martt1608 pisze:Przepisał recepte i nie wiem co zrobić. Asamax 2x3, Imuran 2x1, Wlewki pentaca, Metypred 1x1.
martt1608 pisze:Jestem już w kontakcie z innym lekarzem ale wizyta dopiero za 2 tygodnie Czy ten Imuran jest konieczny ?
martt1608 pisze:Metypred mam małą dawke tylko 1 tabl 4mg.
O lekarzu który mówi takie teksty lepiej nie będę komentował.ł.
Leczenie, a tu też mam uwagi. Jeśli masz następnego gastro z 2 tygodnie, to nie wchodziłbym na Imuran.To jest bez sensu jeśli do tego daje 4 g metypredu. Takie dawki są ...jak kropelki homeopatyczne na krwawienie. Albo startuje z dużą dawką, sterydu, powiedzmy ok. 32 i albo zadziałają, a jak nie, to dokłada Imuran, albo wypisuje bez sensu leki. Po co wprowadzać immunosupresje jeśli wcześniej nie sprawdza sterydu ?
A w ogóle, to wszystko poplątane. Rozumiem zwiększenie dawki asamaxu do 6 tabletek, choć wg mnie można by i do 8 tab. Wlewki to jest akurat ok., tylko wlewki Pentasy to tylko 1 g mesalazyny w 100 ml, jak dla mnie to też takie pozorowane działanie przy krwawieniu i zaostrzeniu. Dużo lepiej byłyby wlewki Salofalku, to 4 g w 60 ml. czyli duża dawka podana miejscowo.
Czyli zrobisz co chcesz, ale ja wziąłbym więcej asamax 2 x 4 tab, plus wlewki (jesli już wykupiłaś Pentase to ją, a jeśli nie, to inna recepta na Salofalk- łatwa też aplikacja). Metypred 4 g to mała dawka, nie wiem jak to u Ciebie działa, długo z tego nie będziesz schodzić, ale czy jest sens ?
Czy nie lepiej próbować na samym asamaxie i wlewkach , do czasu następnego gastro ?
martt1608 pisze:Zaczeły się krwiste biegunki ze śluzem.
nie wiem jak mocne to zaostrzenie, jeśli nie jest to jakieś masywne, to wyluzował bym z tym Imuranem napewno, a z metypredem pewnie też, przez kilka dni będąc na wyżej dawce * 8 tab.asamax i wlewkach do czasu wizyty u następnego gastro.Przez 2 tygodnie to nie sądzę żeby się wszystko rozjechało, a jeśli, to wtedy dołożysz ten metypred, choć pewnie w innej dawce.
Ale to Ty musisz sama wiedzieć jak to u Ciebie jest z tym chorowaniem.