leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn

wszelkiego rodzaju zapytania o diety, nowości dietetyczne, luźne rozmowy

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4328
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn

Post autor: -Ania- » 11 lis 2003, 15:10

Ponizej w dzialach przedstawie produkty:
1. dozwolone w dowolnej ilossci,
2. dozwolone w skapej ilosci i wprowadzane w okresie okolo 3- 6 miesiecy od poczatku remisjii oraz
3. potrawy zabronione.

Pieczywo:
1. czerstwe bulki, chleb pszenny
2. ---(brak)
3. swieze oraz chleb zytni, miodowy, graham, sucharki, obwazanki, precle, maca

drób i dziczyzna:
1. kurczaki, indyk, gołąb- gotowane
2. ---
3. kura, kaczka, ges?, zajac, dzik, sarnina, bazant, konserwy

ryby i produkty rybne:
1. pstrag, lipien, szczupak, sandacz, lin, karp (chudy), dorsz, fladra- gotowane
2. ---
3. losos, wegorz, tunczyk, rak, sardynki, szproty, sledzie, kawior, konserwy

Jaja:
1. cale gotowane na miekko, jajecznica na parze, do potraw
2. ---
3. surowe, na twardo, sadzone, faszerowane, omlet

Maslo:
1. margaryna roslinna
2. surowe na stole do 20g
3. do gotowania, smazenia, deserowe, topione, solone

Inne tluszcze:
1. ---
2. do duszenia 10 g- olej slonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek
3. slonina, margaryna, smalec, olej rzepakowy

Warzywa i owoce:
1. konfitury, marmolady, dzemy, kisiele,
gotowane: ziemniaki, truskawki, maliny, jagody carne, poziomki, pietruszka, seler, szpinak,
pieczone i duszone: marchew, jablka,
na surowo: banany, salata, jagody,
2. soki
gotowane: kalafiory, buraki
gotowane i surowe: pomidory (bez skórki)
3. kwasne kiszone, kremy, budynie, smazone,
fasola szparagowa, groszek zielony, bób, soczewica, soja, kapusta, brukselka, szparagi, porzeczki, agrest, ogórki, rzodkiewka, gruszki, sliwki, brzoskwinie, morele, brusznice

Zupy:
1. chude, na rozcienczonym wywarze z jarzyn- barszcz zytni, zupa jarzynowa, pomidorowa, ziemniaczana, selerowa, rosó3 z cieleciny, krupnik z ryzu, zupa rybna, ryzowa, zupy owocowe
2. barszcz buraczany, zupa kalafiorowa, rosól z drobiu
3. zupy z zasmazką, ze smietaną, z miesa, oraz grochowa, kapusniak, ogórkowa, szczawiowa, szparagowa, kminkowa, grzybowa, bulion

Kasze:
1. grysik pszenny, kukurydziany, ryz,
2. kasza krakowska, perlówka, platki owsiane
3. sago, tapioka, pecak, kasza jaglana, tatarczana

Mąki:
1. pszenne, kukurydziana, ziemniaczana,
2. ---
3. zytnie, owsiane, tatarczana

Potrawy z maki i kasz:
1. paluszki ziemniaczane (kopytka), makaron, pierogi leniwe, lane ciasto, kleiki ryzowe
2. ---
3. kluski kladzione, francuskie, na parze, knedle, lazanki, pierogi: z serem, ruskie, z owocami, zacierka, nalesniki, kasze zapiekane

Mleko:
1. kefir, mleko zsiadle, jogurt
2. jogurty owocowe
3. krowie, kozie, surowe, gotowane, smietanka, maslanka, serwatka

Sery:
1. chude lub półtłuste- twaróg ( nie rozrobiony mlekiem)
2. ---
3. ser krowi, owczy, smietankowy, bryndza, ser zolty, topiony

Mieso:
1. chude, gotowane, pieczone w pergaminie, mieso w galarecie, cielecina, wolowina, królik, szynka: cieleca, wieprzowa, kielbasa wolowa, pasztet domowy, poledwice drobiowe,
2. duszone oraz wieprzowina, kielbasa wieprzowa, parówki
3. mielone, smazone, pieczone na tluszczu, wedzone marynowane, konserwy miesne, baranina, ozór, podroby, mózg cielecy, nózki cielece, kiszka kaszana, watrobiana, salceson, boczek

