Ciąża przy chorobie Crohna
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
Ciąża przy chorobie Crohna
Witam,
mam 28 lat i od ponad 8 lat choruje na Crohna. Mam wspania3? córeczke, która urodzi3a sie z rozszczepem kregos3upa. Teraz planujemy z me?em powiekszenie rodziny i chcia3abym dowiedziea sie czy musze w jaki? specjalny sposób przygotowaa sie do ci??y. Rozmawia3am o ci??y z lekarzem ale wiem z do?wiadczenia, ?e najwiecej mo?na dowiedziea sie od chorych na Crohna. Mo?e kto? na forum ma do?wiadczenie w tym temacie i mo?e daa mi jakie? wskazówki.
Lekarze twierdz?, ?e choroba mojej córeczki nie ma zwi?zku z moim schorzeniem ale ja nie jestem jako? do konca przekonana. Dlatego zanim zdcyduje sie na drugie dziecko, chce zebraa jak najwiecej informacji na temat ci?zy u chorych na Crohna. Bede wdzieczna za wskazówki i rady.
Pozdrawiam
mam 28 lat i od ponad 8 lat choruje na Crohna. Mam wspania3? córeczke, która urodzi3a sie z rozszczepem kregos3upa. Teraz planujemy z me?em powiekszenie rodziny i chcia3abym dowiedziea sie czy musze w jaki? specjalny sposób przygotowaa sie do ci??y. Rozmawia3am o ci??y z lekarzem ale wiem z do?wiadczenia, ?e najwiecej mo?na dowiedziea sie od chorych na Crohna. Mo?e kto? na forum ma do?wiadczenie w tym temacie i mo?e daa mi jakie? wskazówki.
Lekarze twierdz?, ?e choroba mojej córeczki nie ma zwi?zku z moim schorzeniem ale ja nie jestem jako? do konca przekonana. Dlatego zanim zdcyduje sie na drugie dziecko, chce zebraa jak najwiecej informacji na temat ci?zy u chorych na Crohna. Bede wdzieczna za wskazówki i rady.
Pozdrawiam
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- Kontakt:
Re: Ciąża przy chorobie Crohna
Cze?a Ulciu.
Ja tez choruje na Crohna. Pó3tora roku temu urodzi3am zdrow? córeczke i do dzis karmie ja piersi?
W ci??y czu3am sie genialnie, by3am absolutnie zdrowa przez te kilka miesiecy. Wyniki po porodzie (morfologia) - najlepsze na sali. I do dzis pozostaj? nienaganne. Gor?co polecam ci??e ka?dej kobiecie chorej na CD
Dzisiaj podczas wizyty u gastrologa, pani doktor potwierdzi3a, ?e dziewczynom z nasz? chorob?, ci??a czesto s3u?y. Podkre?lam "czesto" bo oczywi?cie sa wyj?tki od regu3y. Jak pewnie sama wiesz, u ka?dej z osób choruj?cych na CD lub CU przebiega bardzo indywidualnie.
Pozdrawiam
M
Ja tez choruje na Crohna. Pó3tora roku temu urodzi3am zdrow? córeczke i do dzis karmie ja piersi?

W ci??y czu3am sie genialnie, by3am absolutnie zdrowa przez te kilka miesiecy. Wyniki po porodzie (morfologia) - najlepsze na sali. I do dzis pozostaj? nienaganne. Gor?co polecam ci??e ka?dej kobiecie chorej na CD

Dzisiaj podczas wizyty u gastrologa, pani doktor potwierdzi3a, ?e dziewczynom z nasz? chorob?, ci??a czesto s3u?y. Podkre?lam "czesto" bo oczywi?cie sa wyj?tki od regu3y. Jak pewnie sama wiesz, u ka?dej z osób choruj?cych na CD lub CU przebiega bardzo indywidualnie.
Pozdrawiam
M
Bardzo dziekuje za odpowied1. Taka wiadomo?a jest bardzo pocieszaj?ca.
Chcialam jeszcze spytaa , czy bra3a? w ci??y kwas foliowy w jakiej? zwiekszone dawce i czy przyjmowa3a? jakie? leki na Crohna.
Pozdrawiam.
Chcialam jeszcze spytaa , czy bra3a? w ci??y kwas foliowy w jakiej? zwiekszone dawce i czy przyjmowa3a? jakie? leki na Crohna.
Pozdrawiam.
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Hej !
Nie bra3am kwasu foliowego (nie mam pojecia dlaczego, to chyba standard), 3yka3am najzwyklejsze witaminowe zestawy dla kobiet w ci??y.
Oczywi?cie mój lekarz prowadz?cy wiedzia3, ?e choruje na CD, ale w zwi?zku z faktem, ?e wyniki by3y ok, nie podejmowa3 ?adnych "dzia3an specjalnych"
W zwi?zku z tym, ?e czu3am sie naprawde super, nie bra3am te? (i do dzis udaje mi sie unikaa) ?adnych leków na Crohna. Przejrzyj dok3adnie forum, pamietam, ?e widzia3am gdzie? tematy dotycz?ce przyjmowania leków w ci??y. No i przede wszystkim skonsultuj sie ze swoim lekarzem, bo tylko on mo?e daa jednoznaczn? odpowiedz na twoje watpliwo?ci.
Serdecznie pozdrawiam.
Powodzenia
mika
Nie bra3am kwasu foliowego (nie mam pojecia dlaczego, to chyba standard), 3yka3am najzwyklejsze witaminowe zestawy dla kobiet w ci??y.
Oczywi?cie mój lekarz prowadz?cy wiedzia3, ?e choruje na CD, ale w zwi?zku z faktem, ?e wyniki by3y ok, nie podejmowa3 ?adnych "dzia3an specjalnych"
W zwi?zku z tym, ?e czu3am sie naprawde super, nie bra3am te? (i do dzis udaje mi sie unikaa) ?adnych leków na Crohna. Przejrzyj dok3adnie forum, pamietam, ?e widzia3am gdzie? tematy dotycz?ce przyjmowania leków w ci??y. No i przede wszystkim skonsultuj sie ze swoim lekarzem, bo tylko on mo?e daa jednoznaczn? odpowiedz na twoje watpliwo?ci.
Serdecznie pozdrawiam.
Powodzenia

