Martynka86 pisze:d dwóch miesięcy załatwiam się krwią (po ponad rocznej remisji); poszłam do swojego gastrologa, w sumie bez badań (tylko per rectum) powiedział, że mam zaostrzenie, dostałam metypred (20mg na dobę) i wróciłam do domu....przez cały czas brania sterydów załatwiam się krwią:/ od kilku dni można powiedzieć że mam takie delikatne krwotoki, krwi jest dużo, jest świeża i zaczynam się poważnie martwić...co dziwne jak dla mnie - nie mam zaparć, biegunek, tak naprawdę nawet nie czuję się źle....na CU choruję od ponad 4lat lat i nigdy też nie miałam takich objawów - zawsze krwi było mało, była ciemniejsza, z reguły ze śluzem, nie mówiąc już o stanach podgorączkowych i strasznych bólach podbrzusza...
Martynka86 pisze:.rok temu brałam encorton (25mg) i prawie od razu przestałam załatwiać się krwią, tym razem zaczęłam od 20mg metypredu, ale w ogóle nie podziałał prócz metypredu łykam 6 salofalków dziennie i przez 2 tygodnie robiłam wlewki z salofalku..
Martynka86 pisze:27 stycznia mam planowaną wizytę w poradni przyszpitalnej, ale troszkę boję się tyle czekać...
zasada u mnie wg nauki mojej gastro była taka :
zaczynamy od zalecanej dawki metypredu,jeśli przez tydzień nie ma efektu to podnosze dawkę (oczywiście jeśli moge to kontaktuje sie z lekarzem,jeśli nie,to wiem co robić do czasu takiej możliwości).
Dawka startowa to najczęściej była od 32 do 48 mg (kiedys były to 4 x 16=64 mg).
Efekt zaniku krwi wystepował/uje po ok.max 2-3 dniach.
Tyle,że ta krew pojawiała sie jeszcze w jakiś ilościach.
Tabletki (ok.4 g)+ czopki i wlewki to norma.
Krew jasno czerwona oznacza,że stan zapalny w ostatnim odcinku jelita,krew ciemniejsza,że stan zapalny jest wyżej.
Jeśli masz te wesele w sobote i jak sądze musisz tam być

to na twoim miejscu podniósłbym dawkę metypredu o min.pół tabletki do 28 mg,tym bardziej,że kiedyś już u ciebie zadziałała taka dawka.
Czekanie na nieskutecznej dawce do wizyty u lekarza 27 stycznia to tez tak troche bez sensu.
Opcja szpital jest ok.,ale jak znam życie,spędzisz tam z pół dnia albo i więcej po to, żeby tez podnieśli tę dawkę,a jak zaproponują oddział,to i tak pójdziesz dopiero w poniedziałek,czyli szkoda 4 dni leczenia .
No i oczywiście pamietaj o odpowiednim schodzeniu z dawki,czyli o min.2 mg co 5 dni,nie szybciej.
Zmieniłem wpis o terminie zadziałania metypredu,przeoczyłem brak myślnika między 2 a 3 dni .

„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" .
https://senmaluszka.pl