Sęk w tym ,że ja byłam w tzw klinice , tzn prywatnie, i ona jest znana.Byłam u jeszcze bardziej znanego w Poznaniu profesora i jego syna docenta. Ja byłam u tego drugiego , ze względów ekonomicznych a i tak wizyta sporo kosztuje.
Sądziłam iż zajmie się mną, biorąc pod uwagę min wiek , okres starania się oraz właśnie Cu. Wiemy wszyscy iż wielu lekarzy nie zawsze wie z czym ma do czynienia. Sądziłam iż oni z racji prestiżu będą wiedzieli, jednak nie do końca.
Co usłyszałam już opisałam wyżej. Nie czuję się usatysfakcjonowana, wręcz przeciwnie. Mimo iż lekarz był sympatyczny i to potraktował mnie jak kolejną pacjentkę, która na pierwszy rzut oka wygląda zdrowo.
Co do waszych rad- jestem spokojna. Oboje z mężem wychodzimy z założenia że co ma być to będzie. Jednak latka lecą. Ja mam 31 a on prawie 34 . Nie jest tak że mam jakąś desperację albo podczas zbliżenia myślę tylko o ciąży. Ale za każdym razem staramy sie i w te dni a tu kiszka! Stosowałam liczenie i nadal stosuję. Cykle mam raczej regularne- ok 30 dni ( no czasem 29 ) ale ja tez co 2 tygodnie zmieniam miejsce pobytu , jeżdżę. I nie wiem jak to wpłynie na te temperaturę. Nie prowadzę też regularnego trybu życia. Mierzenie temperatury zacznę od najbliższej miesiączki, z ciekawości. Niedawno też kupiłam pierwszy test owulacyjny- tez z ciekawości i patrze co z tego wynika. Nie wiem czy owulację przechodzę , może test mi to powie. Ale regularnie mam śluz no i odczuwam te bóle jajników a mój organizm zachowuje się cyklicznie, tzn odczuwam napięcie przed okresem i wzmożone libido po. Kiedy zapytałam docenta o badania hormonalne, że chciałabym je zrobić, dla własnej wiedzy , wiadomo że odpłatnie, usłyszałam iż nie ma potrzeby...
Bolące jajniki, zapalenie przydatków oraz miesiączka
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Re: Bolące jajniki, zapalenie przydatków oraz miesiączka
zle podejscie lekarza - moj lekarz na NFZ przekonywal mnie do stosowania testow owulacyjnych ale nie daje zadnych skierowan wiec jesli mam placic to od razu znajde takiego ktory zajmie sie mna od A do Z.
fiesta,sprobuje popytac o dobrego lekarza w Poznaniu,niekoniecznie z tytulami
fiesta,sprobuje popytac o dobrego lekarza w Poznaniu,niekoniecznie z tytulami

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
ranko, będę wdzięczna tobie za wskazanie lekarza, który wie to co CU... bo (razie na takiego nie trafiłam) i zajmie się moim problemem. Czy mogłabyś popytać o lekarza na śląsku? Bo jednak tu mieszkamy z mężem, więc w razie co i jego weźmie się na badania. Z Poznania pochodzę i tam bywam regularnie ale głównie weekendy.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
zaczynam sie bac.i to nie nawewt moich przypadlosci ginekologicznych ale tego cos ie dzieje w jelicie.
robilam badanie prolaktyny z obciazeniem i z badania wynika ze moje jelito zle wchlania.
po godzinie od wziecia metoklopramidu nie bylo wzrostu,dopiero zaskoczylo po 2 h i to z 13 krotna sila.
poza tym w USG nad jajnikiem widoczne rozdecie,doktor podejrzewa jelito.
jestem bardzo ciekawa cos ie tam dzieje,ale chyba powroce do Asamaxu
robilam badanie prolaktyny z obciazeniem i z badania wynika ze moje jelito zle wchlania.
po godzinie od wziecia metoklopramidu nie bylo wzrostu,dopiero zaskoczylo po 2 h i to z 13 krotna sila.
poza tym w USG nad jajnikiem widoczne rozdecie,doktor podejrzewa jelito.
jestem bardzo ciekawa cos ie tam dzieje,ale chyba powroce do Asamaxu

