Przebaczenie
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Jolcia
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Przebaczenie
Ostatnio bardzo dużo myślałam o przebaczaniu......
Dlaczego ludzie nie potrafią wybaczyć choć wiedzą, że sami nie są doskonali?!
Dlaczego niszczą drugiego człowieka wiedząc, że brak wybaczenia z jego strony tak bardzo boli?
Dlaczego tak trudno jest powiedzieć "przepraszam"?
Zastanawiałam się czy potrafię wybaczyć mojemu "eks", że mnie zostawił z powodu choroby?
Czy potrafiliście wybaczyć tym, którzy skrzywdzili Was z powodu CU lub CD?
Dlaczego ludzie nie potrafią wybaczyć choć wiedzą, że sami nie są doskonali?!
Dlaczego niszczą drugiego człowieka wiedząc, że brak wybaczenia z jego strony tak bardzo boli?
Dlaczego tak trudno jest powiedzieć "przepraszam"?
Zastanawiałam się czy potrafię wybaczyć mojemu "eks", że mnie zostawił z powodu choroby?
Czy potrafiliście wybaczyć tym, którzy skrzywdzili Was z powodu CU lub CD?
Każdy może być szczęśliwy, tylko od niego to zależy
- Alishia
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Re: Przebaczenie
Wszystko zależy od człowieka.Jeden umie przebaczyć,inny nie zapomina do końca życia.
Myślę,że Twój eks jest po prostu głupi,skoro zostawił Cię z powodu choroby.A czy mu przebaczać?I tak chyba nie będziecie utrzymywać kontaktu,więc po co się na ten temat rozwodzić.Jeżeli Tobie będzie lepiej jak mu przebaczysz/nie przebaczysz to zrób to!
Myślę,że najgorsi są ludzie,którzy przebaczają,a potem się mszczą.Ludzie często nie wiedzą co oznacza przebaczenie.
A słowo"przepraszam"mówi się trudno,bo trudno jest się przyznać do swoich błędów.
Myślę,że Twój eks jest po prostu głupi,skoro zostawił Cię z powodu choroby.A czy mu przebaczać?I tak chyba nie będziecie utrzymywać kontaktu,więc po co się na ten temat rozwodzić.Jeżeli Tobie będzie lepiej jak mu przebaczysz/nie przebaczysz to zrób to!
Myślę,że najgorsi są ludzie,którzy przebaczają,a potem się mszczą.Ludzie często nie wiedzą co oznacza przebaczenie.
A słowo"przepraszam"mówi się trudno,bo trudno jest się przyznać do swoich błędów.
-
- Znawca ❃❃
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
@Jolcia. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Teraz wiesz jaki był Twój były. To był test z życia którego On nie zdał.
Generalnie ludzi poznaje się w ciężkich sytuacjach losowych,w biedzie, w chorobie itp.
Teraz wiesz że na nim nie możesz - mogłaś polegać.
A gdybyście byli małżeństwem i mieli dzieci ? Prawdopodobnie również by Ciebie zostawił, lecz wtedy z dziećmi. Więc może, że lepiej się stało jak się stało.
Oczywiście to jest gdybanie. I mi to wybaczysz.
Teraz za to masz szanse spotkać kogoś lepszego, wyrozumiałego.
Człowieka na dobre i na złe chwile w życiu. I gdyby nie to rozstanie, to może byś tej szansy nie miała.
Więc głowa do góry. Jest wiosna - chociaż nie wygląda na to
. Przyroda budzi się powoli ze snu do życia, a hormony zaczną same działać 
Teraz wiesz jaki był Twój były. To był test z życia którego On nie zdał.
Generalnie ludzi poznaje się w ciężkich sytuacjach losowych,w biedzie, w chorobie itp.
Teraz wiesz że na nim nie możesz - mogłaś polegać.
A gdybyście byli małżeństwem i mieli dzieci ? Prawdopodobnie również by Ciebie zostawił, lecz wtedy z dziećmi. Więc może, że lepiej się stało jak się stało.
Oczywiście to jest gdybanie. I mi to wybaczysz.