Sosy:
1. koperkowy, pomidorowy, jablkowy, waniliowy
2. ---
3. zasmazane mąką, na smietanie, cebulowy, ogórkowy, szczypiorkowy, grzybowy, chrzanowy, tatarski, wegierski, cumberland

Cukier i slodycze:
1. ograniczone- czekolada, albertki, biszkopty, andruty, ciasta drozdzowe,
2. cukier zwykly, miód,
3. cukierki, wafle, pierniki, ciasta francuskie, kruche, torty, pianki, kremy, budynie, lody, chalwa,

Uzywki:
1. maggi, vegeta, chrzan, koperek, seler, pietruszka, wanilia, majeranek, herbata mocna, kakao na wodzie, koperek, seler, pietruszka
2. ---
3. pieprz, papryka, musztarda, ocet, kminek, czosnek, cebula, grzyby, galka muszkatolowa, szafran, imbir, cynamon, anyzek, kawa,

Napoje akoholowe:
1. wino czerwone- wytrawne
2. ---
3. wódka, piwo, miód pitny

Uwagi:
Dobowa ilosc posilków 4-5 bardzo regularnie, malo a czesto. Nalezy ograniczyc spozycie blonnika, którego najwiecej jest w surowych warzywach i owocach, pieczywie razowym, kaszach i grubych makaronach. Wyeliminowac calkowicie slodkie mleko.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2007, 13:14 przez -Ania-, łącznie zmieniany 1 raz.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4328
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

inne przepisy

Post autor: -Ania- » 12 lis 2003, 17:25

Na forum iponu sa przepisy na chleb bezglutenowy- oto link:
http://www.ipon.pl/forum/viewtopic.php?t=2063

Zapraszam równie? do kawiarenki bezglutenowej:
. http://www.kawiarenkabezglutenowa.republika.pl/


?ycze smacznego i pozdrawiam Ania :D
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4328
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

w podró? i podczas zaostrzenia choroby

Post autor: -Ania- » 24 lis 2003, 18:03

Podczas podró?y i w okresie zaostrzen choroby polecam ( i stosuje):
- kleik ry?owy na wodzie :?
- nutridrink
- ensure*

Podczas hospitalizacji- ?ywnienie pozajelitowe :(

Ensure jest to pe3nowarto?ciowa, zbilansowana dieta w proszku. Kompletna, polimeryczna, normokaloryczna, bezresztkowa- 1 ml diety dostarcza 1 kcal. Przeznaczona do podawania doustnego lub przez zg3ebnik. Nie zawiera laktozy i glutenu.
Wskazania:
Od?ywianie chorych z objawam niedo?ywienia, chorych wymagaj?cych diety ubogoresztkowej (np. przygotowywanych do operacji lub zabiegów diagnostycznych jelita grubego typu wlew kontrastowy, endoskopia). Ponadto, wskazania do stosowania preparatu obejmuj?: przeszkody w po3ykaniu pokarmów w wyniku operacji, urazów lub pochodzenia neurogennego, okres rekonwalescencji po przebytej chorobie, operacji lub urazie, ostre i przewlek3e choroby, w których brak 3aknienia uniemo?liwia w3a?ciwe od?ywianie, zaburzenia psychiczne, chemio- i rtg- terapia nowotworów.

Przeciwskazania:
Galaktozemia

Dawkowanie:
Zgodnie z zaleceniami lekarza. Dieta mo?e bya stosowana jako jedyne 1ród3o po?ywienia lub jako uzupe3nienie od?ywiania naturalnego.

Jedna puszka ensure (400g) starczy na siedem porcji po 250 ml. Dostepna jest bez recepty w aptece (czesto na zamówienie) za oko3o 30 pln. :)

Pozdrawiam Ania
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

Awatar użytkownika
kilo9
Początkujący ✽✽
Posty: 94
Rejestracja: 25 kwie 2004, 11:54
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: a z krakowa

Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn

Post autor: kilo9 » 21 maja 2004, 09:23

Cze?a!
w ?rode ide do doc. Macha(podobno bardzo dobry gastroe......) przepisa3em twoj? diete oraz doda3em pare innych produktów z ksia?ek, i teraz postaram sie zwerifikowaa to z doc. co nam wolno a czego nie.
O wynikach weryfikacji zaraz poinformuje.
A tak z innej beczki co z tym stowarzyszeniem NZJ?
Sprawa pad3a czy co? idzie do przodu ??
Bo chetnie bym podzia3a3!?

pozdrawiam kilo9

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn

Post autor: Mamcia » 21 maja 2004, 12:11

Nie pad3a tylko sie ci?gnie. ja jej sama nie poci?gne. Jak sie zbierze kilka osób do roboty, to sie zarejestrujemy. My?la3am o czerwcu, co wy na to?