mika
- Lawenda
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Ci??e nosi3am nie wiedz?c, ?e mam Crohna. Wyniki mizerne by3y w ci??y wiec pakowali we mnie ?elazo, po ci??y anenia galopuj?ca jakie? 3 m-ce. Natomiast prawie dwa lata na wychowawczym w domu z dzieckiem - b3ogos3awienstwo. Remisja, wolno?a ?ywieniowa. Az do powrotu do pracy... heh
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
- miasto: Kraków
Urodzi3am dwoje zdrowych dzieci maj?c Crohna. Niestety jedn? ci??e poroni3am (w 12-tym tygodniu) i nie wiadomo przez co. Nie bra3am zwiekszonej dawki kwasu foliowego, ale z tego co gdzie? wyczyta3am to chyba powinno sie go przyjmowaa jeszcze przed ci???. Podobno crohnowcom go brakuje, ja o tym wcze?niej nie wiedzia3am. Wydaje mi sie, ?e gdzie? o tym czyta3am na forum.
Pozdrawiam serdecznie
-gocha-
Pozdrawiam serdecznie
-gocha-
-
- Początkujący ✽✽
Na Crohna choruje od paru latek a 05.04.2004 urodzilam slicznego chlopca 3000g i 52cm
Jeszcze przed ciaza bralam kwas foliowy na recepte w wiekszych dawkach i azathiopryne. Faszerowalam sie tym tez podczas ciazy i karmienia
Ciaza to bylo jak ... powrot do swiata zywych
pierwszy raz od paru lat czulam sie swietnie i wyniki mialam jak nigdy wczesniej
Niestety po 3-ch m-cach po porodzie skret i szpital, faszerowanie kroplowkami i koniec karmienia 

