Czy warto byc soba?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
Re: Czy warto byc soba?
Ludzie cały czas odgrywają jakąś rolę i bardzo rzadko są sobą ( przeważnie jak są sami ). Nie wiem czy to dobry pomysł żeby zawsze być sobą, bo chyba nikt mi nie powie, że jak ktoś z natury jest brudasem, to żeby, w myśl tej zasady, dał sobie spokój z myciem. Ale tutaj, Ci którzy mówili o byciu sobą, mieli chyba na myśli żeby zachowywać się zgodnie ze swoim wewnętrznym poczuciem, że to co robią jest naturalne i prawdziwe. Czasami się bowiem zdarza, że ktoś usiłuje udawać kogoś, kim nie jest i jeżeli nie umie tego robić, to wygląda to żałośnie. Jednakże to naturalne i prawdziwe zachowanie także musi być dostosowane do sytuacji i także jest obliczone na jakiś cel. Jeżeli chciałbym pożyczyć od kogoś 5 dych, to raczej chcę wzbudzać w tym kimś zaufanie, ale mogę tego kogoś np. nie lubić i muszę naginać pewne fakty. Gdybym udawał, że go lubię, to po prostu bym go okłamywał, ale przecież mogę to przemilczeć. Nie jest to bycie sobą, bo JA go nie lubię, ale jest prawdzie, bo nie powiedziałem, że go lubię. Człowiek ma wielopoziomową strukturę osobowości i może pokazać wiele obrazów samego siebie i każdy z nich może być prawdziwy i dostosowany do potrzeb bieżącej chwili. Powinien robić to co w danej chwili jest dla niego najkorzystniejsze, lecz z zachowaniem pewnych zasad, bo są jakieś granice, których przekraczać nie może.
Miłość natomiast rządzi się swoimi prawami. Kombinowanie nie wiadomo czego nie ma sensu, chociaż czasami odpowiednie działanie może znacznie popchnąć sprawy do przodu. Jednak trzeba czekać na kogoś, kto będzie do Ciebie pasował. Żywiołowość na pewno nikogo nie odstraszy, bo mnóstwo jest takich, którzy to lubią, ale mnóstwo jest takich co tego nie lubią. Ludzie różne cechy i zachowania lubią i nawet sam jestem czasami zdziwiony, że coś takiego jest możliwe. Dlatego nie ma co zmieniać coś w sobie na siłę, należy z tego co najlepsze upleść gęstą sieć i szeroko ją zarzucić. Na pewno coś się złapie. Pozdrawiam.
Miłość natomiast rządzi się swoimi prawami. Kombinowanie nie wiadomo czego nie ma sensu, chociaż czasami odpowiednie działanie może znacznie popchnąć sprawy do przodu. Jednak trzeba czekać na kogoś, kto będzie do Ciebie pasował. Żywiołowość na pewno nikogo nie odstraszy, bo mnóstwo jest takich, którzy to lubią, ale mnóstwo jest takich co tego nie lubią. Ludzie różne cechy i zachowania lubią i nawet sam jestem czasami zdziwiony, że coś takiego jest możliwe. Dlatego nie ma co zmieniać coś w sobie na siłę, należy z tego co najlepsze upleść gęstą sieć i szeroko ją zarzucić. Na pewno coś się złapie. Pozdrawiam.
Boże spraw żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce.
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: wielkopolskie
Jasne,że warto
Ja dłuższy czas miałem problemy z akceptacją własnej osoby i cech charakteru jakie posiadam. Jednak jest już znacznie lepiej w tym względzie i mam nadzieje,że uda mi się osiągnąć cel. Widzę coraz więcej cech,którę moe uznać jak najbardziej za plus i je "wyeksponować"...Na pewno warto:)

- Patryśka
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
Wlasnie..Ciesze sie ze zostalam zrozumianaZenobius pisze:To emocje glownie obnazaja nasza prawdziwa twarz.

