Witam. Crohna wykryto u mnie w marcu 2004. Mia3em 17 lat i po wyj?ciu ze szpitala uzna3em, ?e trzeba to oblaa

. By3o spoko. Pó1niej przyszy3y wakacje, piwaki, balangi i takie tam

. Nie jestem pewien ale chyba w3a?nie po tych balangach alkoholowych zacze3o sie ze mn? robia 1le. Okres mocnego zaostrzenia choroby. Bra3em pó1niej 3g Pentasy na dobe i 60mg Encortonu

. Nie pomog3o wiec w koncu doczeka3em sie operacji. Po tym jak ju? mi wycieli kawa3 jelita zmieniony przez chorobe, zrobi3em se przerwe w imprezowaniu na pó3 troku

. Napewno wysz3o mi to na zdrowie. Teraz wracam do zabawy(wszycy rówie?nicy koncz? 18lat), ale teraz alkoholu pije bardzo ma3o. Oto co zaobserwowa3em z w3asnych do?wiadczen:
-piwo- brzuch mnie bardzo boli, bulgocze (napewno jest to zwi?zane z gazem w piwie):?
-wódka-jest OK
-papierosy-jak wypale du?o to mam z3e samopoczucie, czuje sie taki "przymulony", mam problemy z koncentracj?
Wiec róbcie jak chcecie ale ja Was ostrzegam aby uwa?aa. Bo nie mam pewno?ci czy w3a?nie swoj? porywczo?ci? nie doporwadzi3em do tego ?e w koncu mia3em operacje

. Zastanówcie sie, ja osobi?cie uwa?am ?e lepiej przez jaki? czas powstrzymaa sie z alkoholem, bo lepiej jest posiedziec trze1wo z kolegami ni? le?ea w szpitalu po operacji. Pozdrawiam.