-
- Początkujący ✽✽
Ostatnie wieści.. niestety nie optymistyczne.
Trafiłam do lekarza, który wreszcie potraktował mnie jak pacjenta a nie jak przypadek. Diagnoza: podejrzenie zrostów na jajowodach z powodu przebytego zapalenia jajników albo cykle bezowulacyjne. Zapisał mi czopki Distreptaza , które niestety wywołały nawrót CU ! Czopki miały ponoć usunąć złogi z jajowodów wraz z borowiną, z której robię okłady - 10 zabiegów po pół godziny. I teraz to już mam staranie o ciążę z głowy na jakiś czas. Ranko, co sądzisz na temat borowiny i tych dziwnych zaleceń? czyż lekarz, który ponoć zna sie na CU i CD nie powinien NIE zapisywać mi tych ponoć bardzo silnych czopków??
a może te bóle jajników to wcale nie były jajniki, tylko moje jelita szykowały się do ataku? Jestem przerażona tą sytuacją i nie wiem co mam teraz robić. Poszukać innego lekarza, czy zastosować się do zaleceń tego?
Aktualnie też borykam się ze znalezieniem lekarza Gastro na śląsku z powodu zaostrzenia CU. W szpitalu spędziłam ostatnio pół dnia, oczekując na pomoc i generalnie wielkim problemem był mój nie tutejszy adres zameldowania. W końcu zrobili mi badania krwi i zapisali Asamax 3x 2 tabl oraz wlewki a Salofalku po pól każdego wieczoru.. Jeszcze ich nigdy nie robiłam.
Trafiłam do lekarza, który wreszcie potraktował mnie jak pacjenta a nie jak przypadek. Diagnoza: podejrzenie zrostów na jajowodach z powodu przebytego zapalenia jajników albo cykle bezowulacyjne. Zapisał mi czopki Distreptaza , które niestety wywołały nawrót CU ! Czopki miały ponoć usunąć złogi z jajowodów wraz z borowiną, z której robię okłady - 10 zabiegów po pół godziny. I teraz to już mam staranie o ciążę z głowy na jakiś czas. Ranko, co sądzisz na temat borowiny i tych dziwnych zaleceń? czyż lekarz, który ponoć zna sie na CU i CD nie powinien NIE zapisywać mi tych ponoć bardzo silnych czopków??
a może te bóle jajników to wcale nie były jajniki, tylko moje jelita szykowały się do ataku? Jestem przerażona tą sytuacją i nie wiem co mam teraz robić. Poszukać innego lekarza, czy zastosować się do zaleceń tego?
Aktualnie też borykam się ze znalezieniem lekarza Gastro na śląsku z powodu zaostrzenia CU. W szpitalu spędziłam ostatnio pół dnia, oczekując na pomoc i generalnie wielkim problemem był mój nie tutejszy adres zameldowania. W końcu zrobili mi badania krwi i zapisali Asamax 3x 2 tabl oraz wlewki a Salofalku po pól każdego wieczoru.. Jeszcze ich nigdy nie robiłam.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
Hym,leczenie wydaje sie dobre,tylko ze wlasnie jelita podupadna ..tez mialam ten problem z tymze po czopkach z Metronidazolu.
Distreptaza to lek zapisywany czesto w zapaleniach przydatkow,ale nie wiem nic o zrostach,mysle ze on wie to lepiej
borowina zas wiadomo ziolo ale tez majaca swe zastosowanie w tym schorzeniu.
Czasami jak kobieta bolesnie owuluje to podejrzewa sie zrosty okolojajowodowe.
Po zaleczeniu wyslalabym ciebie na HSG,bo zrosty = niedrozne jajowody niestety.ale nie zawsze.
Distreptaza to lek zapisywany czesto w zapaleniach przydatkow,ale nie wiem nic o zrostach,mysle ze on wie to lepiej

Czasami jak kobieta bolesnie owuluje to podejrzewa sie zrosty okolojajowodowe.
Po zaleczeniu wyslalabym ciebie na HSG,bo zrosty = niedrozne jajowody niestety.ale nie zawsze.
-
- Początkujący ✽✽
wlewki okazały się pomocne. Po drugiej dawce wlewki, dziś pierwszy raz załatwiłam sie bez krwi. Ale pojawił sie okres, który był bardzo bolesny i jakby inny. Kolor bardziej żywy i bolało dłużej. Może jednak te kuracje coś dały? Czytałam o hsg, zdaje sie ,że przede mną dwa zabiegi dość nieprzyjemne. colonoscopia i hsg.
Pani w szpitalu, gdzie pojechałam po ratunek na nawrót CU, powiedziała mi, że MUSZE mieć zrobioną kolonkę bo z moich badań wynika że nigdy jej nie miałam ( raz na początku , jeszcze przed diagnozą ale nie dała żadnego wyniku) a tak w trakcie szpitala miałam retroskopie, która jest płytszym zabiegiem.. podobno w szpitalu na Ligocie katowickiej lubią robić kolonkę, ale czy ona jest mi potrzebna?
Co do gina, to chyba pójdę gdzieś jeszcze tak an wszelki wypadek a potem postanowię. Borowiny przerywac nie będę, krzywdy mi chyba nie zrobi
Pani w szpitalu, gdzie pojechałam po ratunek na nawrót CU, powiedziała mi, że MUSZE mieć zrobioną kolonkę bo z moich badań wynika że nigdy jej nie miałam ( raz na początku , jeszcze przed diagnozą ale nie dała żadnego wyniku) a tak w trakcie szpitala miałam retroskopie, która jest płytszym zabiegiem.. podobno w szpitalu na Ligocie katowickiej lubią robić kolonkę, ale czy ona jest mi potrzebna?
Co do gina, to chyba pójdę gdzieś jeszcze tak an wszelki wypadek a potem postanowię. Borowiny przerywac nie będę, krzywdy mi chyba nie zrobi

- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
u mnie z kolonka tez tak bylo,
pierwsza mialam niepelna,drugi raz byla rekto wiec jak poszlam do innego lekarza zlecila od razu kolonke bo stwierdzila ze musi miec pelny obraz
co do HSG - kazda kobieta inaczej to [przezywa,jedna boli,druga nie.
zazwyczaj daje sie jakies oglupiacze
pierwsza mialam niepelna,drugi raz byla rekto wiec jak poszlam do innego lekarza zlecila od razu kolonke bo stwierdzila ze musi miec pelny obraz

co do HSG - kazda kobieta inaczej to [przezywa,jedna boli,druga nie.
zazwyczaj daje sie jakies oglupiacze