Strona 46 z 77

Re: zespół jelita drażliwego

: 15 lis 2012, 11:48
autor: Truskawka
Agula będzie ok:)! musi być:)! jak cos to wal śmiało:-)! Pozdrawiam:-) :wink:

Re: zespół jelita drażliwego

: 23 lis 2012, 18:24
autor: Agula84
schemat ten sam- szpital z mloda, po kilku dniach biegunka, znowu szpital z mloda, kilka dni po wyjsciu biegunka, tym razem tylko siedziec na tylku nie moge tak piecze, musialo cos peknoc, chyba szczelina, chociaz piecze nawet jak woda myje, cudnie. poza kilkoma gorszymi tygodniami, bywalo juz NORMALNIE. mimo sesji, przeprowadzki, jakos to jelito dawalo rade, no ale w koncu jest taki moment ze jelito rady nie daje ;( co dziwne biegunka bez skurczy i bolu brzucha, poczulam w brzuchu ze bedzie i zwyczajnie byla. chyba czas spotkac sie z doktorem, bo ostatnio widzialam go w czerwcu.... ojejejjjj.
powiedzcie prosze czy was tez czasem piecze i boli pumpa bo biegunce..

Re: zespół jelita drażliwego

: 23 lis 2012, 18:27
autor: Baby
Agula84, pewnie że piekło i to nie raz.

Re: zespół jelita drażliwego

: 23 lis 2012, 19:57
autor: Agula84
Baby pisze:pewnie że piekło i to nie raz.
dlugo to tak bedzie ???
:( no poplacze sie dzisiaj, jak nigdy chyba....

mam szczeline, jedna na pewno, chyba 2. ale kora debu, bioptron i proctosedon w uzyciu, teraz to trzeba szybciutko wyleczyc bo znowu sie bede z tym wieki bujac...
mialam ostatnio biegunki i zaparcia na przemian, cos musialo uszkodzic moje cialko,ale sie zeschizowalam...

Re: zespół jelita drażliwego

: 24 lis 2012, 13:03
autor: Natuśka
powiedzcie prosze czy was tez czasem piecze i boli pumpa bo biegunce..
O lolol... Nie fajnie... :nie:
Mi kiedyś chirurg powiedział, że jak dupsko od :wc: boli to potraktować tyłek Clotlimazolum. Tak, p/grzybiczy, ale jak dla mnie najlepszy.

Re: zespół jelita drażliwego

: 27 lis 2012, 17:47
autor: Agula84
caly dzien bol brzucha w roznych miejscach, robi sie nieciekawie. wizyta w sobote, moze doktor cos zaradzi ;((

Re: IBS a krew i coraz silniejsze bóle brzucha

: 03 gru 2012, 13:38
autor: szaula
W moim przypadku były 2 kolo z wycinkami i wszyskie kończą sie wynikiem colitis chronica nonspecyfica(zmiany zap. o srednim nasileniu)krew w stolcu, sluz,przelewanie,raz biegunka czerwona,raz twardy z plamami krwi,wypróżnianie od roku przeważnie raz na dwa dni.Po pierwszej kolo lekarka gastroenterolog (w SW-CACH)stwierdziła po przeczytaniu wyników że to WZGJ (pokazałem jej również zdjecia tego co robię).Po drugiej kolo w Katowicach lekarz który mnie prowadził stwierdził ze to IBS(widział też zdjęcia,ciekawe skąd ta krew),a chirurg po badaniu i wybudzeniu stwierdził ze WZGJ.Aktualnie do 28.11 nie było żle,bo od wieczora zaszalałem 3 razy w ubikacji (kolejne dni już tylko gorzej)w ciągu 2 godz.Dostałem gorączki 38,7,w kolejnych dniach było 36,9-37,5 aż spadła do 36,8.Trzy dni przed tym atakiem miałem rozdymane nadbrzusze (takie wybrzuszenie)między mostkiem,a pępkiem.Od 29.11 walcze z wodnistym stolcem z krwią ok(8 dziennie),byłem u lekarza rodzinnego w czwartek i stwierdził ,że to jelitówka i dał nifuroksazyd.Niestety zero poprawy.W piątek wydzwaniałem do gastrologów czy któryś mnie pilnie przyjmnie prywatnie to tylko padały odpowiedzi ten ma dużo pacjetów, tego niema,gdzie indziej oddzwonią(chocbym czekał na oferte pracy) ale u jednego nie było problemu wszystko działo sie po godz 18.Przeprowadził wywiad (szkoda że niemiałem swoich wyników) zbadał brzuch gdzie boli i stwierdził,żę musze zrobic badanie krwi morf,CRP oraz badanie kału na toksyny clostridium dificile A i B,bo prawdopodobnie będę musiał odpocząc w szpitalu(dogłębne badania dodatkowo schudłem od lipca do 28.11 -5 kg,a w ciągu tych 4-dni dodatkowe 2,5 kg).Aktualnie jest to 3 doktor gastro.Mija 5 dzień krwistej biegunki ,zero poprawy jedynie ustała gorączka.Czekam na wynik toksyn (7 dni).

