Witam serdecznie..
Mam pytanko ...pojawiło mi się u dołu wyłonienia podrażnienie... widocznie podsiąkł worek..
I boje się żeby nie doszło do gorszego stanu i większego zapalenia itd..
i cz w tej sytuacji samo się zagoi , gdyż jak mówiono że worki są nasiąknięte czymś by skóra się nie odparzała a te 2 gaziki stanowią jeszcze dodatkową ochronę?? czy mam posmarować to miejsce tą pasta "STOMA..coś tam" - uszczelniająco - gojącą??
dodam że dbam o stomie worek wymieniam albo codziennie lub co drugi dzień.. przemywam gąbką z szarym mydłem itd.. tak jak mówili na spotkaniu jak i na naukach w szpitalu... tylko teraz jakoś się odparzyło..dodam że jestem bardziej aktywny fizycznie.. i może ten pot tez ma duże znaczenie..
Proszę o pomoc..
Dzieki i pozdrawiam.
maść??
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: maść??
Nie jestem specjalistką od stomii, ale Maciek stosował i maść gojącą (po niej gożej kleiły się worki) oraz uszczelniająco-gojącą. Możę odezwie się jakiś praktyk. Wejdź też na naszą Troskę tam jest kopalnia widzy. Skontaktuj się też z pielęgniarką stomijną.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
Tak, możesz posmarować pastą uszczelniajaco-gojącą Stomahesive. Substancja, z której zrobione są płytki też działa gojąco na skórę, więc najważniejsze, żeby nie podciekała treść jelitowa. Wtedy skóra szybko się wygoi. Pozdrawiam.
CU, j-pouch
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Na podrażnienia Convatec ma bardzo dobry puder, nie pamiętam w tej chwili nazwy - Coloplast natomiast ma pastę gojącą, tylko ją trzeba dobrze zmyć , bo tłusta i worki nie będą się trzymać - trzeba też , po posmarowaniu tą pastą ok 15-20 minut odczekać. Wiem , bo ja miałem bardzo duże odparzenia i testowałem , jak napisałem w moich innych postach produkty wszystkich czołowych firm. Jeśli nie masz to proszę zadzwoń na infolinię i prześlą Ci próbki kosmetyków.
Od 1992 CU,III 2006 ileostomia i CD. II 2008 ŻP
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Ja na takie podrażnienia stosuj chusteczki z Coloplastu cholernie po nich szczypie bo są z alkoholem ale efekt jest ie samowity, odczekam chwilę, przrtrę jeszcze zwyką chusteczką żeby skóra wokół stomi była sucha no i naklejam worek i sprawdzam czy się trzyma tak jak powinień bo jeśli nie to go odklejam i naklejam następny a ten to się już nieźle trzyma no i podrażnienia niema.
Czego i Tobie życzę
Czego i Tobie życzę

Szczęście to jedna rzecz jaka się mnoży gdy się ją dzieli
-
- Debiutant ✽
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
Czesc! chcialbym sie zapytac, czy ta paste uszczelniajaco - gojaca uzywacie zawsze pod plytke(przylepiec), nawet jak macie skóre w dobrym stanie. Ja uzywam jej zawsze, tylko ona strasznie puchnie wokol stomii i plytka sie podnosi:( i wtedy wkolo dobrze nie przylega i worki sie zle trzymaja..a ostatnio to coraz bardziej choc klade jej malo:/.
pozdrawiam!
pozdrawiam!
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
Nie musisz używać pasty. Wystarczy, że przytniesz otwór tak, żeby nie zostawiał skóry wokół stomii narażonej na treść jelitową. Pasta służy głównie do wyrównywania fałdów, uszczelniania tuż przy stomii. Są też worki Convatecu, w których nie wycina się otworu, tylko formuje go palcami. Z założenia wtedy płytka przylega do stomii i zmienia kształt dopasowując się do zmian stomii, np. w ciągu dnia. Nie znam opinii o tym sprzęcie, ale może warto wypróbować.
CU, j-pouch
-
- Debiutant ✽
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
dzieki:) heh wlasnie najgorzej jest z wycieciem dobrze tej dziury..ale jakos jutro sprobuje dobrze wyciac najpierw na szablonie a pozniej przykleje sam przylepiec:) i zobacze jak to bedzie...a co do workow Convatecu to mam taki jeden co sie formuje dziure wiec tez wyprobuje..pozdro!