łączenie jelita po ileostomii
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
łączenie jelita po ileostomii
Orientuje sie ktos może czy przy łączeniu jelita po ileostomi rozcinają brzuchol, czy robią to laparoskopowo ?
-Ania- edit:
poprawiłam temat i treśc postu
-Ania- edit:
poprawiłam temat i treśc postu
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kapitan, łącznie zmieniany 2 razy.
- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: wielkopolskie
Re: łączenie jelita po ileostomii
Mnie na pewno będą cięli i powiem, że nie spotkałam się z łączeniem laparoskopem.
Pozdrawiam, Aleksandra
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: mazowieckie
hmm
ciekawe by to musialo wygladac.. moim zdaniem to zbyt skaplikowane zeby to laparoskopowo wykonac..

- Anita
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
mnie cieli ale nie jest to duza blizna
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
Właściwie pytanie nie jest jasne. Bo jeśli chodzi o szycie zbiorników jelitowych, to wykonuje się to czasem laparoskopowo, choć nie słyszałam, by robiono to w Polsce. Natomiast jeśli chodzi o samo zamknięcie ileostomii (dwulufowej), to zabieg jest w miarę powierzchowny, polega w gruncie rzeczy na zszyciu i schowniu jelita, które było wyłonione w postaci stomii, więc chyba nawet nie ma tu miejsca na zabieg laparoskopowy.
CU, j-pouch
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
dwulufowej?a co to znaczy? mam usuniete 40cm jelita cienkiego(ostani odcinek) w tym 13 grubego
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
To jak łączą zależy od tego co usunęli i co z czym bedą łączyć. U ciebie nie ma mowy o szyciu zbiornika, bo masz j. grube. I nie jest to takie proste jak przy stomii dwulufowej.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Ile czasu dochodziliście do siebie po rekonstukcji jelita po ileostomii tz. (chodzi mi o to kiedy zaczeliście jeść w miare normalnie)
pozdrawiam
pozdrawiam
- Ania16
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
mi wylaniali stomie laparaskopowo, ale nie wiem jak beda zamykac;) w zasadzie powiem szczerze, ze boje sie usuniecia stomii;)
nie wiem ile czasu minie zanim dojde do siebie.
nie wiem ile czasu minie zanim dojde do siebie.

-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
mi próbowali wyłonić stomie laparoskopowo ale nie udalo sie bo jelitko było pęknięte noi niestety rozcinali mnie (najgorsze było wyjmowanie drenu z brzuszka) ale teraz jest ok jem sobie wszystko nic mnie nie boli noi powrót do normalnej wagi tz. w ciągu 2 miesięcy 20kg.mi przybyło i wreszcie wyglądam normalnie hehehehee i ze sterydami(encorton) wreszcie koniec ale chciałbym juz nie mieć tego woreczka bo z tego co pamiętem
to życie jest piękniejsze bez worka
heheheee i bez bólu(ale to było dawno temu) .A gdzie przeprowadzali zabieg?
Pozdrawiam

Pozdrawiam

-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
Mam problem byłem 3tyg w szpitalu bo miałem zaostrzenie teraz jestem w domu od tygodnia biorę 3x2 sulfasalazyny en ,1x1 hemofer , 40mg enkorton, i5mg kwas foliowy jak wychodziłem ze szpitala to pani doktor powiedziała ze jak bede sie dobrze czuł to po miesiącu znów zrobią mi kolono i w tedy zadecydują czy bedą mi usuwać jelito grube. i wszystko było by ok bo gadałem z chirurgiem już o ty i wiele sie dowiedziałem ale boje sie jak cholera i w sumie to nie wiem czy powinienem sie cieszyć czy raczej niema z czego operacja ma sie składać z 3 zabiegów i w sumie to sam nie wiem co bedzie:((( waze 70kg psz 190 wzrost:( help

- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: wielkopolskie
Spokojnie. Jeśli taka operacja będzie konieczna, no bo przecież jeszcze nie wiadomo, to wiedz, że est dużo osób, którym usunięto jelito grube ze względu na CU. Żyją i mają się dobrze. Trzyczęściowa operacja jest dość klasyczna w tym wypadku (usunięcie/stomia, szycie poucha, łączenie). Dasz radę 
A tymczasem może przywitaj się w centrum Powitań i napisz coś więcej o swojej chorobie, gdzie się leczysz etc.