I znowu pro?ba - Aniu to jest dieta dla ciebie, a nie na Crohna w ogóle.
We wszystkich publikacjach naukowych pisanych przez gastroenterologów jest jak byk( i we?ykiem, we?ykiem), ?e dieta nie ma wp3ywu na pojawianie sie zaostrzen. Odgrywa natomiast role w ich trakcie. Zasady ?ywieniowe zgodne z obecn? wiedz? naukow? opisa3am w po?cie ?ywienie w okresie remisji.

W twojej diecie informacje niezgodne z obecn? widz? np. unikanie t3ustych ryb. Opinia jest wrecz przeciwna a dlaczego opisalam w olejach rybich.
Takich w?tpliwo?ci jest b. du?o; np a zaj?czek dlaczego nie? A sarenka? Jak nie za t3usta to mniam mniam.
A surowe jajeczko bardzo zdrowiutkie (tylko bez salmonelli).
Z mase3kiem tak samo - obecnie uwa?a sie, ?e raczej mas3o ni? margaryna bo:
-w Szwecji gdzie mase3ka sie nie jada zachrowalno?a na Crohna jest jedna z najwy?szych na ?wiecie, a we Francyji, gdzie mase3kiem i t3ust? ?mietank? podlewa sie co sie da jedna z najni?szych w Europie.
-szczególnie w Crohnie do?a czesto wystepuj? niedobory cholesterolu - a w mase3ku jego mrowie, a mrowie
- kwasy t3uszczowe z mas3a s? lepiej wch3anialne
- utwardzanie nie jest obojetne, a powsta3y produkt nie zawsze najzdrowszy.
Poniwa? w ma?le znajduj? sie ?ladowe ilo?ci laktozy, to jedynie osoby na ni? uczulone nie powinny go u?ywaa;
A maca dlaczego nie????
Je?eli chodzi o owoce to truskawki, malinu, jagody i poziomki s? bardzo niewskazane, chyba, ?e pozbawimy je pestek.
W?tpliwo?ci budzi równie? seler - jest jednym z najsilniejszych i najczestszych alergenów w?ród warzyw.
Pomidory te? raczej bez pestek (o skórke mniejsza)
A dalszy podzi?3 warzyw i owoców nie jest równie? zrozumia3y. Rozumiem unikanie wzdymaj?cych, ale szparagi (teraz sezon - ja szaleje) ??? brzoskwinie???
A surowych nie wolno?????
A jaka jest ró?nica miedzy makaronem, a kluskami k3adzionymi??? A kopytkami i knedlami??? Lazankami i makaronem?? A pierogi z owocami dlaczego nie skoro wolno malaron i gotowane owoce?
Zsiad3e mleko jest OK, ale po podgrzaniu i i filtracji (serwatka) jest ju? be. O mleku pisa3amm juz tyle, ?e nie bede sie powtrzaa.
Znowu szykna wieprzowa tak a inna wieprzowina nie? A dlaczego???
A w jaki sposób miesu szkodzi mielenie??? Staje sie przez ten proces szkodliwe? A podroby dlaczego nie? Ozorek cielecy ?o3?deczki kurze - ja szczerze polecam.
Jest teoria,?e dro?dze s? be. Osobi?cie w to nie wierze, ale s? tacy, co chlebek tylko na zakwasie..

To s? pytania na które chcia3abym uzyskaa odpowied1.
Dieta któr? przedstawiasz jest diet? dla osoby uczulonej na mleko i maj?cej objawy biegunki chologennej, co czasami przy Crohnie sie zdarza, ale nie tak czesto.
Ensure nie jest jedynym preparatem polimerycznym zbilansowanym i bezresztkowym. Nutridrink to to samo, tylko, ?e smakowe i bez recepty.
Te? o tym pisa3am i o diecie bezresztkowej jako alternatywie dla sterydów w szkole falenickiej i otwockiej
Dziwi mnie, ?e w szpitalu przechodz? na karmienie pozajelitowe. Skuteczno?a diety bezresztkowej (tylko Ensure lun Nutrison lub cokolwiek) zarówno elementarnej , jak i polimerycznej jest porównywalna z ?ywieniem pozajelitowym, które ze wzgledu na mo?liwo?a komplikacji powinno bya stosowane w ostateczno?ci i nie d3u?ej ni? dwa tygodnie.
Pomijam k3opoty z przygotowaniem tej pozajelitowej brzeczki i ca3y z tym cyrk.
Pozdrawiam tych, którzy jedz? normalnie
I tych, co chc?, lub niestety musz? dodatkowo cierpiea
Mamcia
Ostatnio zmieniony 31 maja 2004, 10:34 przez Mamcia, łącznie zmieniany 1 raz.

