Witam, może ktoś będzie zainteresowany książką Gulii Enders "Historia Wewnętrzna. Jelita - najbardziej fascynujący organ naszego ciała." Książka wydawnictwa Feeria. Kupiłam ją z ciekawości i przyznam, że język autorki bywa tak zabawny, że cała rodzina może się pośmiać, temat poważny, a podejście autorki sprawia iż codzienność zamiast tematem tabu staje się naturalna - jak każda rzecz, książka może lecz nie musi przypaść Wam do gustu.
Książkę polecam jeśli znajdziecie wolny czas i macie ochotę przeczytać napisaną przystępnym językiem pozycję o jelitach, sama autorka we wstępie pisze: "I taki właśnie cel przyświecał mi podczas pisania niniejszej książki: chciałam przystępnie przedstawić wiedzę na konkretny temat i upowszechnić to, o czym naukowcy piszą w specjalistycznych artykułach i o czym rozprawiają na kongresach, podczas gdy całe rzesze ludzi bezskutecznie poszukują odpowiedzi na swe pytania. Rozumiem rozczarowanie medycyną i lekarzami, jakie odczuwa wielu pacjentów cierpiących na przykre choroby. Nie proponuję tu żadnego panaceum. Nie twierdzę, że zdrowe jelita uchronią nas przed każdą chorobą świata. Mogę jednak wyjaśnić, co się dzieje w naszych jelitach, co nowego ma na ten temat do powiedzenia nauka i jak możemy wykorzystać tę wiedzę, by na co dzień żyło nam się lepiej."
"Powiedzieć, że nie doceniamy naszych jelit, to za mało – prawdę mówiąc, często się ich wręcz wstydzimy. Wszystko, co się z nimi wiąże, jest dla nas krępujące, bo przecież członek elit nie ma jelit!
I właśnie takie podejście ma zmienić niniejsza książka. Spróbujemy wraz z Jill dokonać tego, co dzięki książkom jest możliwe, i zrobić poważną konkurencję dla tego, co widać gołym okiem. Bo drzewa to wcale nie łyżki! A jelita to elita!"