Witaj, Roksano

Choruję na CU od roku. Układając menu stosuję poniższą dietę z wyjątkami, bo prawda taka, że nie każdy organizm przyswaja wszystko to, co mu zalecają. Podstawowa zasada odżywiania przy CU, to włączać poszczególne produkty do diety ostrożnie i w małych ilościach. Przy CU nauczyłam się cieszyć z tego co mogę zjeść, więcej czasu poświęcam też na dekorację potraw

i zjadam ze smakiem rzeczy, na które kiedyś nie zwróciłabym uwagi. Życzę powodzenia i smacznego!
Dieta stosowana w ostrych stanach zapalnych żołądka i jelit przebiegających z biegunką
mąka, potrawy z mąki
Dozwolone: mąka pszenna, żytnia, ziemniaczana i kukurydziana; pieczywo niekwaśne, czerstwe (z poprzedniego dnia); sucharki, tosty (grzanki opiekane bez tłuszczu); delikatne lane kluski, delikatne łazanki i makaron
Zabronione: pieczywo kwaśne, świeże; grzanki smażone; potrawy z mąki smażone i odsmażane
kasze, ryż, potrawy z tych produktów
Dozwolone: wszelkie kasze i ryż gotowane w wodzie lub w wywarach z włoszczyzny i mięsa, kości, drobiu, z dodatkiem surowego masła
Zabronione: potrawy zasmażane, odsmażane oraz gotowane w mleku, jeśli jest źle tolerowane
mleko, napoje i potrawy z mleka
Dozwolone: początkowo zabronione, w miarę poprawy dodawane w małych (1-2 łyżeczki), stopniowo zwiększających się ilościach do potraw i napojów (np. do kleików, puree, herbaty); świeży, niekwaśny twarożek Zabronione: pozostałe napoje i potrawy z mleka oraz sery
Śmietana, śmietanka
Dozwolone: świeża niskoprocentowa śmietanka początkowo zabroniona, w miarę poprawy dodawana w małych (1 łyżeczka), stopniowo zwiększających się ilościach do potraw (np. kleików, puree, zup) Zabronione: tłusta, kwaśna śmietana
masło
Dozwolone: świeże surowe masło początkowo zabronione, w miarę poprawy dodawane w małych ilościach do potraw, np. do kleików, puree i zup
Zabronione: niezbyt świeże, topione, smażone
inne tłuszcze
Zabronione: słonina, boczek, smalec, łój, szpik, margaryna, oleje
jaja
Dozwolone: białka świeżych jaj gotowane w wodzie, lekko że jaja gotowane na miękko i w szklance. Jednorazowo 1 szt., następnie jajecznica i omlet przygotowywane na parze
Zabronione: chłodnicze, gotowane na twardo, smażone na tłuszczu, kogel-mogel, masy cukiernicze z żółtkiem i cukrem
mięso, potrawy mięsne i półmięsne
Dozwolone: początkowo zabronione, następnie gotowane do zupełnej miękkości, po czym mielone; chuda cielęcina i wołowina; w okresie wyraźnej poprawy nie mielone; cielęcina w galarecie, pulpety z cielęciny i wołowiny
Zabronione: tłuste; baranina, wieprzowina, dziczyzna; potrawy smażone, pieczone, zapiekane, duszone, peklowane, marynowane; wędliny, podroby, gotowe potrawy garmażeryjne
drób, króliki, potrawy z drobiu i królików
Dozwolone: początkowo zabronione, następnie gotowane do zupełnej miękkości, po czym mielone; młode gołębie, kurczęta, króliki; w miarę dalszej poprawy nie mielone i w galarecie
Zabronione: tłuste; stare gęsi, kaczki, kury, dzikie ptactwo; potrawy smażone, pieczone, duszone, wędzone; gotowe potrawy garmażeryjne; skórka z drobiu
ryby
Dozwolone: początkowo zabronione, następnie gotowane do zupełnej miękkości chude ryby (np. dorsz, karp poniżej 1 kg), dokładnie oczyszczone ze skóry i ości; w miarę dalszej poprawy pulpety, w galarecie i faszerowane (w gazie)
Zabronione: tłuste (np. halibut, karp powyżej 1 kg, śledź, węgorz, makrela); marynowane, solone, wędzone, smażone, duszone, pieczone; pasztety, gotowe potrawy garmażeryjne