To tez prawda..aleksandra12 pisze:A można mieć twarz szalonych emocji a w środku być jeszcze innym.
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: zachodniopomorskie
- Kontakt:
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
w imie miłości, jeśli mam z kimś być to partner akceptuje i kocha mnie taka jaką jestem bez względu na wszytsko
tak myśle 
w imie miłości, jeśli mam z kimś być to partner akceptuje i kocha mnie taka jaką jestem bez względu na wszytsko

Do CuDaków świat należy 

- misiek1
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
bo masz jeszcze 18 latulusiek17 pisze:w imie miłości, jeśli mam z kimś być to partner akceptuje i kocha mnie taka jaką jestem bez względu na wszytsko tak myśle

Martwisz się chorobą ? ale z Ciebie egoista, na tej samej ziemi umiera codziennie tysiące dzieci z głodu, to jest prawdziwa choroba.
Zaglądam tu raz na jakiś czas ale nie są to godziny ani dni a nawet tygodnie

a ja też tak myślę i 18 lat nie mamSklonowany pisze:ulusiek17 napisał/a:
w imie miłości, jeśli mam z kimś być to partner akceptuje i kocha mnie taka jaką jestem bez względu na wszytsko tak myśle
bo masz jeszcze 18 latno offense

To prawda chociaż trudno mi się z tym pogodzićZenobius pisze:Marzenia o znalazieniu idealnego partnera/partnerki sa nierealne,

ale tak fajnie jest sobie pomarzyć, że istnieje ktoś idealny (w sam razZenobius pisze:1) Idealne rzeczy/ludzie nie istnieja.

Z tym się nie zgadzam. Dla mnie idealna osoba to taka dzięki której mogę się zmieniać, ale na lepsze. Idealną osobą dla mnie nie jest osoba przy której się nie zmienię bo ja chcę się zmieniać, ale tak pozytywnie. Zmieniać się, a nie tylko udawać że jestem kimś kim nie jestem.Zenobius pisze:2) Biorac pod uwage punkt pierwszy, idealna osoba dla nas jest ta, przy ktorej zmiany ktore robimy sa jak najmniejsze.
- misiek1
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
nie mozesz "nie być soba " dla swojej milosci , bo to zawsze bedzie mialo krotkie nozki, w koncu wyjdzie prawdziwe oblicze z Ciebie i co wtedy jak druga polowa sie rozczarujesylwusia4114 pisze:ja chcę być sobą. ale boję się, że go stracę..

Miłość zmienia ludzi, wydobywa to co na codzien głęboko ukrywamy w sercu,zmiana w imie miłości to jakby dostac "kopa" na wszystkie postanowienia noworoczne na ktore nigdy nie mielismy sily.
Martwisz się chorobą ? ale z Ciebie egoista, na tej samej ziemi umiera codziennie tysiące dzieci z głodu, to jest prawdziwa choroba.

- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: wielkopolskie
Poczucie humoru i złośliwość to cechy wyłącznie ludzi inteligentnych, pamiętaj o tymsylwusia4114 pisze:a tak t sobie myślę, że przez moje żarty sprawiam osobę nieinteligentną..

A uspokojenie przyjdzie z czasem. Człowiek się zmienia w trakcie życia naturalnie. Liceum, studia, to nas kształtuje.
Pozdrawiam, Aleksandra
- fairy
- Początkujący ✽✽
Hmmm, to zupelnie jak jasylwusia4114 pisze: chcę być po prostu bardziej opanowana, spokojniejsza.. ale wtedy będę nikim i to takie błędne koło. bo jak nie szaleję, nie wydurniam się, to się taka pusta w środku czuję..a tak t sobie myślę, że przez moje żarty sprawiam osobę nieinteligentną..
![]()

Hello, I know there's someone out there who can understand
And who's feeling the same way as me ...
- fairy
- Początkujący ✽✽
ja juz przeszlam "okres dojrzewania" sto lat temu
i dalej jestem taka 

Hello, I know there's someone out there who can understand
- cordo
- Aktywny ✽✽✽
ja nie portafię ''nie być sobą'' i nie wiem jak to jest. Ale powiem, że warto byc sobą i nie udawać kogos innego lub coś innego . Fajna jest też piosenka Grupy Operacyjnej, o byciu sobą posłuchaj.
Ja zauważyłem że dziewczyny w mojej klasie zaczynają swirowąć( nawet fajnie) itp. Może takie czasy..
Ja zauważyłem że dziewczyny w mojej klasie zaczynają swirowąć( nawet fajnie) itp. Może takie czasy..
- kasia88
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
ja bardzo lubie udawać drzewo. i te zielone listeczki..luke6p pisze:nie udawać kogos innego lub coś innego

"Kobieta nie słowami mówi prawdę, lecz ciałem."
- Ania16
- Początkujący ✽✽
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
ja nigdy nie udalam kogos kim nie jestem ani niczego, poniewaz to byloby trudne;) latwiej byc soba;)
- cordo
- Aktywny ✽✽✽
A ja lubie udawać muchomora.kasia88 pisze:luke6p napisał/a:
nie udawać kogos innego lub coś innego
ja bardzo lubie udawać drzewo. i te zielone listeczki..
Widze że humor Ci dopisuje.