Jari
Początkujący ✽✽
Posty: 243
Rejestracja: 07 lut 2004, 23:55
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Warszawa

Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn

Post autor: Jari » 22 maja 2004, 00:10

Mamciu w swoim po?cie zawar3a? wszystkie watpliwo?ci co do tej diety, które i ja mia3em. Dzieki ci za to!
- Czy mo?e bya gorzej.
- Nie, bo gdyby mog3o to by ju? by3o.

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4328
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn

Post autor: -Ania- » 23 maja 2004, 13:34

sorry, ?e wcze?niej nie odpisa3am, ale nie mia3am czasu.. poza tym post mój jest tu od listopada, a Wy napisali?cie dopiero teraz.. wiec chyba czekanie nie sprawia wiekszej trudno?ci..

to w ramach wstepu
I znowu pro?ba - Aniu to jest dieta dla ciebie, a nie na Crohna w ogóle.
jest co prawda zaadresowana do mnie, ale ka?da osoba choruj?ca na CD czy CU bed?ca na tym oddziale dostaje tak? sam? skserowan? karte, tylko z danym imieniem, st?d uwa?a3am za pomocne przepisanie tu wszystkiego. Pomocne.. Mamciu.. nie jestem lekarzem tylko zwyk3? osob? chor? tak, jak inni, która wiele przesz3a (stan ostry 3 miesiace, operacja itp.) Przy wypisie dosta3am ta diete, zobowi?za3am sie do przestrzegania i uwierzy3am i wierze dalej, ?e mi pomaga zachowaa remisje. Wiem po sobie co sie dzieje, jak odbiegam od tego co tu pisze... bya mo?e ta dieta jest wyroczni?.. bya mo?e przyje3am j? bezkrytycznie, (tzn. k3óci3am sie o mleko :D ), ale dzieki temu ?yje, na przekór tego, co pisz? w ksi??kach we?ykiem czy drukowanymi... jak widac moje s3owa niewiele znacz?, bya mo?e pani doktor moja ma wiekszy respekt...
Wiem jedno- 21 czerwca jade do kliniki. Wydrukuje to wszystko i popytam panie dietetyczki co o tym my?l?.

Wychodzi na to, ?e pisz? sobie ró?ne rzeczy gastroenterolodzy, a chorzy i tak wiedz? swoje.. no i nie przegadasz... ale ja jak byk widze, ?e jak mam je?a- np. fyrtki to od razu moge je konsumowaa w ubikacji... :D przynajmniej nie bede biegaa. Poza tym ta klinika tej diety z nieba nie wzie3a, na pewno musi miea jakies uzasadnienie w literaturze skoro wszyscy j? dostaj? z wypisem. Równie? na oddziale jest takie jedzenie.

Pytania szcegó3owe.. ryby, sarenka, zaj?czek... jedyna racjonalna odpowied1 moja to: nie wiem. Tak jest i ju?.. jako? sie nad tym nie zastanawia3am. Bya mo?e sie dowiem, jak tam bede, lub jak zjem sarenke... :D ale wtedy moja wypowied1 bedzie ma3o wiarygodna.. jako? mam takie przeczucie, ?e i tak Ty wiesz lepiej... a ja jestem inna, bo Cie nie s3ucham i nie stosuje sie do tego, co mówisz... tak jest, co prawda, ale ka?dy mo?e miea swe zdanie i je tu pisaa. Ta dieta jest dla chetnych- jedz co chcesz- napisa3am j? by pomóc, by w?ród ró?nych diet znalaz3a sie i moja- wg. mnie wiarygodna, bo zalecana przez spacjalistów.