Wszyscy maja bloga....mam i ja www.matkawariatka.blogspot.pl
Mercaptopurinum 75mg, metypred 32mg, salofalk 500mg 2x3, wapno
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni...
Mercaptopurinum 75mg, metypred 32mg, salofalk 500mg 2x3, wapno
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni...
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Wreszcie wymodzi3am. Jest to kompendium wiedzy napisane na podstawie tego, co sie dotychczas ukaza3o. Celowo omija problem zabiegów chirurgicznych w trakcie trwania ci?zy. adnej z was sie to nie zdarzy.
Zainteresowanych zapraszam
http://nzj.iimcb.gov.pl/ciaza.htm
I ?ycze ?wi?tecznie, aby Wasze jelitka pozwoli3y na cieszenie sie sto3em, nie tylko wiosn?.
Mamcia
Zainteresowanych zapraszam
http://nzj.iimcb.gov.pl/ciaza.htm
I ?ycze ?wi?tecznie, aby Wasze jelitka pozwoli3y na cieszenie sie sto3em, nie tylko wiosn?.
Mamcia
-
- Kontakt:
Strony s? aktualnie w przebudowie. Zyska?y now?, moim zdaniem ?liczn? stron? graficzn?, której twórc? jest Papuas. Niestety nie wszystko jeszcze dzia?a i czekam z przeklejaniem tekstów, a? b?d? mog?a je edytowa?. Je?eli Ci si? spieszy odezwij si? na adres Towarzystwa (nie prze Forum, bo bywam na nim rzadko), a pode?l? stosowny plik. Mo?esz te? zadzwoni?.
Nadal bardzo zaj?ta
Mamcia
Nadal bardzo zaj?ta
Mamcia
-
- Początkujący ✽✽
A ja mam 5 letniego synka. W ciąże zaszłam mimo oporów lekaezy-i dobrze zrobiłam! Podczas ciąży uaktywniła mi się przetoka, ale to nic w porównaniu do szczęścia jakie mam - już w przedszkolu. Sym urodził się zdrowy, tylko został zrażony w szpitalu-tak jak i kilkoro innych maluszków, było kiepsko, ale przeżył! Myślałam, że po tej historii już nie pomyślę nigdy o drugim dziecku, ale mineło 5 lat, ja ma 30 i jestem gotowa podjąć to wyzwaniw!
Wszystkie dziewczyny z rohnikiem zachęcasm! Odkąd Go mam łatwiej wychodzę z każdej opresji- bo muszę!! On mie potrzebuje!
Wszystkie dziewczyny z rohnikiem zachęcasm! Odkąd Go mam łatwiej wychodzę z każdej opresji- bo muszę!! On mie potrzebuje!
cleo
Bierz życie jakim jest...
Bierz życie jakim jest...
Hello. Ja choruje od 2 lat i bardzo, ale to bardzo chce zajsc w ciaze. Lekarka powiedziala mi, ze o tym moge pomyslec dopiero na wiosne (bo w okresie jesienno - zimowym moze byc zaostrzenie choroby). Aha biore Sulfasalazyne i doktorka powiedziala mi tez, ze mam zejsc z dawki do 1 tabletki na dobe (obecnie biore 2), nawet podczas ciazy mam brac po 1 tabletce... Co Wy o tym sadzicie?? Aha i jakie powinnam zrobic badania??
Dodam jeszcze tylko ze juz raz poronilam w 2001 roku ( wtedy jeszcze nie wiedzialam ze jestem chora)
Pozdrowienia dla wszystkich.
Monika
Dodam jeszcze tylko ze juz raz poronilam w 2001 roku ( wtedy jeszcze nie wiedzialam ze jestem chora)
Pozdrowienia dla wszystkich.
Monika
-
- Kontakt:
Odsyłam do stron J-elity. Nic więcej po polsku nie ma. Zasada pierwsza zapłodnienie w okresie remisji. Zasada druga leki są mniej szkodliwe dla dziecka niż nieleczona wznowa. Ciąża powinna być prowadzona we wspólpracy ginekologa z gastro-.
Jak masz pytania zadzwoń, albo napisz.
I jezszcze jedna prośba zaloguj się.
Mamcia
Jak masz pytania zadzwoń, albo napisz.
I jezszcze jedna prośba zaloguj się.
Mamcia
- 8monia1
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Jestem przesczesliwa, ze znalazlam ta stronke
Codziennie siedze i pochlaniam wiadomosci...
Dowiedzialam sie wielu ciekawych rzeczy np. jak dotad na konsultacje chodzilam dochirurga (pani doktor nic nie wspomniala o tym, ze powinnam byc prowadzona przez gastrologa...), nie wiedzialam tez o tym, ze Sulfasalazyna zwieksza zapotrzebowanie na kwas foliowy... Ze tez wczeniej nie trafilam na ta strone... No ale lepiej pozno niz wcale...
Wielkie dzieki!!!
Monika 

Dowiedzialam sie wielu ciekawych rzeczy np. jak dotad na konsultacje chodzilam dochirurga (pani doktor nic nie wspomniala o tym, ze powinnam byc prowadzona przez gastrologa...), nie wiedzialam tez o tym, ze Sulfasalazyna zwieksza zapotrzebowanie na kwas foliowy... Ze tez wczeniej nie trafilam na ta strone... No ale lepiej pozno niz wcale...
Wielkie dzieki!!!

CD
GG 8358179

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
- miasto: Kraków
Moniko, często dobry chirurg może zastąpić konowała gastrologa. Wiem to z doświadczenia (zmagam się z Crohnem już 24 lata). Nie zmieniaj pochopnie lekarzy.
pozdrawiam
-gocha-
pozdrawiam
-gocha-
- 8monia1
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Mal(a)gocha nie nie... ja nie zamierzam zmieniac lekarza, ale chcialam sie poradzic tez innego lekarza dlatego, ze raz slyszalam (od tej pani chirurg),ze przed ciaza calkowicie powinnam odtawic Sulfasalazyne a ostatnio uslyszalam, ze jezeli juz to musze zejsc do dawki 1 tabl. na dobe (obecnie biore 2 tabl.)...wiec juz sama nie wiem co mam robic (bo na stronie przeczytalam ze Sulfasalazyna jest bezpieczna w ciazy). Do gastrologa chce sie przejsc na konsultacje (poznac jego opinie)..
Tak, czy siak do chirurga ide w lutym (kontrola raz na pol roku) i zobaczymy co mi doradzi. Pozdrowienia.
Monika 
Tak, czy siak do chirurga ide w lutym (kontrola raz na pol roku) i zobaczymy co mi doradzi. Pozdrowienia.

CD
GG 8358179