
Masło czy margaryna?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Kropelka
- Początkujący ✽✽
- Posty: 115
- Rejestracja: 05 lip 2008, 18:20
- Choroba: CD
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Kontakt:
Re: Masło czy margaryna?
ja od dziecka jem z maslem
i jak kiedys posmakowalam chleb z margaryna to az niedobrze mi bylo...

"Nadzieja przychodzi do człowieka wraz z drugim człowiekiem."
- Alishia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 728
- Rejestracja: 12 sty 2007, 19:34
- Choroba: CD
- województwo: opolskie
- Lokalizacja: Opole
- Kontakt:
Re: Masło czy margaryna?
Do kromek(ogólnie do chleba)stosuję zawsze masło.Obojętnie z czym bym jadła:)
Czasem też dodaję masło do smażenia.Ale częściej daję margarynę(którą używam też do pieczenia).
Polecam do smażenia dodawać choć kapkę oliwy.Jest zdrowsza i dodaje dobrego smaku:)
Czasem też dodaję masło do smażenia.Ale częściej daję margarynę(którą używam też do pieczenia).
Polecam do smażenia dodawać choć kapkę oliwy.Jest zdrowsza i dodaje dobrego smaku:)
-
- Debiutant ✽
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 lip 2008, 13:59
- Choroba: CU
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Masło czy margaryna?
Kiedyś używałem margaryny, ale odkąd wykryto u mnie chorobę i przeczytałem, że lepiej jeść masło - jem masło, chociaż po margarynie też mi nic nie jest. Ale i tak masło jest lepsze w smaku 

Z tego co mi wiadomo olei roślinnych (czyli oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego oraz margaryny) nie powinno się mocno podgrzewać, bo się wytwarzają jakieś szkodliwe związki (nie pamiętam co dokładnie). Do smażenia i pieczenia powinno się używać tłuszczy zwierzęcych (masło, smalec) lub oleju rzepakowego (uniwersalnego).Alishia pisze:Czasem też dodaję masło do smażenia.Ale częściej daję margarynę(którą używam też do pieczenia).
Polecam do smażenia dodawać choć kapkę oliwy.Jest zdrowsza i dodaje dobrego smaku:)
Re: Masło czy margaryna?
Ja od roku smaruje chleb tylko masłem. Jakiś czas temu spróbowałem margaryny i niezbyt mi podeszła
Masło jak najbardziej godne polecenia, lepsze w smaki i podobno zdrowsze dla jelit niż margaryna.

- Koliberek
- Początkujący ✽✽
- Posty: 58
- Rejestracja: 10 maja 2007, 20:32
- Choroba: CU
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Masło czy margaryna?
Margaryna a fe!!!
- Grzyb333
- Doświadczony ❃
- Posty: 1075
- Rejestracja: 10 mar 2008, 13:49
- Choroba: CU
- województwo: zachodniopomorskie
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Masło czy margaryna?
Masełko jest dobre, a margaryna spada z noża zanim doniesie się ją kromki, strasznie to irytujące, poza tym smakuje tak jakoś syntetycznie. 

GrzybaBlog - http://graforoman.wordpress.com/ Darwin się mylił. Ja nie pochodzę od małpy. Ja pochodzę od Purchawki 

-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 60
- Rejestracja: 07 lip 2006, 14:19
- Choroba: CU
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Płock
Re: Masło czy margaryna?
Bardzo lubie masełko własnej roboty mniam mniam
ale tak na codzień to jadam rame bo z tego wszystkiego to chyba najbardziej mi podchodzi 


Re: Masło czy margaryna?
Domowe zdrowe masełko mmmm
Mi najbardziej podchodzi Osełka śmietankowa

Mi najbardziej podchodzi Osełka śmietankowa

-
- Weteran ✿
- Posty: 4895
- Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Lokalizacja: Lublin
- Kontakt:
Re: Masło czy margaryna?
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
a co to takiego?
i czy na etykiecie taka nazwa właśnie jest? izomery czy coś innego się pod tym kryje?
a co to takiego?
i czy na etykiecie taka nazwa właśnie jest? izomery czy coś innego się pod tym kryje?
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
- Grzyb333
- Doświadczony ❃
- Posty: 1075
- Rejestracja: 10 mar 2008, 13:49
- Choroba: CU
- województwo: zachodniopomorskie
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Masło czy margaryna?
Podejrzewam, że to właśnie te izomery Trans powodują, że margaryna spada z noża zanim doniesie się ją do kromki czy bułki. Takie coś może doprowadzić do kuchennej nerwicy i wstrętu do szykowania kanapek. 

GrzybaBlog - http://graforoman.wordpress.com/ Darwin się mylił. Ja nie pochodzę od małpy. Ja pochodzę od Purchawki 

-
- Weteran ✿
- Posty: 4895
- Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Lokalizacja: Lublin
- Kontakt:
Re: Masło czy margaryna?
Dzięki Misia, teraz w końcu wiem dlaczego ludzie uważają, że margaryna jest ble, no nie każda oczywiście.
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
-
- Weteran ✿
- Posty: 4895
- Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Lokalizacja: Lublin
- Kontakt:
Re: Masło czy margaryna?
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
mi takie wyjaśnienie wystarczy, za bardzo się nie zagłębiam w chemię, bo orłem nigdy nie byłam, ale rozumiem to co napisałaś.
A co do etykiet to właśnie o to mi chodziło, że producenci tak kombinują, że nie piszą wprost co jest w składzie, a przeciętnemu (zdrowemu) "zjadaczowi" raczej nie chce się rozszyfrowywać tych zagadek, dlatego też chciałam się dowiedzieć co się kryje pod tymi izomerami trans.
nigdy nie jadłam w ten sposób pieczywa z oliwą, może by tak spróbować
ojciec mojego chłopaka tak je tylko że on macza chleb w oleju rzepakowym.
mi takie wyjaśnienie wystarczy, za bardzo się nie zagłębiam w chemię, bo orłem nigdy nie byłam, ale rozumiem to co napisałaś.
A co do etykiet to właśnie o to mi chodziło, że producenci tak kombinują, że nie piszą wprost co jest w składzie, a przeciętnemu (zdrowemu) "zjadaczowi" raczej nie chce się rozszyfrowywać tych zagadek, dlatego też chciałam się dowiedzieć co się kryje pod tymi izomerami trans.
nigdy nie jadłam w ten sposób pieczywa z oliwą, może by tak spróbować

ojciec mojego chłopaka tak je tylko że on macza chleb w oleju rzepakowym.