Colitus chronicus?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Colitus chronicus?
Czym sie rozni Colitus chronicus od colitus ulcerosa?
Tak u mnie wykazało badanie histopatologiczne ,ale to jest chyba to samo.
Tak u mnie wykazało badanie histopatologiczne ,ale to jest chyba to samo.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Re: Colitus chronicus?
hym....chyba colitis a nie colitus
a colitis chronica to po prostu przewlekle zapalenie jelit

a colitis chronica to po prostu przewlekle zapalenie jelit
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
colitis ...literówka 

- madziula
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
no wlasnie. tez na poczatku miałam colitis chronica (+et hyperaemia passiva mucosae- nie wiem co to) i ileitis chronica activa- czyli przewlekle zapalenie jelita cienkiego, ale reszta badan, dalszy rozwoj choroby itd potwierdzily crohna.ranka pisze:colitis chronica to po prostu przewlekle zapalenie jelit
kokodżambo i do przodu
podejrzenie choroby Crohna
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Ty mnie tu nie strasz crohnem
,
Po jakim czasie stwierdzili ci crohna?, ja miałem tylko 20 cm zaatakowane jelita... od dołu, po 3 miesiacach całkiem wyleczyłem znaczy sie było czyste jak przed choroba jelitko , a teaz sobie za duzo pozwoliłem przez wakacje i znowu cos sie dzieje ale zwiekszyłem dawki leków i juz jest ok no i dietka oczywiscie.

Po jakim czasie stwierdzili ci crohna?, ja miałem tylko 20 cm zaatakowane jelita... od dołu, po 3 miesiacach całkiem wyleczyłem znaczy sie było czyste jak przed choroba jelitko , a teaz sobie za duzo pozwoliłem przez wakacje i znowu cos sie dzieje ale zwiekszyłem dawki leków i juz jest ok no i dietka oczywiscie.
- madziula
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
Wiesz co, kolonoskopie mialam w czerwcu, na poczatku wrzesnia przez 8 dni byłam w szpitalu, tam mialam rozne badania. Stwierdzili crohna. Nie strasze Cie
to nie musi byc przeciez crohn. pozdrawiam

kokodżambo i do przodu
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Właśnie!!! Ja mam tylko jelito grube , wiec to nie ma nic wspólnego z crohnem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- madziula
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
tak, ale podczas pierwszej kolonoskopii nie badali mi jelita cienkiego i wtedy miałam zmiany tylko koło odbytnicy. druga kolonoskopia wykazala to co napisalam, wtedy też miałam wiecej miejsc w jelicie grubym "zmienionych" chorobowo.
tak, ale podczas pierwszej kolonoskopii nie badali mi jelita cienkiego i wtedy miałam zmiany tylko koło odbytnicy. druga kolonoskopia wykazala to co napisalam, wtedy też miałam wiecej miejsc w jelicie grubym "zmienionych" chorobowo.
kokodżambo i do przodu
- anisr
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u dziecka
Olga tez ma colitis chronica non specyfica...i ileitis chronica...itp,itd...lekarz mówi,że Crohnem jeszcze tego nie nazwie, ale wszystko wskazuje na to,że po jakimśczasie to może byc Crohn...
A tak przy okazji-sorry, że wcinam się w twój wątek
-w październiku mamy iść do szpitala na badania-chyba jej kolonoskopii znów nie zrobią, jak myslicie???Miała w czerwcu, i na lekach nawet nie najgorzej idzie...to chyba nie będa jej męczyć?
Tylko brzuch ma cięgle strasznie wzdęty...

A tak przy okazji-sorry, że wcinam się w twój wątek

Tylko brzuch ma cięgle strasznie wzdęty...
Pozdrawiam Ania
------------------------------------------------------------------
Olga 9 lat, 136 cm, 27 kg, obecnie 3*0,5 g salofalk, czopki salofalk 1*0,25, dicoflor, Clinutren junior w trakcie diagnozy i zmiany leczenia
Olga 9 lat, 136 cm, 27 kg, obecnie 3*0,5 g salofalk, czopki salofalk 1*0,25, dicoflor, Clinutren junior w trakcie diagnozy i zmiany leczenia
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Ja w maju też niałam colitis chronica non specyfica i coś tam jeszcze. Opis pierwszej kolonoskopii wakazywał na CD ale lekarze różnie obstawiali. We wrześni miałam drugą kolonoskopię i odebrałam wyniki a tam CU (faza remisji). W sumie jakoś mi to nie pasuje ale jeszcze mam w tym tygodniu wizytą w klinice a tam...wyniki na pasożyty. 

- anisr
- Początkujący ✽✽
Żabusia,
Nie, nie leczę Olgi w Ligocie, tylko w Zabrzu, u dr Pieniązka
Zastanawiałam sie nad Ligotą, ale generalnie z Pieniążkiem mam dobry kontakt, sam robi kolono, mogę dzwonić di niego na komórke jak cos sie dzieje...i miejsce na oddziale zawsze jest-więc chyba nie ma sensu zmieniać?Jak uważasz?
Mam nadzieję,że w Zabrzu tez nie robia często kolonoskopii...najgorzej,że wizyte mamy 20-go i wtedy mamy dostać skierowanie na badania-więc musze się podenerwować do tego czasu
Nie, nie leczę Olgi w Ligocie, tylko w Zabrzu, u dr Pieniązka

Zastanawiałam sie nad Ligotą, ale generalnie z Pieniążkiem mam dobry kontakt, sam robi kolono, mogę dzwonić di niego na komórke jak cos sie dzieje...i miejsce na oddziale zawsze jest-więc chyba nie ma sensu zmieniać?Jak uważasz?
Mam nadzieję,że w Zabrzu tez nie robia często kolonoskopii...najgorzej,że wizyte mamy 20-go i wtedy mamy dostać skierowanie na badania-więc musze się podenerwować do tego czasu

Pozdrawiam Ania
- tom-as
- Ekspert ✿✿
- Choroba: CD
swego czasu dr, Pieniążek pracował w Ligocie - wiem bo mi wypis robiłanisr pisze:ale generalnie z Pieniążkiem mam dobry kontakt, sam robi kolono, mogę dzwonić di niego na komórke jak cos sie dzieje...i miejsce na oddziale zawsze jest-więc chyba nie ma sensu zmieniać?Jak uważasz?

ale to chyba jakies zastepstow czy cos takiego bylo... sie nie znam
- anisr
- Początkujący ✽✽
He he , mam nadzieję,że go nie wyrzucilitom-as pisze: swego czasu dr, Pieniążek pracował w Ligocie - wiem bo mi wypis robił
ale to chyba jakies zastepstow czy cos takiego bylo... sie nie znam

Pozdrawiam Ania