IMHO powinnas to przemyslec jeszcze masz czas

a swoja droga co ma zatrucie pokarmowe do sakramentu komunii? to nie przez komunie sie strulas tylko przez jedzenie, haha
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
no cóż ślubu kościelnego bez bierzmowania mieć nie można, i nie można być rodzicem chrzestnym. Ja pamiętam, że u mnie w klasie parę osób nie zostało dopuszczonych do bierzmowania bo trzeba było się nauczyć takiej książeczki (przykazania itd.) a im się nie chciało, a teraz chcą wziąć ślub i dlatego przystępują do bierzmowania nie wiem co wpłynęło na ich decyzję, że teraz chcą a wcześniej nie chcieli chyba miłośćkasinp pisze:a wiadomo teraz masz 13 lat moze nie myslisz o slubie a jak bedziesz miala dwadziescia pare i zakochasz sie bez pamieci w jakims np.gleboko wierzacym i praktykujacym katoliku to co zrobisz bez bierzmowania ?
Ale przystepowac do sakramentu nie wierzac w niego i nie przezywajac go to nie jest dosyc chorekasinp pisze:fairy, Sylwusia w innym poscie w innym temacie juz pisala o wybraniu imienia i chyba juz wybrala imie wiec nie odciągajcie jej od sakramentu ludzie
podobno to, że jedna osoba jest niewierząca wcale nie jest przeszkodą do brania ślubu kościelnego. Wymaga to tylko specjalnej zgody (ale nie wiem czyjej - pewnie biskupa jakiegoś). Podczas uroczystości składania przysięgi małżeńskiej osoba niewierząca nie wypowiada jedynie słów "Tak mi dopomóż Panie Boże wszechmogący, w Trójcy jedyny i wszyscy święci" (chyba jakoś to tak było), natomiast deklaruje wychowanie dzieci w wierze katolickiej.Patryśka pisze:gdybym byla na miejscu jej przyszlego meza wierzacego uszanowalabym jej ateizm..W sumie jesli wiazalby sie z osoba niewierzaca bedac wierzacym to powinien ja zaakceptowac i to ze slubu nie bedzie.
To będzie nie na temat trochę ale wychodzi na to że "dzieci" w tym wieku są trochę głupie. A tak nie jest jestem od niej starsza o rok ale jest ona bardzo inteligetna. Umie czytać i wie że to są tylko opinie innych forumowiczów, i jest na tyle mądra że wie że może sobie to przyjąć do wiadomości lub nie.kasinp pisze:w jej wieku sama mialam 13 lat i jak bym wtedy czytala takie wypowiedzi na forum to wyrzucilabym z bezmocy i rozpaczy komputer przez okno!
http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=3831kasinp pisze:Patryśka, po pierwsze to ona wcale nie napisala ze jest ateistką i pewnie bardzo by sie zdziwila
Oj takmagdalene pisze:kasinp, nie wczuwaj się aż za bardzo w to, jak nasze wypowiedzi odbierze sama zainteresowana... Niech ona nam to napisze.
magdalene pisze:Z tego co znam sylwusię4114, to aż tak się naszymi wypowiedziami nie będzie przejmować i komputera za okno nie wyrzuci...