konserwy, wędliny
Dozwolone: początkowo zabronione, w okresie znacznej poprawy delikatne: cielęcina i ozorki w galarecie, szynka konserwowa nie mielona, chuda gotowana szynka i polędwica
Zabronione: wszystkie pozostałe konserwy, wędliny i wyroby wędliniarskie, pasztety, marynaty
przyprawy
Dozwolone: ograniczone ilości soli
Zabronione: pozostałe przyprawy
warzywa, potrawy z warzyw, grzyby
Dozwolone: marchew, dynia, w okresie poprawy szpinak; gotowane, przecierane, puree sok pomidorowy i sok z marchwi rozcieńczone gotowaną wodą; w okresie dalszej poprawy zupy jarzynowe przecierane Zabronione: fasola, groch, soczewica, bób, kapusta, ogórki, cebula, czosnek, chrzan i inne surowe, smażone, duszone oraz kwaszone; wszystkie grzyby pod każdą postacią
ziemniaki, potrawy z ziemniaków
Dozwolone: gotowane po obraniu, gotowane i pieczone w skórce, po czym obrane i przetarte, z dodatkiem niewielkiej ilości masła, następnie 1-2 łyżeczek mleka lub śmietanki; zupa ziemniaczana ze śmietanką Zabronione: smażone, obsmażane; kopytka, pyzy, kluski z surowych, tartych ziemniaków, frytki, placki ziemniaczane
zupy, dodatki do zup
Dozwolone: początkowo kiełki z kasz na wodzie, następnie na słabych wywarach z włoszczyzny; w miarę poprawy nie przecierane krupniki z delikatnych kasz, zupy jarzynowe przecierane z dodatkiem świeżego masła i 1-2 łyżeczek mleka lub śmietanki
Zabronione: na tłustych i esencjonalnych wywarach z kości, mięsa, drobiu, ryb, grzybów; zaprawiane zasmażkami, kwaśną śmietaną, ostro przyprawione; grzybowa. kapuśniak, grochowa, fasolowa; zupy z proszków i z koncentratów; dodatki: paszteciki, ciasto francuskie, twarde kluski i makaronyna tłustych i esencjonalnych wywarach z kości, mięsa, drobiu, ryb, grzybów; zaprawiane zasmażkami, kwaśną śmietaną, ostro przyprawione; grzybowa. kapuśniak, grochowa, fasolowa; zupy z proszków i z koncentratów; dodatki: paszteciki, ciasto francuskie, twarde kluski i makarony
sosy
Dozwolone: w okresie znacznej poprawy sos potrawkowy, koperkowy na wywarze z włoszczyzny
Zabronione: pozostałe sosy (np. majonez, tatarski, grzybowy, chrzanowy, pomidorowy); zaprawiane zasmażkami lub kwaśną śmietaną
napoje
Dozwolone: herbata bez cukru, sok z marchwi rozcieńczony wodą; napary i odwary (bez cukru) z ziół o działaniu przeciwbiegunkowym, jak: kwiat rumianku, liść szałwii, liść mięty pieprzowej, owoc czarnej jagody, ziele serdecznika, korzeń żywokostu, kłącze pięciornika, kora dębu Zabronione: gazowane, musujące, fermentowane, słodzone, z mleka, czekolada, kawa ziarnista, napoje alkoholowe
desery
Dozwolone: początkowo zabronione, następnie niesłodkie kisiele z soków owocowych i mąki ziemniaczanej, niesłodkie galaretki z soków owocowych i żelatyny; w miarę dalszej poprawy niesłodkie herbatniki i biszkopty oraz czerstwe, niesłodkie ciasto drożdżowe, przecierany kompot z jabłek i pieczone jabłka bez cukru
Zabronione: tłuste i słodkie ciasta, kremy, torty; lody
owoce
Dozwolone: dojrzałe jabłka obrane i utarte, jabłka pieczone, kompot przecierany - bez cukru, sok z pomarańczy, sok z cytryn, banany Zabronione: pozostałe owoce i przetwory
cukier, słodycze
Dozwolone: początkowo zabronione, w okresie poprawy ograniczone ilości cukru i miodu
Zabronione: czekolada, czekoladki, pralinki, cukierki, chałwa, konfitury, dżemy, marmolada