usunięcie przetoki ze stomią?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
usunięcie przetoki ze stomią?
czy jest to mozliwe bo jakies słuchy mnie doszły że mozna usunąć przetoke okołoodbyniczą razem ze stomia!!
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
Re: usunięcie przetoki ze stomią?
Nie jest dla mnie całkiem jasne, o co pytasz. W każdym razie czasami leczenie przetoki okołoodbytniczej może się wiązać z wyłonieniem czasowej stomii.
CU, j-pouch
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
a więc wyjaśniam mam stomie już jakieś 4 miechy .W grudniu mają mi wyciąć przetoke okołoodbytniczą noi pytanie brzmi czy moga mi zdiać stomie razem z wycięiem tej przetoki(czy jest takie coś mozliwe bo doszły mnie słuchy że tak ale nie chce mi się wierzyć) i na jakiej podstawie tz. jakie badania potrzebne by mozna było stwierdzić że juz tam wszystko w brzuszku jest ok)
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Jak masz przetokę to nie jest wszysko OK. Na mój chłopski rozum najpierw przetoka, a po wygojeniu przywrócenie ciągłości.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Początkujący ✽✽
Na mój rozum też nie miałoby sensu zamykanie stomii, jeżeli już ją masz, przed wyleczeniem przetoki. Po prostu szanse na wygojenie przetoki są dużo większe przy stomii.
CU, j-pouch
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
ale ja cały czas nie wiem co znaczy wyciąc przetoke że co jej nie będzie czy jak o co tu chodzi
-
- Początkujący ✽✽
Jest kilka sposobów leczenia przetok. Nie znam dokładnie technik, ale z tego co wiem, można wyciąć przetokę i zszyć tkanki. Wtedy może się to zrosnąć.
CU, j-pouch
- Izunia
- Początkujący ✽✽
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Mnie też się wydaje, że najpierw przetoka, potem stomia. Zresztą tak chyba lepiej dla Ciebie, rana po przetoce się wygoi i potem już bez problemu zlikwidują stomię.
A pytałeś lekarza, co Ci powiedział?
A pytałeś lekarza, co Ci powiedział?
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
mmmm co powiedział ciężko go zrozumieć mowił coś o wycięciu przetoki ale ja juz nie wiem o jakie przetoki im chodzi jedni na stomie mowią przetoka inni na przetoke okołoodbytniczą przetoka ciezko widze to cięzko 

- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
No bo przetoka to ogólnie połączenie jelita ze światem zewnętrznym albo z narządem.
Przetoka wyłoniona sztucznie, przez człowieka to stomia. Często nazywa się ją przetoką kałową.
Przetoka, która stworzyła się naturalnie to efekt choroby.
Trzeba precyzować u lekarzy, bo niektórzy chcą być delikatni i nie używają słowa stomia.
Przetoka wyłoniona sztucznie, przez człowieka to stomia. Często nazywa się ją przetoką kałową.
Przetoka, która stworzyła się naturalnie to efekt choroby.
Trzeba precyzować u lekarzy, bo niektórzy chcą być delikatni i nie używają słowa stomia.
Pozdrawiam, Aleksandra
- Feniks
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: mazowieckie
Jeżeli mam być szczery, to wydaję mi się ,że słowo stomia jest o wiele delikatniejsze niż sztuczny odbyt czy przetoka , a tym bardziej przetoka kałowa (sic!)aleksandra12 pisze:rzeba precyzować u lekarzy, bo niektórzy chcą być delikatni i nie używają słowa stomia.
- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
Jak dla mnie to i tak najgorszy jest "brzuszny anus", którym częstuje mnie znajomy lekarz.
A reszta - wsio rawno
A reszta - wsio rawno

Pozdrawiam, Aleksandra
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Jak dla mnie to niech sobie uzywają nazwy jakich chcą(nie robi) , ale żeby to było zrozumiałe dla przeciętnego człowieka ps. ja się nie spotkałem żeby ktoś mi powiedział na stomie np."sztuczny odbyt"
albo "brzuszny anus" 

- Izunia
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Ja też z różnymi nazwami się spotkałam, najdelikatniej wydaje mi się "stomia".
"mmmm co powiedział ciężko go zrozumieć mowił coś o wycięciu przetoki ale ja juz nie wiem o jakie przetoki im chodzi jedni na stomie mowią przetoka inni na przetoke okołoodbytniczą przetoka ciezko widze to cięzko "
Wygląda na to, że miał na myśli jedną przetokę, czyli tą okołoodbytniczą, bo stomi się nie wycina tylko cofa, likwiduje, różnie też na to mówią, ale na pewno nie wycina.
"mmmm co powiedział ciężko go zrozumieć mowił coś o wycięciu przetoki ale ja juz nie wiem o jakie przetoki im chodzi jedni na stomie mowią przetoka inni na przetoke okołoodbytniczą przetoka ciezko widze to cięzko "
Wygląda na to, że miał na myśli jedną przetokę, czyli tą okołoodbytniczą, bo stomi się nie wycina tylko cofa, likwiduje, różnie też na to mówią, ale na pewno nie wycina.
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
chyba!! więc 15list. mam konsultacje z doktorkiem noi pociągne go za język niech mi tu mówi co i jak!!(takim przeciętnym językiem zrozumiałym dla przecietnego obywatela)