wynik ciągłego podcierania się w toalecie. Mam to samo od jakiś ośmiu a może więcej lat już nawet nie pamiętam.
To świąd odbytu spowodowany ciągłym wycieraniem, ocieraniem. Polecam na tę przypadłość smarowanie żelem lub kremem na świad odbytu (producent dowolny) do kupienia w aptece. No i warto po każdym oddaniu stolca nie tylko użyć papieru toaletowego ale również po prostu się umyć delikatnym płynem do higieny intymnej bądź chusteczką nawilżoną dla niemowląt.
Trochę uciążliwe ale pomaga.

Trochę uciążliwe ale pomaga.

o marzenia trzeba walczyć do samego końca
-----------------------------------------------------
Leki: AZA 1x50
Leczenie: REMICADE (I dawka)
Waga: 63 Wzrost: 163
Stan: średni rzut
-----------------------------------------------------
Leki: AZA 1x50
Leczenie: REMICADE (I dawka)
Waga: 63 Wzrost: 163
Stan: średni rzut
- deprim
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- Kontakt:
Ewela ma racje
Ja krotko choruje ale zanim sie dowiedzialem i czesto biegalem do
mialem doslownie to samo i nawet teraz mi nawraca jak zbyt czesto chodze na posiedzenia
Apropo syn jest alergikiem moj tez i do tego ma zespol AZS atopowego zapalenia skory wiec moge ci doradzic abys posmarowala wazelina kosmetyczna tak jak ja smarowalem synowi jesli nie zmienilem pieluchy zaraz po tym jak sie zmoczyl a u dzieci z AZS = odparzenie w ciagu doslownie kilku minut
wiec sam tez sprobowalem na te zaczerwienione miejsca uzyc tej wazeliny i powiem ze pomoglo
posmaruj na sprobe napewno nie zaszkodzi alergikowi wazelina a dobrze natluszcza moze mu jakos ulzysz jesli go boli lub swedzi a jak nie pomoze to doktor cos wymysli 

- Załączniki
-
- logo[2].gif (7.42 KiB) Przejrzano 4991 razy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Mnie ostatnio zrobiło sie coś podobnego. Od żelaza miałam trochę zaparć. Od paru dni strasznie mnie piecze odbyt przy posiedzeniu w toalecie i czasem ciężko jest mi się podetrzeć (staram się byc przy tym dokładna
) dziś było podobnie i przed chwila jak poszłam na siku, to po przyłożeniu papieru do odbytu był trochę pobrudzony. To nie pierwszy raz taka sytuacja i zaczynam lekko panikować dlaczego tak się dzieje... Teraz się "poogladałam" i mam koło odbytu taka plamkę około 0,5cm średnicy tak jakby bez skóry, sama śluzówka i to tak piecze. Innych niepokojących rzeczy nie zauważyłam. Co mam z tym robić?jakieś maści stosować? Dlaczego takie akcje z często zabrudzonym papierem?

- paubom
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: pomorskie
Często zabrudzony papier może być wynikiem hemoroidów. Może to być spowodowane wysiłkiem z powodu zaparć. Proponuję mycie zamiast używania papieru toaletowego. Poza tym jakieś smarowdło w okolice odbytu, np bardzo dobra jest maść Bepanten dla dzieci. Jak to nie pomoże, to wskazana jest konsultacja z lekarzem i może coś na hemoroidy zaproponuje do stosowania, a poza tym niech może "rzuci okiem".
"a nadzieja budzi się i zasypia..."
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: mazowieckie
Ja od dłuższego czasu zaczęłam stosować zamiast papieru husteczki nawilżone dla niemowląt. Od tamtej pory nie mam podrażnień i jestem wiecznie czysta