Pentasa
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Znawca ❃❃
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Re: Pentasa
pentase mozna zamienic pod warunkiem jesli sie nie ma zmian poza jelitem .Ja nei moge przejsc na inna masalazyne ze wzgledu na to iz tylko pentasa dziala juz od zoładka i dwunastnicya tam mam zmiany tez 

- Cinimini
- Znawca ❃❃
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Hej!!...ja juz sie pogubilam...jakis dwa miesiace temu mialam problem,bo zamiast Pentasy (nie bylo w calej Łodzi) farmaceuta zaproponowal mi Asamax. Zapytalam na forum czy to ok.i otrzymalam odp.ze nie , dlatego,bo jedno rozpuszcza sie w innym miejscu,a drugie w innym,i nastepnym razem mam dac na ten tem.wyklad fermaceucie....No i teraz to ja juz zglupialm...moze byc ten Asamax zamiast Pentasy czy nie?....
- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: wielkopolskie
Zależy gdzie masz zmiany. Pentasa jest najlepsza na Crohna ulokowanego w jelicie cienkim, bo tam jest jej największe stężenie. Jeśli jelito grube, to lepszy jest Asamax.
Pozdrawiam, Aleksandra
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
Esica i odbytnica obrzekniete z owrzodzeniami.aleksandra12 pisze:Zależy gdzie masz zmiany.
- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: wielkopolskie
To na cholerę Ci Pentasa, skoro masz zmiany tylko na samym końcu jelita grubego. Chyba, że bierzesz czopki, to wtedy są na miejscu 

Pozdrawiam, Aleksandra
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- Kontakt:
tak sobie czytam te wszystkie wypowiedzi i...naprawde czasami uwazam ze nie do konca kazdy ma racje. w sumie nie powinno sie wydawac sadow jesli danej osoby bezposrednio to nie dotyczy. Ja choruje od 1,5 roku...od roku biore pentase. na poczatek dostalam salofalk...ale wogole na mnie nie dzialal. Zmienialam lekarzy..bo kazdy mi wynajdywal rozne choroby,ze niby mam na tle nerwowym itd. Trafilam do dr Wypych w AM gdansku i od tego czasu biore pentase. Mam Cu!i w zadnym wypadku nie uwazam ze nie powinnam jej brac poniewac lepiej dziala na Crohna. to nieprawda. W crohnie jest wskazana ale nie dziala gorzej a tym bardziej nie mozna powiedziec ze bez sensu jest jej branie przy Cu. Wchlania sie ona przeciez na calej dlugosci jelita. teraz jestem chyba w remisji..od 10 miesiecy czuje sie rewelacyjnie, jem juz wiecej ale przestrzegam ogolnej diety. wiem co mi szkodzi a co nie...i jestem nareszcie od 2 miesiecy tylko na samej pentasie(bez encortonu czy AZY). Dzialanie pentasy to naprawde indywidualna sprawa ,bo sa ludzie na ktorych nei dziala. mam kolege ktory ma na nia uczulenie. al enie mozna powiedziec zeby jej nie brac przy Cu.w zadnym wypadku. To oczywiscie moje zdanie i mowie to z wlasnego doswiadczenia. Na temat Sulfy mam natomiast bardzo negatywne (zaslyszane od chorych i lekarzy)zdanie- przede wszystkim o najw ilosci skutkow ubocznych. Przykro mi jest jedynei slyszec ze kogos poprostu nie stac na pentase bo naprawde jest najdrozsza z tych lekow. To jest przykre i rozumiem ze ktos szuka tanszych odpowiednikow. ale naprawde nie podlega dyskusji ze pentasa jest jednym z najnowszych lekow i ma najmniej skotkow ubocznych( i tu mozna by wymienic wiele - np dla innych organow wewn, dla plodnosci mezczyzn przede wszystkim itd). Do tej pory bralam tabl. 3X2=3 gr dziennie teraz biore tez 3 gr ale zalatwilam sobie pentase w granulacie...i czuje sie coraz lepiej..super;-)takze polecam naprawde. to oczywiscie moje zdanie.pozdrawiam
martyś;))
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
wiesz,czesciowo masz racje.ale tylko czesciowo.ma malo skutkow ubocznych ale tak samo ma Asamax czy Salofalk bo to jest to samo.zawsze jesli mozna dojsc z leczeniem miejscowo probuje sie to robic.oczywiscie ze sa rozni ludzie,ja wyznaje zasady ze kazdy organizm jest inny,kazdy pacjent jest inny,a objawy ksiazkowe spotyka sie bardzo rzadko.
ja mam na temat Pentasy rozne zdanie i nie wiem z kim sie zgodzic.a dlaczego?
bo na stronie producenta jest fajny filmik na ktorym pokazano ze Pentasa uwalnia sie w kazdej czesci jelita jednakowo,ale za to w Poradniku pisze ze nie dociera prawie do odbytnicy.komu wierzyc?jestem sklonna wierzyc producentowi,ale popytam pani dokrtor Wypych bo tez sie u niej lecze.no i sama sprawdze.
jesli pacjent ma remisje po Pentasie to niech sobie ja bierze,zwlaszcza jesli sie dobrze czuje i ma na to pieniadze.najwazniejsze ze lepiej ze zdrowiem.pozdrawiam
ja mam na temat Pentasy rozne zdanie i nie wiem z kim sie zgodzic.a dlaczego?
bo na stronie producenta jest fajny filmik na ktorym pokazano ze Pentasa uwalnia sie w kazdej czesci jelita jednakowo,ale za to w Poradniku pisze ze nie dociera prawie do odbytnicy.komu wierzyc?jestem sklonna wierzyc producentowi,ale popytam pani dokrtor Wypych bo tez sie u niej lecze.no i sama sprawdze.
jesli pacjent ma remisje po Pentasie to niech sobie ja bierze,zwlaszcza jesli sie dobrze czuje i ma na to pieniadze.najwazniejsze ze lepiej ze zdrowiem.pozdrawiam
sprobuj.wg wiedzy poradnika to tak.moze byc ten Asamax zamiast Pentasy czy nie?....
- goniusia
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: dolnośląskie
Ja biorę sulfę i nie mam żadnych skutków ubocznych a mój organizm jest bardzo wrażliwy.Sulfa rozpuszcza się w jelicie grubym i widocznie tam mam zmiany bo zaczęła szybko działać 

- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
...kiedys bralam czopki tez,ale ogolnie to od roku Pentase tabletki,prof.Chojnacki tak mi przepisuje....zawsze mu ufalam,a tu jakies kwiatki widze...aleksandra12 pisze:Chyba, że bierzesz czopki, to wtedy są na miejscu
- PawełS
- Debiutant ✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
hmmm nie wiem czy ja czasem nie jestem z innej planety =D ja nie bralem zadnych z tych lekow o ktorych piszecie mialem salofalk w czopensach i tabletach pozniej duspataliny polprazole bioprazole i w sumie nic innego ? a moze mnie zle leczą
??

- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
salofalk,duspatalin...mialam owszem. Takze spokojna glowa nie jestes z innej planety 

- Keymaker_2005
- Początkujący ✽✽
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Słuchajcie, drugi raz już odstawiłem Pentasę (dawka x1 na noc) i po raz drugi pojawiła się krew w stolcu. Zauważyłem w ogóle, że dzieje się to po odstawieniu tego leku. Czy to naprawdę może mieć związek ze sobą ?
- Patryśka
- Doświadczony ❃
- województwo: małopolskie
A dlaczego ja odstawiaszKeymaker_2005 pisze:Słuchajcie, drugi raz już odstawiłem Pentasę (dawka x1 na noc) i po raz drugi pojawiła się krew w stolcu. Zauważyłem w ogóle, że dzieje się to po odstawieniu tego leku. Czy to naprawdę może mieć związek ze sobą ?

- Keymaker_2005
- Początkujący ✽✽
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Raz lekarz polecił odstawić, ale jak się zaczęło krwawienie to połączyłem je z odstawieniem nie tylko Pentasy, ale i Gasecu i Lacidofilu. A teraz najzwyczajniej w życiu zabrakło, a nie postarałem się na czas o receptę