I mnie to czeka...
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
I mnie to czeka...
Witam ponownie! Tak marudzi3am z tymi tabletkami, ?e nie chce mi sie ich braa etc. a? w koncu biore dwie salazopiryny dziennie, bo mia3am straszne wzdecia i na szcze?cie nic poza tym. Wczoraj, dzieki Waszemu naprowadzeniu, uda3am sie do gastrologa, z którym porozmawia3am sobie na temat i leków i... niestety na temat kolonoskopii, której nigdy nie mia3am a jestem "szcze?liw?" posiadaczk? colitis od dwóch lat, tylko dwie rektoskopie. On powiedzia3, ?e musze miea kolo bo oni musza znaa stan ca3ego jelita a nie tylko jego cze?ci, q potem jak bedzie ok to ju? tylko rektoskopia raz do roku:) Strasznie zacze3am mu medzia na temat tej kolonoskopii, ?e takie bolesne etc. i wola3abym narkoze (zgodnie z tym co pisali?cie na forum - szybko sie ucze tak swoj? drog?), ale on mi powiedzia3, ?e szkoda zdrowia na narkoze i ?eym sie nie martwi3a bo skoro jestem w remisji to ju? jest plus a poza tym dostane ?rodek przeciwbólowy i nawet nie zd??e sie obejzrea a bedzie po wszystkim. Ale to dopiero za miesi?c, wiec póki co staram sie o tym nie my?lea. Mówi3, ?e trzeba mnie bedzie po3o?ya na 2-3 dni do szpitala, ale zauwa?y3am, ?e wielu z was przygotowywa3o sie do badania w domu? Czy tak te? mo?na? Pozdrawiam serdecznie...
- Aneczka
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
Re: I mnie to czeka...
hej Izka!!
pewnie, ze mozna sie przygotowac w domu tylko, ze moze Twojemu lekarzowi chodzi o to, ze to "Twoj pierszy raz". Sama wlasciwie nie wiesz jak zareagujesz na fortrans czy inne temu podobne wiec ja radzilabym Ci jednak isc do szpitala i zrobic to przygotowanie tam gdzie ebdziesz miala odpowiednia opieke. Nie chce Cie straszyc bo nie o to chodzi, ale roznie bywa i lepiej byc ubezpieczonym, a jak juz zobaczysz jak to jest wtedy bedziesz to robila sama w domu. A co do narkozy, to zapewne szkoda zdrowio, ja mialam juz 6 razy kolanko z narkoza a wciagu ostatnich 6 lat narkoze mialam 10 razy i oprocz tego, ze wypadaja mi wlosy to nie jest zle
PPPP ja po prostu bym sobie nie dala bez narkozy poniewaz po kolanku dopada mnie wysoka temperatura i straszne bol no i lekarz powiedzial, ze prawdopodobnie to samo (bol) przezywalabym w czasie badania. Poki co to sie trzymaj i idz dla swojego bezpieczenstwa do szpitala..
pozdawiam
Ania
pewnie, ze mozna sie przygotowac w domu tylko, ze moze Twojemu lekarzowi chodzi o to, ze to "Twoj pierszy raz". Sama wlasciwie nie wiesz jak zareagujesz na fortrans czy inne temu podobne wiec ja radzilabym Ci jednak isc do szpitala i zrobic to przygotowanie tam gdzie ebdziesz miala odpowiednia opieke. Nie chce Cie straszyc bo nie o to chodzi, ale roznie bywa i lepiej byc ubezpieczonym, a jak juz zobaczysz jak to jest wtedy bedziesz to robila sama w domu. A co do narkozy, to zapewne szkoda zdrowio, ja mialam juz 6 razy kolanko z narkoza a wciagu ostatnich 6 lat narkoze mialam 10 razy i oprocz tego, ze wypadaja mi wlosy to nie jest zle

pozdawiam
Ania
nie boję się śmierci, ona dodaje mi sił!