Re: IBS a krew i coraz silniejsze bóle brzucha

: 03 gru 2012, 13:51
autor: Alis
A crp jaki wynik?

Re: IBS a krew i coraz silniejsze bóle brzucha

: 03 gru 2012, 15:32
autor: szaula
Alis pisze:A crp jaki wynik?
jak robiłem w pierwszym roku choroby WZGJ to CRP było 4,z tym że OB nigdy nie spadało poniżej 12,było nawet 22 po godz ,a 33-44 po 2-óch godz.Ostatnie CRP z 09.2012 to 12,a OB 12/33

Re: IBS a krew i coraz silniejsze bóle brzucha

: 03 gru 2012, 16:47
autor: Alis
czyli cos sie dzieje, bo podwyzszone

Re: IBS a krew i coraz silniejsze bóle brzucha

: 03 gru 2012, 22:23
autor: szaula
Alis pisze:czyli cos sie dzieje, bo podwyzszone

no coś sie dzieje,jutro odbieram wynik morfologi i CRP,zobaczymy ja to będzie się równać z wynikami z września,bo wtedy morfologia z rozmazem była ok ( tylko NEU% było w dół ten wyrażany w %, MON% był do góry i EOS% do góry) OB było 12/33,CRP 12, w lipcu morfologia bez rozmazu ok,dodatkowo AST-40.8 (max 34) ,ALT-40.9 (49),GammaGT-13 (<73), OB 40.

[ Dodano: 04-12-2012 ]
jestem po odbiorze wyników krwi morfologia bez rozmazu
WBC 10,5 (4,6-10,0) reszta w normie,ale CRP -17,0,dodam ze do lipca chodziłem na siłownie i wazyłem ok 77 kg (przed siłownią72kg),a od tamtej pory waże 67,2.


no i dzisiaj w trybie pilnym kolejna kolo,lekarz stwierdził że stan nie jest za dobry,pobrał wycinki
z zstępnicy i odbytnicy(wiekszą ilośc) teraz tylko czekać na hist-pat.
Na obecna chwilę to od lipca odczułem że się pogorszyło.Doszły bóle stawów barkowych,łokciowych,kolanowych.

Re: zespół jelita drażliwego

: 08 gru 2012, 18:43
autor: marta85
a ja mam pytanie: teoretycznie (praktycznie po kolonce...?) mam stw. zespoł jelita drazliwego.

kolonka robiona ze wzgl na ciagle krawaienia (4 miechy) i niesamowite bole odbytu.
nie stw. hemoroidów, ani niczego- tylko drobne miejsca zapalne.
przepisano Duspatalin Retard.

po duzym stresie (albo nie wiem po czym;p roznie bywa), przy wyproznianiu nie czuje do konca sie rozluzniona i wystepuje bol i krew. na stolcu i na papierze. pomagają cieple nasiadówki i penaten ;] bron boze kremy na hemo ;/
jak nagle samo sie pojawia to samo znika...
inne objawy jak np nie mam uregukowanego wyproniania (brak lnu i colonu-c) to mam ciagle skurcze jelita grubego i takie jakby mrowienie w srodku, no wiec kibelek kilka razy;)
ale teraz juz jest ok pod tym wzgledem ;)

w kazdym razie- czy przy ZJD możliwa jest krew i bol odbytu???

aha i chcialabym jeszcze dodac ze przede wszytkim tu dziala u mnie psychika, ktora raczej w dobrym stanie nie jest..;p musialabym sie wyprowadzic z domu to byloby znacznie lepiej.niesety na to sie nie zapowiada;/ dieta? coz, jestem semi-wege, wiec miesa czerwonego nei jadam. w duzych ilosciahc czekolada czasem, ale jak psychika jest ok to i czekolada nie zaszkodzi;]

Re: zespół jelita drażliwego

: 08 gru 2012, 19:03
autor: Alis
a wycinki byly ?

Re: zespół jelita drażliwego

: 08 gru 2012, 19:12
autor: marta85
tak ;p jeszcze nie odebralam , jade w tym tygodniu ;p

a myslisz ze to cos groznego? ;/

Re: zespół jelita drażliwego

: 09 gru 2012, 14:15
autor: Alis
no mam nadzieję, że nie i tego Ci życzę