Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aga 78
Debiutant ✽
Posty: 43
Rejestracja: 26 sie 2007, 09:37
Choroba: CU u rodzica
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

Post autor: aga 78 » 13 gru 2008, 14:58

Mój syn uwielbia piec i wcinać ciasta. Jest na diecie bezglutenowej więc przez jakiś czas nic nie piekliśmy. W końcu postanowiłam poeksperymentować. Może już to wiecie ale nowym osobom to się może przydać - z mąki bezglutenowej wychodzą wszystkie ciasta. :roll: Do wszystkich przepisów jakie miałam czy to był biszkopt, sernik piernik zamiast zwykłej mąki dałam bezglutenowa i było tak samo smaczne. Nawet tort wyszedł super. :grin:
AGA

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4328
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

Post autor: -Ania- » 13 gru 2008, 16:48

a jakie dobre są ciasteczka...
ale one bez mąki tylko z kleiku/kaszki kukurydzianej i z ryżowej
pycha co moze poświadczyć mój mąż :)

ania
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

aga 78
Debiutant ✽
Posty: 43
Rejestracja: 26 sie 2007, 09:37
Choroba: CU u rodzica
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

Post autor: aga 78 » 13 gru 2008, 18:05

nie mam żadnego przepisu na ciasteczka podasz jakiś
AGA

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4328
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

Post autor: -Ania- » 13 gru 2008, 18:48

przepis na ciasteczka - z forum celiakii, troche zmodyfikowany przeze mnie

3 jajka
1 margaryna
3/4 szkl cukru
pól paczki kleiku ryzowego
pól paczki kleiku kukurydzianego (lub kaszki)

żoltka utrzec z cukrem i margaryną na mase, dodac kleiki, miksowac,
bialka ubic na piane i dodac do masy - nie miksowac
formowac kulki i ukladac na blasze
do srodka kulek mozna dac rodzynki
piec okolo 25-30 min w 160*

zmieniac w piekarniku - na poczatku termoobieg, a pod koniec pieczenia daje
tylko górę zeby sie zarumieniły

do masy mozna dodac wiórek kokosowych, a do srodka kulek kawalki czekolady,
orzechy, migdały, suszone owoce etc

przepyszne :)

ania
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4328
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

Post autor: -Ania- » 13 gru 2008, 19:02

nie chce robić tu reklamy, ale odkąd mam folie do pieczenia z "Jan niezbędny" to mi sie te ciasteczka nie przypalają ;]

ania
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”