Wg przepisów obowi?zuj?cych od nowego roku NFZ daje pieni?dze na kolonoskopie przeprowadzane tylko w szpitalu ,a nie jak poprzednio równie? na skierowania z poradni.Wiele o?rodków odwo3a3o sie od tej decyzji , uwazaj?c j? za absurdaln?.I dlatego teraz wszyscy ,którzy maj? kolo kierowani s? do szpitala.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
Kolonoskopia nie musi bya taka straszna. Raz, dawno temu, mia3am kolonoskopie, któr? przesz3am zadziwiaj?co g3adko bez narkozy. Nie by3o mi3o, ale praktycznie nie bola3o. By3am w okresie remisji. My?le, ?e bardzo du?o zale?y od wprawy i postawy lekarza. Niemniej jednak uwa?am, ?e powinno sie robia kolonoskopie w narkozie, ?eby oszczedzia i bólu, i stresu.
CU, j-pouch
witam a ja mialam kolonoskopie po dwóch miesiacach krwawienia non stop (tzn krwawych biegunek )podano mi prednizon(steryd) nie pomoglo z cisnieniem 50/38 wyladowalam na 3ó?ku do kolonoskopii z tego bolu i wyczerpania nie pamietam bólu tego badania ale widzialam swoje kichy na monitorku ani jednego miejsca zdrowego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! porazka dzis minely 3 miechy po tej tragedii która w sumie trwala pó3 roku!!!!!!! i czuje sie swietnie nie jem nic co z cukrem ani maka ani mleka i jego pochodnych wielu innych rzeczy i poki co czuje sie swietnie jedno pytanko jak dlugo???????????????????????????????????? jola z canady jolaffka@wp.pl
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
We wczorajszej gazecie wyczyta3am ,?e w pomorskim jest drugi w Polsce (pierwszy w Warszawie)szesnastorzedowy tomograf komputerowy ,który daje bardzo precyzyjny obraz ,gdy?" kroi "badany narz?d na plasterki grubo?ci 0,6 mm(kiedy? 10mm) i uzyskuje sie dzieki niemu w trakcie badania od 1 do 2 tysiecy zdjea,które nastepnie analizuje komputer. Wykryje on dos3ownie wszystko i jak napisali nawet " ig3e w stogu siana".Badanie trwa krótko ,dawka promieniowania jest minimalna.Aparat ten ma zastosowanie do badan wszystkich narz?dów " rurowych", a wiec :serce, tchawica, moczowody i jelita.Badanie to zastepuje kolonoskopie.Oczywi?cie kasa tego nie pokrywa i trzeba wy3o?yc na to 700z3 a chetnych nie brakuje.Zawsze uwa?a3am ,?e na jelita mog? sie leczya ludzie tylko z wypchanym portfelem!.
- Aneczka
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
Handziu! no niestety porfel odgrywa przy tej chorobie znaczaca role, kolanko kosztuje ok 350 zl pod znieczuleniem ogolnym, do tego pare opakowan lekrstewek, USG od czasu do czasu...i mozna sie powiesic z braku kasy...zazdroszcze niektorym z was ze mozecie sie leczyc bezplatnie i ze macie mozliwosci robienia badan bezplatnie, ja nawet za wizyte place poneiwaz inaczej czekalabym meisiacami na pobyt w szpitalu, a tak nawet jak kasy chorych byly to nie musialam miec promesy i mnie przyjeli do szpitala. Niestety kasa jest w tym wypadku niezbedna, a trzeba skas ja brac, ja nawet usg nie mam za darmo bo limit miesieczny sie skonczyl i jak mam czekac kolejny meisiac to mnie az ....... trafia!!! taka nasza CHORA POLSKA!!! nie liczylam ejszcze ile wydalam na leczenie, lapowki (prezenty:P) itp., ale zapewne mieszkanko bym sobie juz zafundowala!!
buziaczki
Ania
buziaczki
Ania
nie boję się śmierci, ona dodaje mi sił!