Teraz za to masz szanse spotkać kogoś lepszego, wyrozumiałego.
Człowieka na dobre i na złe chwile w życiu. I gdyby nie to rozstanie, to może byś tej szansy nie miała.
Więc głowa do góry. Jest wiosna - chociaż nie wygląda na to

- Jolcia
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Jesli chodzi o mojego byłego to narazie nie mam siły żeby wybaczyć, ale bez tego nie wiem czy można związać sie z kimś innym.
Temat jednak wybaczania jest też dla mnie trudny patrząc na to w szerszej perspektywie.... bo na ile można kogoś "prosić", rozmawiać i czekać na przebaczenie..... przecież bez niego tak trudno żyć?!
Temat jednak wybaczania jest też dla mnie trudny patrząc na to w szerszej perspektywie.... bo na ile można kogoś "prosić", rozmawiać i czekać na przebaczenie..... przecież bez niego tak trudno żyć?!
Każdy może być szczęśliwy, tylko od niego to zależy
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
.... nie bede sie rozpisywala, bo juz wiele na ten temat pisalam, a poza tym nie chce rozgrzebywac przeszlosci ... jednak to co chce przekazac od siebie to tyle, ze przebaczyc to jedno , a zapomniec drugie ...
Ja wybaczylam zdrade, pozwolilam "jemu" wrocic do siebie , jednak wciaz i wciaz i wciaz mysl o tym co mi zrobil tkwila we mnie i ranila jak kawalek szkla utkwiony w sercu ... Wybaczylam , bo kazdy popelnia bledy , gdzies sie na chwile zagubi, zboczy z drogi ... ale nie zapomnialam ... zbyt mocno bolala swiadomosc, ze byla "inna" ...
... Koniec z koncem po 1,5 roku od tamtego zdarzenia rozstalismy sie i stalo sie bardzo dobrze ... Ciesze sie szczesciem, ktore teraz nosze w serduchu
Ja wybaczylam zdrade, pozwolilam "jemu" wrocic do siebie , jednak wciaz i wciaz i wciaz mysl o tym co mi zrobil tkwila we mnie i ranila jak kawalek szkla utkwiony w sercu ... Wybaczylam , bo kazdy popelnia bledy , gdzies sie na chwile zagubi, zboczy z drogi ... ale nie zapomnialam ... zbyt mocno bolala swiadomosc, ze byla "inna" ...
... Koniec z koncem po 1,5 roku od tamtego zdarzenia rozstalismy sie i stalo sie bardzo dobrze ... Ciesze sie szczesciem, ktore teraz nosze w serduchu

-
- Początkujący ✽✽
Nie rozmyślaj nad tym w sensie przebaczyć, czy nie. Są sprawy o których zapomnieć się nie da ale można nabrać do nich innego stosunku. Przyjdzie czas a sama stwierdzisz, że właściwie już nie czujesz żalu.. a wspomnienia już tak nie bolą. Nadal jednak będziesz pamiętała o przeszłości tylko że z czasem każda blizna się wygładza. Ja nazwałabym to wyleczeniem 
Jolu! Pewne rzeczy dzieją się same i nie bez kozery mawia się że czas leczy nawet najgłębsze rany. Skoro tak się stało, to może tak miało być? Może Bozia miała wobec Ciebie inne plany
? Może jego odejście miało Cię wzmocnić,jak sama to napisałaś.. miało czegoś nauczyć ?
Uwolnij się od myślenia o wybaczaniu ...odpuszczając, zobaczysz że wtedy poczujesz sie lepiej.

Jolu! Pewne rzeczy dzieją się same i nie bez kozery mawia się że czas leczy nawet najgłębsze rany. Skoro tak się stało, to może tak miało być? Może Bozia miała wobec Ciebie inne plany

Uwolnij się od myślenia o wybaczaniu ...odpuszczając, zobaczysz że wtedy poczujesz sie lepiej.
