skutki uboczne przy AZA
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: mazowieckie
Re: skutki uboczne przy AZA
Cieszyłam sie że już te krochy dały mi spokój na jakiś czas ale gdzie tam znowu zaatakowały moja twarz fakt sa mniej bolesne i mniejsze ale są 

-
- Weteran ✿
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
W sumie nie wiem czy ten spiryt z detreomycną mi pomaga, gorzej nie jest ale jakoś dużo lepiej to chyba też nie. Strasznie mnie swędzi skóra przy tej całej kuracji i chyba to właśnie od spirytusu
bo gdy go przestaję używać to wtedy nie swędzi aż tak. Ależ to było odkrywcze stwierdzenie
A gdy użyłam spirytusu na twarz to rzeczywiście jakby więcej takich drobnych krostek swędzących mi przybyło 

-
- Debiutant ✽
Skóra swędzi bo jest wysuszona, chyba lepiej jest używać produktów nie zawierających spirytu a odkażający i dezynfekcujących skórę. Jak brałam Metypred, który na marginesie bardzo źle na mnie działał doprowadzil ze wyladowałam w szpitalu, dostalam okkkkkkropnego trądziku na plecach, wrrr, okropności. Po wizytach u dermatologa powoli powoli wszystko wróciło do normy i teraz są wporządku. 

Beata G.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
spiturys chyba zalatuje PRL-em. teraz wszystko co dobre to bez spirytusu
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU u rodzica
Mój Daniel bierze Imuran od 5 roku życia czyli już 5 lat i jak do tej pory nie ma żadnych skutków ubocznych.
- megi_25
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD u partnera
- Kontakt:
Wracając do wypowiedzi powyżej Natalki ja też używam spirytusu /tzn.nie dokładnie spirytusu,a aknosanu,chociaż to chyba to samo/.Jedynie on pomaga mi na "niedoskonałości"cery.Stosuje go miejscowo i nic się nie dzieje.Oczywiście przecieranie całej twarzy odradzam,chociaż mi nic się nie dzieje.
A odnośnie właściwego tematu to mój mąż też nie ma skutków ubocznych przy azie.
A odnośnie właściwego tematu to mój mąż też nie ma skutków ubocznych przy azie.
-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
No mi dermatolodzy właśnie polecili taką kurację spirytusem salicylowym i w dodatku z antybiotykiem. Sama odkryłam
że mi szkodzi, jakieś rany czy nadkażenie mi się robiło po tym, tak więc nie polecam. A lekarze tak trochę się dziwili że można mieć na ten specyfik uczulenie (oświadczyłam im że wydaje mi się że to uczulenie, taka reakcja) 

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
-
- Początkujący ✽✽
Od ostatniego mojego posta wiele sie zmieniło
na lepsze. Znalazłam super panią deramtolog przepisała mi antybiotyk RULID (to jedyny antybiotyk stosowany doustnie ktory nie szkodzi na moje jelitka
) wybralam 2 opakowania oraz maść AKNEMYCIN poprostu rewelacja! Od stycznia tego roku nareszcie mam spokój zadnej krostki piekna gładziutka buzia 

- Słonko
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
Mam do Was wszystkich pytanie już nie o krosty tylko troszkę inne, czy spadł Wam poziom białych krwinek po aza? A jeśli tak, to co należy wtedy zrobić? Ja odebrałam właśnie dziś wyniki i mam poniżej normy, a do tej pory miałam w normie (ponad 6). Nie wiem, co o tym myśleć, wizytę u gastro mam za 2 tyg. Poradźcie proszę.
- podblond
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Zależy jak duży masz spadek tych krwinek... Jak mały to chyba normalne... Ja miałam duży - poniżej 4,0·109/l (4000 /mm3), doszło do leukopenii (miałam straszne bóle głowy i wymioty co 5 minut). Co zrobiłam? Zadzwoniłam do Pani Doktor
Najbezpieczniej
Musiałam odstawić, bo wyszło na to, że Azatiopyny w ogóle nie toleruję.

Nie bój się cieni. One świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło...
- Słonko
- Początkujący ✽✽
Ja mam w tej chwili 3,8 a norma jest od 4. Nie jest to znowu tak dużo poniżej, ale znaczy, że coś się dzieje. Czy może mieć coś z tym wspólnego silne przeziębienie, które przechodziłam ostatnio? Do tej pory po aza nic mi nie było i tak jak pisałam wcześniej miałam sporo powyżej normy (zażywam drugi miesiąc).
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Nie jest to powód do paniki, ale trzeba dmuchać na zimne.
Kiedy była poprzednia morfologia i jaki był wynik? Czyli jak jest dynamika zmian od kiedy zaczęła zażywać AZA. Jeśli spadek nie nie jest gwałtowny to bym zrobiła kontrolną morfologię za tydzień.
Kiedy była poprzednia morfologia i jaki był wynik? Czyli jak jest dynamika zmian od kiedy zaczęła zażywać AZA. Jeśli spadek nie nie jest gwałtowny to bym zrobiła kontrolną morfologię za tydzień.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- Słonko
- Początkujący ✽✽
Poprzednia morfologia była dwa tygodnie temu, wyniki to 6,3. Poprzednie wyniki w okolicach 5. Postanowiłam, że zrobię jutro powtórnie.