Serdecznie zapraszam i pozdrawiam

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Profesor o ile pamietam nie mówi3 nic o ropniach. Za to mówi3 o ró?nych typach przetok. Pokazywa3 zdjecia i wycinki.Jola Damek pisze:Czy prof. Bartnik powiedzia3 co? nowego na temat Cu? Czy prowadzone s? jakiekolwiek badania na temat przyczyn powstania tej choroby? Czy dalej leczy sie j? objawowo? Z tego co napisa3e? o wyk3adzie wynika, ?e nic sie nie dzieje w tej sprawie. Czy wspomina3 coa o ropniach i przetokach?
-Ania- pisze: Z medycznej lektury wyczyta3am, ?e CD gdy sie "znudzi" jelitem cienkim przechodzi na wy?sze partie uk. pokarmowego- ?o3?dek etc., a nawet po tym p3uca.
-Ania- pisze: Co do genu 16- moja pani doktor kiedys powiedzia3a, ?e naukowcy odkryli gen, ale nie potrafi? go jeszcze odczytaa.
-Ania- pisze: Co do diety- w moim przypadku, gdy nie mam jelita grubego i zaczne je?a produkty zawieraj?ce b3onnik, to ilo?c wypró?nien zwiekszy sie odpowiednio do ilo?ci zjadanego b3onnika ( czyli 3azienka po ka?dym posi3ku). Jelita tym podra?nione beda krwawia- co spowoduje spadek ?elaza- anemia i klinika+ przetoczenie krwi. Natomiast potrawy t3uste- jak mówi3a moja pani doktor (notabene specjalista w leczeniu CD i CU)- frytki moge od razu je?a w 3azience, nie bede musia3a biegaa co pare minuta po tym tramal i od razu kroplówka (bo odwodnienie).