Re: Alergia na gluten
: 17 mar 2012, 15:20
a glutenowe produkty to jakie, ogólnie co jesz?
Forum otwarte dla wszystkich chorych na nieswoiste zapalenia jelit, dla ich rodziców, partnerów i osób zainteresowanych.
https://crohn.home.pl/forum/
To jest złożony temat m.in produkty mączne, głównie pszenica, więc chleb, bułki pączki, drożdżówki, ciasta, ciasteczka, słodycze ze sklepu, makarony, duża część leków i suplementów ma gluten, budynie, nawet kisiele, żelatyny, wszędzie gdzie piszę "produkt może zawierać śladowe ilości glutenu". Żywność trzeba kupować głównie w sklepach ze zdrową żywnością, lub taką gdzie jest symbol przekreślonego kłosa. Są też specjalne chleby bezglutenowe ale nie polecam bo są naładowane masą substancji E i spulchniaczami.Alis pisze:a glutenowe produkty to jakie, ogólnie co jesz?
Są przecież pieczywa bezglutenowe wysokobiałkowe, niskobiałkowe, kajzerki, chleb, ciastka, makarony prawie wszystko (np. firmy balviten)Alis pisze:No to co ty jesz na śniadanie, jak tak bez pieczywa. Mogłabys podać taki twój przykładowy jadłospis, myślę że to by było najlepsze.
Alis pisze:No to co ty jesz na śniadanie, jak tak bez pieczywa
Apophis prosiłam nie krzycz, nie używaj wielkich liter, bo o na to abyś przestał się mądrzyć nie mogę liczyć.CAŁA JAMA USTNA W AFTACH, żołądek się zapalił, w dwunastnicy AFTY
Mamcia pisze:Celiakia nie jest alergia - jest nietolerancją.
Proszę mi droga MAMCIU wskazać gdzie ja napisałem, że CELIAKIA TO ALERGIAMamcia pisze:Lekcja do odrobienia
alergia??
nietoleracnja??
nadwrażliwość??
Proponuję RELANIUM bo melisa tu dużo nie pomożeApophis pisze:Osobiście mam wrodzona alergię na głupotę, nietolerancję narcyzmu i nadwrażliwość na nieuctwo. Wtedy moja anielsko spokojna dusza się zapala, a niewyparzona gęba zieje ogniem piekielny przy prawidłowym poziomie wszystkich przeciwciał.
I kto tutaj się mądrzyMamcia pisze: bo o na to abyś przestał się mądrzyć nie mogę liczyć.
Celiakia nie jest alergia - jest nietolerancją.
Za kogo ty się uważasz, żeby tak obrażać ludzi. Jestem zszokowany Twoim podejściem do drugiej osoby. Totalny brak szacunku. Czuję się co najmniej obrażony i zniesmaczonyMamcia pisze:Osobiście mam wrodzona alergię na głupotę, nietolerancję narcyzmu i nadwrażliwość na nieuctwo.
Wybacz ale bardzo nie podoba mi się to co i w jaki sposób napisałeś. Można komuś zwrócić uwagę, ale słowa "za kogo Ty się uważasz", "Proponuję RELANIUM bo melisa tu dużo nie pomoże ", "to zwyczajne CHAMSTWO I KŁAMSTWO" jest po prostu niegrzeczne. Wymagasz szacunku, przeprosin a sam nie zachowujesz się w porządku. Wszędzie jest przyjęte, że pisanie wielkimi literami jest niegrzeczne i oznacza krzyk. Zwracano Ci już na to uwagę, jedna Ty nie szanujesz naszych próśb, nadużywasz wykrzykników. Mam nadzieje, że się nie pogniewasz bo nie mam najmniejszego zamiaru Cię obrazić, tylko wyciągniesz z tej wypowiedzi jakieś wnioski.Apophis
Może gdyby Pan nie krzyczał to dałoby się to czytać, ale tak widać tylko ten jeden wielki krzyk i czyli to co jest wrzucone kapitalikami. Może gdyby w innych tematach nie było takich prawd, półprawd, to z większą starannością czytałabym posty. Tak zostaje wrażenie objawionych mądrości, zaleceń eksperta i nieostającego wrzasku.Przeciwciała przeciw GLIADYNIE -WYSOCE DODATNIE (wykonane w Śląskich Laboratoriach Analitycznych, diagnostyk zaproponował odstawienie glutenu)
TEST IMUPRO300 - ALERGIA POKARMOWA TYPU III NA GLUTEN BARDZO WYSOKA
Oczywiście, że się nie gniewam za duże litery już przeprosiłem. Zapominam, że jest to tu zakazane. Już się poprawię.Baby pisze:Mam nadzieje, że się nie pogniewasz bo nie mam najmniejszego zamiaru Cię obrazić, tylko wyciągniesz z tej wypowiedzi jakieś wnioski
Napiszę w wolnych chwilach, troszeczkę mi się humor pogorszył po poście Pani Mamci, więc na razie idę odpocząć.Alis pisze:Mogłabys podać taki twój przykładowy jadłospis, myślę że to by było najlepsze.
Coś w tym jest co piszesz - zresztą efekty mówią same za siebie, ale za dużo tutaj jest błędnych teorii, które tylko wydają się pasować do całej tej układanki.1. Oznaczanie przeciwciał klasy G nie znajduje zastosowania w diagnozowaniu alergii pokarmowych oraz modyfikowaniu diety pacjentów z ZJN.
2. Zwiększone stężenie IgG w surowicy jest prawdopodobnie odpowiedzią organizmu na spożywane produkty, a nie wyrazem nadreaktywności na alergeny w nich zawarte.
Mi się wydaje, że też mam zwiększoną przepuszczalność jelita, bo po niektórych pokarmach "umieram", ale nie po wszystkich tych pokarmach mam problemy z trawieniem. Ale czy zwiększona przepuszczalność ma wpływ na bieganie do WC od razu po zjedzeniu czegoś, tak jak u mnie dzieje się po chlebie? Wydawało mi się, że bardziej chodzi może o podrażnienie jelita i spowodowanie jakichś jego nagłych skurczów.Mamcia pisze:Co do meritum, to w zaostrzeniu NZJ zwiększa się przepuszczalność jelita dla rożnych substancji w tym także dla glutenu stąd wielu osobom bez celiakii i bez nadwrażliwości na gluten w okresie wznowy dieta bezglutenowa pomaga.
A od razu to znaczy w jakim czasie?.. bo chyba brak jest możliwości aby pokarm trafiał w tak szybkim tempie do jelit ?Kamil85 pisze:
Mi się wydaje, że też mam zwiększoną przepuszczalność jelita, bo po niektórych pokarmach "umieram", ale nie po wszystkich tych pokarmach mam problemy z trawieniem. Ale czy zwiększona przepuszczalność ma wpływ na bieganie do WC od razu po zjedzeniu czegoś, tak jak u mnie dzieje się po chlebie? Wydawało mi się, że bardziej chodzi może o podrażnienie jelita i spowodowanie jakichś jego nagłych skurczów.
Gdyby znalazł się ktoś kto wie o co może w tym wszystkim chodzić, to niech podzieli się wiedzą