Hej,
tydzień temu, po dość intensywnym przebywaniu w saunie dopadła mnie infekcja - zupełnie zapchane zatoki, gorączka etc. Niemal jednocześnie pojawiły się krwawienie z odbytu i uczucie męczącej niemożności oddania stolca (jakby jelito było skurczone i nie chciało wypuścić nic ze środka), objawy, których nie miałem już kilka miesięcy. W kryzysowym momencie wziąłem ibuprom zatoki (wiem, że mógł mieć wpływ).
Czy znacie takie sytuacje? Najbardziej w tych zaostrzeniach martwi mnie to, że nie potrafię zlokalizować przyczyny.
Pozdrawiam,
Andrzej
pytanie do osób z wzjg - infekcje wirusowe a zaostrzenie
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
Re: pytanie do osób z wzjg - infekcje wirusowe a zaostrzenie
ba...każdy przez to przechodzi,wielu z tym pytaniem pozostaje i się gryzie,szuka itd.zahar pisze:Najbardziej w tych zaostrzeniach martwi mnie to, że nie potrafię zlokalizować przyczyny.
Czasem lepiej leczyć i edukować się w chorobie ,na publikacjach medycznych,wykładach lekarzy...szukać swojej drogi chorowania niż ciągle pytać : - > dlaczego ?
Każde zaostrzenie ma inną przyczynę,a tak naprawde nie w przyczynie w potocznym znaczeniu trzeba szukać,ale w postępie choroby

Inna sprawa że wielu często funduje sobie zaostrzenie na własną prośbę,choćby odstawiając leki czy ryzykując jedzeniem,albo nie jedzeniem...
Tu w Twoim przypadku "osłabiony" organizm mógł tak zareagować.
No i w tym przypadku leki na infekcję,na jelita dobrze działa paracetamol (obojętnie jaka nazwa w aptece,np. apap,gripex itd..),a inne leki już nie,w ulotkach piszą o tym.
Ibubrom to nie najlepszy lek przy chorych jelitach .
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- michal_mg
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
szczerze to tu również widzę częsty powód nawrotów. Jednak to nasze człowiecze bolączki nie pozwalają nam wytrwać w zdrowiu, bo ileż można się pozbawiać przyjemności... Zaciśnięcie zębów i półdupków nie pomaga,ale... im dłużej wytrwamy, tym dłużej może remisja potrwa...obyty.z.cu pisze: Każde zaostrzenie ma inną przyczynę,a tak naprawde nie w przyczynie w potocznym znaczeniu trzeba szukać,ale w postępie choroby
Inna sprawa że wielu często funduje sobie zaostrzenie na własną prośbę,choćby odstawiając leki czy ryzykując jedzeniem,albo nie jedzeniem...
A tak odnośnie temata, to jak dla mnie dziwne zestawienie, bo sama infekcja nie wywoływała u mnie do tej pory jakiś objawów - dopiero leki/antybiotyki to owszem.
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU u rodzica
- województwo: zachodniopomorskie
A może to po saunie. Doktor mojej córki zabroniła jej korzystania z sauny. Mówi,że to nie wskazane dla jelit.
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- województwo: wielkopolskie
ciekawe dlaczego ?Agnieszka72 pisze: Doktor mojej córki zabroniła jej korzystania z sauny.Mówi,że to nie wskazane dla jelit..
wyjaśniła ?
założę się że o to chodziło.obyty.z.cu pisze:Ibubrom to nie najlepszy lek przy chorych jelitach .
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU u rodzica
- województwo: zachodniopomorskie
Doktor radziła, aby nie wystawiać organizmu na takie silne bodźce, gwałtowne zmiany temperatur, bo to może pobudzić układ immunologiczny do niekorzystnych działań- tak mniej więcej zrozumiałam.