Poza tym ryby tj. pstr?g, lipien, szczupak, sandacz, lin, karp (chudy), dorsz, fl?dra- gotowane s? dozwolone...i mas3o te? ( do 20g)... wiec jakby nie patrzea jest co je?a..
Seler.. gotowany jest pozbawiony wiekszo?ci alergenów..., natomiast surowy jest cie?kostrawny. Co do pomidorów- by bez pestek to zgadzam sie. Nie napisa3am tam tego, bo tego nie pisa3o, ale wiem to z do?wiadczenia. Co do reszty bezsesnownie podzielonej.. bya mo?e chodzi3o o zdolno?a jelit do trawienia wiekszych kesów- 1le pogryzionych.. nie wiem. Wiem natomiast, ?e by3 raz, gdy jelito moje "zatka3o sie" grubym makaronem i dopiero mocne leki to przepcha3y, drugiego razu takiego bym nie chcia3a prze?ya...
Ró?nica pomiedzy kluskami czy makaronem... widocznie jaka? jest. Ja niestety jej nie znam. Tak jest te? z reszt? pytan.

Co do biegunki chologennej- nie s3ysza3am o takiej, ani nikt mi nie mówi3, ?e tak? mam. I nie jestem uczulona na mleko. Poza tym.. -Mamciu- posty moje o ensure by3y wcze?niej ni? Twoje i chyba sie troche pokrywaj?- co do tre?ci.

—ywienie pozajelitowe by3o jedynym rozwi?zaniem ratuj?cym mi ?ycie. Nie tak szybko i nie od razu to nast?pi3o. Z3o?y3o sie wiele czynników- np. spadaj?ce warto?ci morfologii, albumin, ?elaza itp., nieustaj?ce krawawienia z jelit, zbyt s3abe ?y3y na wk3ucia- nadmiar kroplówek.. oczywi?cie dieta zero- czyli nic- trwajaca ponad 10 dni i ci?g3y ubytek wagi- lekarze nie nad??ali podawaa leków i p3ynów. W dodatku ?y3y od przetaczania krwi peka3y, wiec trzeba by3o zrobia doj?cie centralne. No i mój ?o3?dek i nadmiar kwasów- ci?gle by3am g3odna... wiec zdecydowano o takim ?ywnieniu i Bogu dzieki- bo ?yje. Komplikacji nie by3o. Doj?cie centralne sie te? sprzyda3o na i po operacji. Mia3am oko3o 6 ujea- w 4 kroplówki, jedno na krew i jedno na jedzonko.

za aluzje do tych, co chc? cierpiea...dziekuje...

pozdrawiam
Ania
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn

Post autor: Mamcia » 31 maja 2004, 11:01

Chyba Aniu jeste? nadwra?liwa. W tym co pisze nie ma ?adnej ironii. Uwa?am, ?e konieczno?a stosowania restrykcyjnej diety jest dodatkowym cierpieniem i szczerze tym osobom współczuje.

Moje zastrze?enia budzi tylko zalecanie wszystkim chorym identycznej diety bez ?adnego uzasadnienia i podstaw w literaturze zarówno ?wiatowej, jak i polskiej. Nie jest to zastrze?enie do Ciebie, tylko do kliniki.
Taka dieta oczywi?cie nikomu nie zaszkodzi i mo?na j? stosowaa, tylko nie ka?dy musi, a? tak sie ograniczaa. Czekam z autentyczn? ciekawo?ci? na wyja?nienia Pani Dietetyczki.
Nie uwa?am, ?e ka?dy musi sie ze mn? zgadzaa, ale pragne dyskutowaa na argumenty, nie na wiare. Nie mam zamiaru nikogo nawracaa, a tylko u?wiadomia, ?e ma wolno?a wyboru, a wiedza mo?liwo?ci wyboru poszerza.
Co do preparatów beztresztkowych to jestem zwolenniczk? ich stosowania jako terapii z wyboru ze wzgledu na skuteczno?a oraz brak skutków ubocznych. Niestety sterydy s? wygodniejsze i tansze. To - tansze - to tylko pozór, bo kosztów skutków ubocznych nikt nie liczy.
Pozdrawiam serdecznie
Mamcia
Ostatnio zmieniony 17 lis 2008, 18:25 przez Mamcia, łącznie zmieniany 1 raz.

Jonas
Debiutant ✽
Posty: 2
Rejestracja: 17 lis 2008, 13:39
Choroba: nie ustalono
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: USA

Czy jest taka tabelka dla CU ?

Post autor: Jonas » 17 lis 2008, 14:16

Witam, jestem nowicjuszem na forum. Dlugo przegladalem i szukam takiego spisu dla CU. Czy jest cos takiego ?

