kaszanka pisze:Zapisałem się u dobrego gastro, ale on tylko przyjeżdża z Wrocławia tu do Nas (100km) do szpitala gdzie ma prywatny gabinet.
kaszanka pisze:Mam wyniki histopatologiczne i opis po rektoskopii i idę do gastroenterologa prywatnie
kaszanka pisze:Po wizycie u gastro przepisał mi Asamax i Vivomixx w saszetkach.
kaszanka pisze:Mam zrobić różne badania z racji osłabienia organizmu bo przez wcześniejsze krwawienia mogę mieć braki czegoś w organizmie, krwi itp. W razie problemów mam dzwonić a tak to za miesiąc z wynikami, ale i tak pójdę do rodzinnego niech mi da skierowanie na badania i wrócę do rodzinnego z nimi aby coś mi o nich powiedział bo u gastro dopiero wizyta za miesiąc.
ja bym się dopytał jakie to badania i czy on dał skierowania ?
Tomy pisze:To jest już pełna diagnoza tego odcinka, który zbadano. Jednocześnie powszechnie wiadomo, że na tym końcowym odcinku jelita grubego (do 60 cm) nic nie działa lepiej, niż wlewki i/lub czopki z mesalazyną.
no właśnie.
Asamax czy inne probiotyki zapisze każdy lekarz rodzinny, szczególnie, że masz diagnozę CU, więc pan doktor potraktował Ciebie jak kolejnego pacjenta, który będzie co miesiąc dostarczał jakieś wyniki, dostanie receptę i i znów za miesiąc przyniesie kasę.
To moje subiektywne podejście do takich wizyt.
W badaniu rekto stwierdzono liczne owrzodzenia, krwawienia kontaktowe itd...więc nie sądzę by sulfalazyna przez ten okres wygoiła jelito do stanu, gdzie nie ma potrzeby zintensyfikowania tam leczenia dla uzyskania remisji.Asamax tabletki ( ciekawe ile masz brać) będzie może i podtrzymywał chorobę w jakimś stopniu, ale czy wygoi to już inna sprawa.
Napisz coś o tych zleconych badaniach- jakie, skąd skierowanie , płatne czy NFZ.
Chyba że jak doczytałem, nie dał żadnych skierowań, tylko wysłał Ciebie po nie do rodzinnego.
W hispacie potwierdzono to co widział lekarz robiący rektoskopie, czyli gastroenetrolog ogranicza się tylko do zapisania leków, i tu sam widzisz że cudów nie wymyślił.
Za wypisanie recept i uspokojenie nerwów ....
Szukaj lekarza na NFZ, a ten niech zostanie w głębokiej rezerwie na potrzeby szpitalne.
I tak jest 100 km od Ciebie, więc mało co pomoże.
Odpowiedział na pytania o kontakt w razie zaostrzeń i jak wtedy postępować ?
Może i jestem uczulony na prywatnych gastrologów, mnie przez 5 lat wozili bez diagnozy, a próbował leczyć na wszystko prócz tego,co faktycznie było, czyli CU. Liczyły się tylko kasa co miesiąc i badania wykonywane najczęściej u niego w laboratorium czy inne,..bo "inne nie były wiarygodne"...
A no tak, dopytam : wystawił Opinię Specjalisty do lekarza POZ ?
To podstawa do rodzinnego na wypisywanie refundowanych recept...jak się uprze rodzinny,
a przecież chcesz od niego jeszcze jakieś skierowania na badania.
Na jakiej podstawie je ma dać jeśli nie będzie Opinii i zleconych tam badań ?