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: świętokrzyskie
- Kontakt:
Nie wszystko da sie przebaczyć, są rzeczy, które tkwią w nas do końca życia, lata krzywdzenia nie da się wybaczyć. Zwłaszcza jeśli ta osoba nie prosi o wybaczenie. Z tego wniosek, że jej wszystko jedno. Wiadomo, że ten, kto nie przebacza, najwięcej krzywdzi siebie, ale uważam, że do przebaczenia trzeba dojrzeć. Ja jeszcze nie dojrzałam.
Ważę: 50kg
Mierzę: 164 cm
Stan: remisja?
Biorę: asamax 500mg 3x2, azatiopryna 50mg 1x2
Kocham Was za to, że jesteście, dajecie mi siłę...
Wiola.
Mierzę: 164 cm
Stan: remisja?
Biorę: asamax 500mg 3x2, azatiopryna 50mg 1x2
Kocham Was za to, że jesteście, dajecie mi siłę...
Wiola.
- Alishia
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Nie!Ponieważ choroba ta nie jest niczym złym.I moim zdaniem nie jest to żaden powód do zerwania związku czy znajomości.Cóż,musisz chyba przyznać,że Twój eks jest po prostu tchórzem i głupcem.
Wybaczanie to kwestia każdego człowieka i jego podejścia do życia.Cóż,wybaczyć zawsze jest trudno.Ale ja nauczyłam się wybaczać.Bo co mi przyjdzie z tego,że będę żyła w złości czy gniewie na jakąś osobę?
Kiedy ktoś mi zrobi coś złego-wybaczam(może nie od razu..ale po jakimś czasie).Ale mimo to ta osoba już się do mnie nie zbliży,będę mieć do niej wielki dystans i na pewno drugi raz jej nie zaufam.
Wybaczanie to kwestia każdego człowieka i jego podejścia do życia.Cóż,wybaczyć zawsze jest trudno.Ale ja nauczyłam się wybaczać.Bo co mi przyjdzie z tego,że będę żyła w złości czy gniewie na jakąś osobę?
Kiedy ktoś mi zrobi coś złego-wybaczam(może nie od razu..ale po jakimś czasie).Ale mimo to ta osoba już się do mnie nie zbliży,będę mieć do niej wielki dystans i na pewno drugi raz jej nie zaufam.
- Koliberek
- Początkujący ✽✽
- województwo: kujawsko-pomorskie
No cuż wybaczanie to trudna sztuka,ale można ją posiąsć.Przecież jesteśmy tu tylko przez chwilę,a dopiero póżniej czeka nas cała wieczność.Może warto spróbować kochać ludzi,przebaczać,być jak ta kropelka która w dni suszy zwilży choć jedno żdżbło zdeptanej trawy.Wem,że łatwo powiedzeć ciężej zrobić,ale sama wiele zlego w życiu przeszłam a mimo to wierzę w ludzi i dobro które w nich jest.
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Ja nie potrafie wybaczyc....... kilka lat temu zostala, zdradzona, wybaczylam, bo bardzo kochalam, a pozniej przez ta osoba zostalam porzucona - nie potrafie zabic tych wspomnien, tego bolu, to we mnie tkwi bardzo gleboko.... Choc nie wiem jakbym sie starala nie potrafie puscic tego w niepamiec. Czuje sie ponizona i przerazliwie zraniona i choc minely juz dwa lata bol i gorycz jest wciaz tak samo silna.
- alicja_marysia
- Debiutant ✽
- Choroba: CD u partnera
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Ja sobie nie wyobrazam, zebym mogla zostawic mojego ukochanego z powodu chorby. Pokochalam go wczesniej - a choroba troche przewartosciowala nasze relacje. Ja sie juz tak na niego nie denerwuje on bardziej docenia, ze mnie ma. W kazdym razie chce powiedziec, ze jezeli sie kogos kocha to sie z nim jest na dobre i na zle. A jezeli ktos zostawia z powodu choroby to nie jest wart cieplych uczuc.
" (...) I need you near to the ground
I miss you dearly
Can you hear me on your cloud?
All of my life
I've been waiting for someone to love (...)"
/Leny Kravitz "Calling All Angels"
--------
Alicja
I miss you dearly
Can you hear me on your cloud?
All of my life
I've been waiting for someone to love (...)"