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4328
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn

Post autor: -Ania- » 17 lis 2008, 19:10

nie spotkałam się z takim spisem dla osob chorych na CU
mozesz jednak jesć wedle zasady dzienniczka - eliminowac to co szkodzi i jesc to, co nie szkodzi

pzdr
ania
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

Renata2
Początkujący ✽✽
Posty: 394
Rejestracja: 22 sty 2007, 21:36
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn

Post autor: Renata2 » 18 lis 2008, 21:05

Przeczytałam ten spis z zaiteresowaniem. Niestety niektóre potrawy z pkt. 1 są dla mnie niezjadliwe, np tłuszcze roślinne utwardzane, lub wegeta. Jak bym poszukała, to by się jeszcze coś znalazło. Za to pkt-y nr 3 :lol: Jem ciemne pieczywo, lub na zakwasie, buliony mięsne, ryby tłuste, owoce i jarzyny jak brzoskwinie, ŚLIWKI (kocham) , seler, kalafior. Naprawdę mi nie szkodzą , nawet w zaostrzeniu ( średnim nic mnie po nich nie boli). :wink: Gdybym musiała stosować taką dietę chybabym umarła z głodu :mrgreen:
Renata2
asamax 500g 2-0-2
vedolizumab- lek biologiczny, 3 stopień programu
controloc 1-0-1
rutinoscorbin 2-0-2
witaminy

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4328
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn

Post autor: -Ania- » 18 lis 2008, 22:10

K'woli ścisłosci - są to zalecenia dietetyczne dla mnie - po wycieciu czesci jelit,
po mega zaostrzeniu i przy biegunkach do 8 razy dziennie

Teraz ja wszystkich zalecen nie przestrzegam,
choc niektóre punkty dla mnie sa obowiazkowe - np zupa bez dodatku smietany

pzdr
ania
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

Awatar użytkownika
smoczyca
Początkujący ✽✽
Posty: 59
Rejestracja: 17 lip 2008, 08:55
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn

Post autor: smoczyca » 22 lis 2008, 22:48

dziwna ta dieta widzę w niej sporo sprzeczności mdz in.
Warzywa i owoce:
1. konfitury, marmolady, dzemy, kisiele,
gotowane: ziemniaki, truskawki, maliny, jagody carne, poziomki, pietruszka, seler, szpinak,
pieczone i duszone: marchew, jablka,
na surowo: banany, salata, jagody,
2. soki
gotowane: kalafiory, buraki
gotowane i surowe: pomidory (bez skórki)
3. kwasne kiszone, kremy, budynie, smażone,
fasola szparagowa, groszek zielony, bób, soczewica, soja, kapusta, brukselka, szparagi, porzeczki, agrest, ogórki, rzodkiewka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, brusznice

po pierwsze poziomki, jagody i truskawki czy przed czy przed ugotowanie maja maleńkie pesteczki, które działają na jelita ja papier ścierny - ja się dzięki truskawkom dorobiłam krwawień z jelita
soki kartonowe mam absolutnie zabronione, lekarz mówił mi, żeby ich nie pić nawet w czasie remisji bo to straszny syf
dżemy, konfitury i powidła są słodkie, a cukier fermentuje, przy fermentacji tworzą się gazy i chyba raczej nie najlepiej funkcjonują po nich jelita- chociaż to oczywiście zależy od indywidualnych
natomiast po malutkiej ilości moreli, brzoskwini czy śliwki(oczywiście bez skórek) nie mam sensacji więc tutaj też zależy od tego jak co komu
i tak jeszcze wiele można by tu zgrzytów wymieniać
a jeden podstawowy to taki, ze każdy może co innego jeść bądź nie i to się da ustalić wyłącznie metodą prób i błędów, która niestety bywa bolesna ale daje najlepsze efekty

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4328
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

Re: leczenie dietetyczne z kliniki gastroenterologii - crohn

Post autor: -Ania- » 23 lis 2008, 11:33

jedyna rade jaką mam dla Ciebie to spotkanie sie z pania dietetyczką
lub rozmowa telefoniczna

na pewno (bo taka sytuacja juz byla podobna) pani powie, ze to dieta specjalnie dla mnie, ustalona na podstawie obserwacji i konsultacji z lekarzem.

I tak jej nie przestrzegam diety do konca, ale nie bede kwestionowac owych zalecen

ania
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Dietetyczne Rozmówki”