A tymczasem może przywitaj się w centrum Powitań i napisz coś więcej o swojej chorobie, gdzie się leczysz etc.
Pozdrawiam, Aleksandra
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
stomia mmmm to znaczy duży przyrost masy także będzie ok
Witam Wszytstkich,
....wiec moze ja cos skrobne bo tak sie sklada , ze jestem swiezo po decolonostomii a dokladnie jakies 3 tygodnie...u mnie sytuacja wygladala inaczej bo ja co tu ukrywac jestem wyjatkowa
co pare osob moze potwierdzic
ja mialam dwie stomie ileo i kolo tzw dwulufowa lub tez tzw odbyt brzuszny rozstawiony.....cokolwiek to znaczy 
...szczerze mowiac nie wyobrazam sobie jak mozna by taka operacje przeprowadzic laparoskopowo, ale ja malo wiem o teorii wiec moze i mozna, kazdy przypadek jest inny ...
....co do blizn po opercji sa jak po kazdej tego typu podobnej imprezie
ja musze sie pochwalic mam piekne blizny i stasznie jestem dumna z moich chirurgow....moje trzy ostatnie operacje okrutnie obeszly sie z moim brzuszkiem wiec trzymajcie kciuki zeby nic nie zaczelo sie babrac bo jak na razie jest cudnie...
...co do jedznie....od jakiegos tygodnia jem ludzkie posilki
i szczerze mowiac nie musze sie za bardzo pilnowac...nie wiem czy to sila przyzwyczajenie czy dyscypilna ale daje rade wiec i Wam sie tez uda....jedno z czym walcze to moje grube jelito ,zapomnialo co ma robic i za co odpowiada wiec sami rozumiecie
...ale ponoc to normalne i minie....
....nie wiem co Wam jeszcze napisac? ... bo duzo tego... jak macie pytania jak to jest po ,w tarkcie, czy nawet przed piszcie z przyjemnoscia podziele sie doswiadczeniam ....
...jedno co moge napisac, ale to juz samolubnie od siebie
, wybaczcie
...dzis pierwszy raz zaczelam zauwazac ze lzej mi .....ze kurcze starsznie fajnie bez, nie wiem czy rozumiecie?.... zaczynam miec radoche z tego, po opercji to sami pewnie wiecie ciezko sie cieszyc jak wstac nie mozna,znalezienie kapcia pod lozkiem graniczy z cudem, nie wspominajac o diecie, czy bolu ....ale od dzis jest fajnie, polecam
.....przy okazji chcialam podziekowac Mamci, Mackowi ,Fenixowi ze to,ze nie jestem tylko bezosobowym nikiem z forum ...dziekuje serdecznie za wsparcie...
....a specjalne podziekowanie dla kogos kto byl ze mna kazdgo dnia w szpitalu,kto trzymal mnie za reke zaraz po na popie, pozyczal ksiazki, ogladal film , czestowal flipsami, kto podnosil na duchu pol szpitala i jeszcze znajdowal czas dla mnie.....dziekuje aniu
....wiec moze ja cos skrobne bo tak sie sklada , ze jestem swiezo po decolonostomii a dokladnie jakies 3 tygodnie...u mnie sytuacja wygladala inaczej bo ja co tu ukrywac jestem wyjatkowa

...szczerze mowiac nie wyobrazam sobie jak mozna by taka operacje przeprowadzic laparoskopowo, ale ja malo wiem o teorii wiec moze i mozna, kazdy przypadek jest inny ...
....co do blizn po opercji sa jak po kazdej tego typu podobnej imprezie

...co do jedznie....od jakiegos tygodnia jem ludzkie posilki

....nie wiem co Wam jeszcze napisac? ... bo duzo tego... jak macie pytania jak to jest po ,w tarkcie, czy nawet przed piszcie z przyjemnoscia podziele sie doswiadczeniam ....
...jedno co moge napisac, ale to juz samolubnie od siebie

.....przy okazji chcialam podziekowac Mamci, Mackowi ,Fenixowi ze to,ze nie jestem tylko bezosobowym nikiem z forum ...dziekuje serdecznie za wsparcie...
....a specjalne podziekowanie dla kogos kto byl ze mna kazdgo dnia w szpitalu,kto trzymal mnie za reke zaraz po na popie, pozyczal ksiazki, ogladal film , czestowal flipsami, kto podnosil na duchu pol szpitala i jeszcze znajdowal czas dla mnie.....dziekuje aniu
gatita
- -Ania-
- Admin
- województwo: śląskie
bardzo mi miło czytac takie słowa.......a specjalne podziekowanie dla kogos kto byl ze mna kazdgo dnia w szpitalu,kto trzymal mnie za reke zaraz po na popie, pozyczal ksiazki, ogladal film , czestowal flipsami, kto podnosil na duchu pol szpitala i jeszcze znajdowal czas dla mnie.....dziekuje aniu
w sumie ja nic wielkiego nie zrobiłam, każdy na moim miejscu pewnie by się tak samo zahcował, a może i lepiej...
dzieki za "Nigdy w życiu..." i te jabłka

i... dziekuje Ci za to, co wysłalas pocztą, na co niecierpliwie czekam