Staram się o dofinansowanie zakupu laptopa ze środków PFRON w ramach programu >Likwidacja barier w komunikowaniu się< i mam niemały problem z wyborem możliwie dobrego kompa w cenie do 2300zł (wraz z Windowsikiem i royterem – który podzieli mi łącze na lapa i stacjonarny).
Wybór jest przeogromny, a przyznam się, że obecne nazewnictwo procków czy kart graficznych niewiele mi mówi

Jakie wymagania dla komputera?
1. Dla obecnego ośmiolatka, ale – 11-to letniej córki, który gra, trochę surfuje, ogląda bajki (obecny PC z AMD 2GHz 1.25G RAM radeon 9550 ledwo wytrzymuje jego zapęd do gierek)
2. Vista czy XP
3. Nagrywarka DVDRW
4. LCD raczej 15’ – większe to droższy cały zestaw
5. AMD czy Pentium - do tej pory jestem zadowolony z AMD i wydaje mi się tańszy i szybszy
6. WiFi wbudowane
7. Dodatkowo royter – muszę dzielić łacze na laptop i stacjonarny – jaka firma/model
8. HDD min.160GB
9. RAM? 2GB na Vistę?
10. Karta graficzna?
Wymieniam po kolei wszystko, gdyż raczej nie będę mógł kupować w sklepach internetowych. MOPS załatwi to bezgotówkowo ze sklepem na podstawie rachunku proforma, a takowego mi one nie wystawią.
Z kolei ceny poszczególnych modeli w różnych miastach mogą się od siebie różnić (jestem z wrocka) Oczywiście konkretne modele laptopów mile widziane, pozostałe info wykożystam do podszkolenia się

P.S.