Wynik TK

Nie mam diagnozy.

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
magda08
Debiutant ✽
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2021, 19:40
Choroba: nie ustalono
województwo: łódzkie

Wynik TK

Post autor: magda08 » 15 kwie 2021, 20:12

Dzień dobry
jakiś czas temu odebrałam wynik TK. Jest niejasny. Rodzinny nie wie co to.
Miałam już za sobą gastroskopię - wyszła gastropatia grudkowa - czekam na hist- pat (poprzednie gastroskopie - oprócz guzów NET - G 1 - przewlekłe zapalenie błony śluzowej, metaplazja bez zaniku, polipy hiperplastyczne)
Ogólnie jestem po wycięciu części żołądka w 2015 r z powodu guza NET G-1 i w 2019 - endoskopowe usunięcie guza NET G-1
Obecnie bóle brzucha po prawej stronie ( wyrostek wycięty w 1993 r., jajnik ok) gazy, przelewania, burczenie, odbijanie, cofanie, czkawka z cofaniem się treści, od czasu do czasu wymioty, mdłości. Z leków przyjmuję famogast, trilac IBS, SIBO - ujemne. Jak tylko przestaję przyjmować żelazo pojawia się anemia. Do tego pokrzywka autoimmunologiczna leczona 3x zyx i 1x montelukast, jaskra - 2x azopt, depresja 1x prefaxine, 1x trittico, uczulenie na większość leków NZLP
Obecne wyniki morf.
WBC 3,82 (4,10-10,90) L
RBC 3,94 (3,8-5,4)
HG 12,9 (11-17)
HT 34,7 (35-50) L
MCV 88,1 (80-100)
MCH 32,7 (27,5-32) H
MCHC 37,2 (32-37) H
PLT 213 (140-400)
RDW-SD 41 (37-50)
OB- 10 (1-10)

Wynik TK.
"Wykonano wielofazowe TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej. Dane ze skierowania: Stan po klinowym wycięciu przedniej ściany żołądka z powodu guza neuroendokrynnego NET-G1. Niewielkie zgrubienia ściany w okolicy okołoodźwiernikowej. Poza tym cech wznowy miejscowej nie stwierdza się. Zastawka jrętniczo-kątnicza o zarytych zarysach z silnie wpuklającą się zawartością jelita cienkiego bez cech nacieku tk. tłuszczowej w otoczeniu, w. chłonny okołokątniczy na tej wysokości o wym 21x10mm do rozważenia weryfikacji w badaniach pogłębionych. Pojedyncze w. chłonne krezki j. cienkiego w osi krótkiej 11mm, bez cech pakietowania. Wątroba niepowiększona, bez zmian ogniskowych o umiarkowanych nierównomiernych cechach stłuszczenia. Drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone Pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez uwapnionych złogów. Trzustka niepowiększona bez zmian ogniskowych. Przewód Wirsunga nieposzerzony. Śledziona, nadnercza niepowiększone,bez zmian ogniskowych. Żyła śledzionowa nieco poszerzona o szer. 13mm bez ewidentnych cech zakrzepicy żyły wrotnej. Nerki, wielkości, kształtu, położenia prawidłowego bez cech zastoju, uwapnionych złogów i zmian ogniskowych Węzły chłonne wątroby oraz przestrzeni zaotrzewnowej niepowiększone. Kilka nieco powiększonych węzłów chłonnych w lewobocznej części krezki o wym8x12 mm Pęcherz moczowy gładko zarysowany, bez przyściennych mas patologicznych. Trzon macicy wydatny, jednorodny nieco zrotowany na stronę lewą. W rzucie przydatków po prawej stronie przestrzeń płynowa o wym.21x16mm Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa L/S poza tym bez cech przebudowy strukturalnej o typie meta."
Mam skierowanie na kolonoskopie ale to dopiero 17 maja.
Może ktoś z Forumowiczów coś podpowie co może oznaczać ta zastawka.

magda08
Debiutant ✽
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2021, 19:40
Choroba: nie ustalono
województwo: łódzkie

Re: Wynik TK

Post autor: magda08 » 18 maja 2021, 19:12

Wczoraj byłam na kolonoskopii,
Błona jelita grubego od kątnicy do odbytnicy obrzęk, zaczerwienienie, zatarcie rysunku naczyniowego. Pobrano wycinki .
Rozpoznanie - Colitis chr
Lekarz sugeruje, że ten obrzęk może być od środka przeczyszczającego, czy tak może byc?

mari
Początkujący ✽✽
Posty: 183
Rejestracja: 23 gru 2017, 22:52
Choroba: CU
województwo: małopolskie
miasto: kraków

Re: Wynik TK

Post autor: mari » 19 maja 2021, 08:55

środek przeczyszczający zawsze podrażnia jelito, teraz tylko trzeba poczekać na wynik hist. z wycinków to powinno wiele wyjaśnić.

magda08
Debiutant ✽
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2021, 19:40
Choroba: nie ustalono
województwo: łódzkie

Re: Wynik TK

Post autor: magda08 » 19 maja 2021, 16:39

mari dziękuję za odpowiedź

Dziś się dowiedziałam, że u mnie z autoimmunologią chyba coś nie tak jednak, ponieważ do pokrzywki autoimmunologicznej, bielactwa doszło hashimoto na szczęście jeszcze hormony ok. Jednak objętość to 6ml

magda08
Debiutant ✽
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2021, 19:40
Choroba: nie ustalono
województwo: łódzkie

Re: Wynik TK

Post autor: magda08 » 28 maja 2021, 16:08

Mam wynik hist-pat.
Może ktoś powiedzieć mi co to: "1. 12. Wycinki błony śluzowej jelita grubego o prawidłowej architektonice, z dość intensywnym, przewlekłym naciekiem zapalnym w blaszce właściwej złożonym z limfocytów, komórek plazmatycznych. Nie stwierdza się obecności granulocytów, brak niszczenia cew gruczołowych przez naciek zapalny, brak ropni krypt, oraz odsunięcia cew od muscularis mucosae."
Będę wdzięczna za cokolwiek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izba Przyjęć - Nie Mam Diagnozy”